avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere

Buna seara, nepotul meu are 17 ani, in urma cu 2 ani a avut o relatie :) cu o fata cu 2 ani mai in varsta, la o luna dupa despartire i sa spus sec ca va fi tatic, dupa alte noua s-a nascut ea (fetita), pe care nepotu'meu nu o recunoaste, el zice ca motivul despartirii ar fi tocmai ca era "inselat" (discutam de copii de 15-17 ani) asta e lumea :) dupa alt an, adica de vreo saptamana este chemat in instanta ca sa recunoasca copilu si ca sa ii plateasca pensie alimentara intrebarile sunt:

1 poate legal sa il oblige la plata pensiei alim. cat el este minor, elev?
2poate sa i se pretinda sa plateasca din urma de la nasterea copilului pana in prezent?
3cine plateste testu de paternitate? (presupun ca se va ajunge la asta tinand cont ca nepotu nu recunoaste copilu) va multumesc si va doresc o seara placuta.
Cel mai recent răspuns: boby24 , utilizator 16:39, 15 Ianuarie 2017
Costul testului de paternitate va fi suportat de reclamanta insa in masura in care paratul (nepotul dvs) va pierde procesul instanta il va obliga la cheltuieli de judecata (onorariu av, test de paternitate, etc)
Instanta pronunta de obicei obligarea paratului la plata pensiei de intretinere de la data introducerii actiunii.
Cât timp este minor și elev la zi, instanța ar trebui să-l exonereze de la obligarea de plată a pensiei de întreținere.
Oricum nu i se va întâmpla nimic cât timp este minor, just nu a săvârșit o infracțiune.
Conform jurisprudenței, și studenții care frecventează o facultate la zi, sunt exonerați de la obligația de plată pentru întreținere copil.
Drept și legal ar fi, să nu i se pună din urmă de când s-a născut copilul, nici o cheltuială.

Art. 527 din Noul Cod Civil - Condiţiile obligaţiei de întreţinere:
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.

Conform Art. 527, nu i se poate pune în sarcină o pensie pentru întreținere copil, cel puțin deocamdată, cât nu poate avea posibilitatea de a dobândi mijloacele pentru a o plăti.

JURISPRUDENȚĂ:
"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2016
ContSters379576, utilizator
daca nu poate tatal sa isi intretina copilul, poate pot bunicii.
Va multumesc pt raspunsurile dmv-stra, ne sunt de un real folos, as vrea sa mai intreb, daca ar cere ajutor public judiciar (reclamanta) neavand sursa de venit eleva fiind, ar primi ajutor?
Da. Ar fi de dorit sa se adreseze direct Baroului local si o va ghida acesta.

Alte discuții în legătură

Alocatie parinte student pentru copil major barta_andras barta_andras Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca un parinte (care este obligat la plata alocatiei pentru copil major pana la finalizarea studiilor sau implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara persoana condamnata utilizatorx utilizatorx buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana condamnata trebuie sa plateasca pensie alimentara daca merge la munca (am citit in Legea 254/2013 ca veniturile ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara flo176 flo176 Va rog se poate pune la plata pensie alimentare un detinut? (vezi toată discuția)