avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor

Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare.
Pe scurt, am o sora vitrega din partea tatalui si una buna. La mijloc sunt un apartament cu 3 camere si o casa mare cu teren la tara. Problema e ca sora vitrega a primit deja de la parintii mei aproximativ 11mii de euro, doar ca parintii mei nu au niciun act doveditor. Intrebarile sunt:
1. In aceasta situatie, daca oare parintii mei nu pot face cumva la notar o delaractie fara acordul surorii mele vitrege cum sa i-au dat banii aceia in cash si sa se ia in considerare ca si mostenire, fara ca aceasta sa poata ataca aceasta declaratie mai tarziu? Deci sa se considere ca parte a ei de mostenire dupa moarte.

2. Daca parintii mei ar face contract de vanzare-cumparare pe apartament cu mine, facand totusi dovada platii prin banca, ea din cate am citit tot poate sa atace in instanta contractul. Dar ma intreb, daca parintii mei ar vinde apartamentu si cu banii pe apartament mi-ar cumpara mie un alt apartament pe numele meu, iar eu declar lucrul acesta ca si mostenire/donatie (ca altfel cred ca as avea probleme la fisc deoarece nu pot dovedi provenienta banilor), oare ea nu poate sa se lege dupa moartea parintilor de acest lucru - ca ei mi-au dat mie bani cat erau in viata sa imi iau apartament si ca vrea si ea parte din banii aia?

3. Exista vreo metoda prin care parintii mei se pot asigura ca ea nu mai cere nimic din mostenire dupa moartea lor? ei vor sa-mi lase mie apartamentul, surorii bune casa de la tara, si eu sa-i dau acum cat sunt ei in viata niste bani ca sa renunte ea la mostenire, dar oare nu ma pomenesc dupa ca ea a luat banii si mai vrea si parte din mostenire?

Imi cer scuze pentru mesajul lung. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: klehus , utilizator 23:12, 21 Martie 2016
Parintii dvs., in calitate de proprietari, pot instraina bunurile pe care le detin, astfel ca in cazul in care acestia doresc sa va lase dvs un imobil, pot face acest lucru printrun contract de vanzare-cumparare.
Donatie cu clauza de intretinere sau vanzare cu pastrare uzufruct (adica pot locui pana la moarte in casa). Mergeti la notar si discutati pret si conditii.
1. Se poate face contract de imprumut intre parinti si sora vitrega. Astfel, cei 11.000 de euro ar intra in masa succesorala ca o un debit datorat defunctilor, care s-ar reduce din partea sorei vitrege prin confuziune.

2. Contractul de vanzare-cumparare intre parinti si copiii este prezumat a fi donatie deghizata si deci poate reintra in masa succesorala, in cazul atacarii contractului in instanta. Puteti rasturna prezumtia daca dovediti plata reala, spre exemplu prin extrase bancare care sa arate transferuri de bani din contul dvs. in contul parintilor, chiar daca acestia sunt returnati dvs. Vanzarea apartamentului parintilor si cumpararea altuia de catre acestia pe numele dvs. ar fi mai greu de atacat, desi ati putea avea dreptate, banii provenind de la parinti reprezinta practic o gratificare.

3. Nu se poate ce vreti dvs.

Solutia cea mai eleganta este un testament prin care sa se lase sorei doar rezerva succesorala.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
Alexandru Munteanu, Avocat
poate ar fi mai bine ca parintii Dvs. sa intocmeasca la notar un testament.
Pactele asupra unei mosteniri viitoare sunt interzise.Daca veti da acum surorii vitrege niste bani cum spuneti la punctul 3 si dv. sa primiti proprietatea ,aceasta intelegere este nula .Solutia este ca mama sa va incheie acte de vanzare-cumparare pe imobile cu clauza de intretinere si drept de habitatie viagera si sunt putine sanse sa fie desfiintate in viitor.

Alte discuții în legătură

Mostenire sau vanzare cumparare? irina elena irina elena buna seara ! as dori sa stiu ce pot face pentru a putea fi la unica mostenitoare de casa parinteasca .suntem doua surori ,sora mea in ziua de astazi este de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala apoi contract vanzare ovidiumol ovidiumol Tatal meu are o fiica din prima casatorie si pe mine din a doua casatorie. Tata a mostenit o casa+teren => bun propriu, desi e mostenita in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenire danielsgubin danielsgubin 1) Parintii mei vor sa-mi lase mostenire o casa.Ce fel de acte putem face pt a fi sigur ca dupa ce nu vor mai fii in viata voi avea drepturi depline pt. ... (vezi toată discuția)