avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cat pot circula cu masina neinmatriculata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cat pot circula cu masina neinmatriculata

Va salut,

Anul trecut in noiembrie, am cumpărat o masina, iar la fisc am luat-o pe la jumătatea lui ianuarie 2016, deci cele 30 de zile necesare inmatricularii, prevăzute in legislatie, au trecut.

Întrebarea mea este scurta, si la obiect. Pot circula in continuare cu masina ? Cum isi poate da seama politistul, daca ma opreste, ca masina este vândută si nu împrumutată ?

Mentionez ca pe talon nu este specificat nimic ca masina ar fi vândută. Singurul aspect de luat in seama ar fi ca am asigurare RCA in vederea inmatricularii.

Chiar si asa, sunt pasibil de o amenda ?

Va multumesc.
Punerea in circultie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat reprezinta infractiune si se pedepseste conform legii, indiferent daca sunteti proprietar sau doar ati imprumutat masina.
Masina este inmatriculata, are ITP valabil, are polita RCA, are toate actele. Numai ca eu, cumparator al masinii fiind, doar am inregistrat-o la fisc pe numele meu, fara a finaliza procedurile de inmatriculare, si doream sa stiu daca pot circula in continuare cu masina pe actele fostului proprietar, in conditiile in care pe talon nu este specificat ca masina ar fi instrainata.
In cazul in care sunteti prins in trafic circuland cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, prevazut de lege, sunteti pasibil de amenda.
Puteti circula cat doriti chiar daca nu ati finalizat inmatricularea. Puteti intocmi o alta asigurare valabila 1 luna sau 6 luni. Singurul incovenient va fi cind veti dori sa o inmatriculati deoarece veti primi o sanctiune de 6-8 pct amenda ptr nerespectarea termenului de 30 zile.
Cunosc si acest aspect. Insa, pentru a lua amenda, politistul care ma opreste trebuie sa dovedeasca ca eu am cumparat masina, si nu am imprumutat-o. Ori, daca stau si ma gandesc, in conditiile in care pe talon nu este consemnat ca masina a fost instrainata catre mine, nu ar avea cum sa probeze acest aspect.
Da, este adevarat, la fisc masina este trecuta pe numele meu, insa, din ce stiam Politia nu primeste informatii de la ei, pentru a-si da seama in trafic cine are, sau nu, un contract de vanzare-cumparare la o masina.
De asemenea, spuneam mai sus ca polita RCA este pe numele meu, dar chiar si asa, nu poate dovedi ca eu am si achizitionat masina. Pot foarte bine sa spun ca am o intelegere verbala cu proprietarul din acte sa-i folosesc masina, as intentiona sa o cumpar, insa nu am incheiat niciun contract de vanzare-cumparare cu el.


cyan a scris:
Puteti circula cat doriti chiar daca nu ati finalizat inmatricularea. Puteti intocmi o alta asigurare valabila 1 luna sau 6 luni. Singurul incovenient va fi cind veti dori sa o inmatriculati deoarece veti primi o sanctiune de 6-8 pct amenda ptr nerespectarea termenului de 30 zile.

Am inteles. Sa inteleg ca, in momentul inmatricularii, cand o sa ajung pentru identificare la RAR, nu voi scapa de amenda ?


[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Valabilitate rca incheiata pe numele noului proprietar in cazul schimbarii proprietarului Pop Izabela Pop Izabela Dat fiind preturile prohibitive practicate de societatile de asigurari pentru proprietarii de autoturisme cu varsta sub 25 ani am decis sa transcriu masina pe ... (vezi toată discuția)
Pot circula cu masina daca pe talon nu este completata rubrica instrainat catre... la data...? tio_vali tio_vali buna ziua am si io o intrebare: am cumparat o masina luna trecuta, am facut toate actele, iar pe talon nu mi-a completat rubrica unde pune: instrainat catre... ... (vezi toată discuția)
Riscuri neinmatriculare masina imediat dupa cumparare jeoanesss jeoanesss Am o masina cumparata de ceva timp dar pentru ca nu-mi permit sa platesc timbrul de mediu, eu circul in continuare cu actele proprietarului, desi au trecut ... (vezi toată discuția)