avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat pentru depasire pe linie ''continua''
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat pentru depasire pe linie ''continua''

Bună seara! Am o mică problemă ca să-i spun așa, în seara asta mi-a fost suspendat permisul pe motiv ca aș fi depășit pe linie continuă. S-a întamplat în felul următor: pe o porțiune dintre 2 poduri (aproximativ 500-600m) în fața mea era un autoturism care circula cu viteză redusă, eu m-am angajat în depășirea acestuia (era linie discontinuă), iar când să ma redresez din sens opus vine un echipaj de poliție rutieră (MCV-ul), mă lasă sa trec de ei, nu au pornit nici un fel de semnal când am trecut pe lângă ei. Eu mi-am continuat drumul regulamentar, iar după ce am ieșit din localitate, la aproximativ 2.2km de locul unde am efectuat depășirea, m-au ajuns din spate și după ce mi-au văzut mașina au pornit girofarurile (fără sirene, doar m-au claxonat), eu am tras pe dreapta, a venit un agent la mine, s-a prezentat, mi-a cerut actele, îmi înapoiază asigurarea și pleacă în mașină cu permisul, actul de identitate și certificatul mașinii, ulterior vine la mine și-mi spune pt. ce m-au oprit, mi-a spus că am depășit pe linie continuă și că-mi suspenda permisul pe 30 de zile ducându-se înapoi în mașină. Eu știind că în zona aia este linie discontinuă (circul destul de des prin zona aia) m-am dus la ei spunându-le că în zona aia nu era interzisă depășirea fiind linie întreruptă, celălalt agent care era la volanul MCV-ului s-a răstit la mine spunându-mi că-s chior și că nu facem acum teste de vedere (eu vorbind frumos cu ei). M-am întors în mașina așteptând să vină agentul cu procesul-verbal, i-am spus ca nu-l iau și ca nu semnez nimic să-l trimită prin poștă. După l-am întrebat de ce nu m-au oprit în locul unde am efectuat depășirea, el bâlbâindu-se puțin și spunându-mi că încurcam circulația (în acel moment eram doar 3 autoturisme, inclusiv mașina poliției, iar zona este destul de largă putând să se staționeze înafara carosabilului), de asemena i-am întrebat pe cine mai opreau dacă eu o luam pe un drum lăturalnic(locul cu depășirea și cel unde am fost oprit nu sunt în linie dreaptă), aici luându-mă la mișto spunându-mi că doar n-am să plec pe lună. După m-am întors în locul unde am depășit să mă asigur că nu era linie continuă, dovedindu-se că era discontinuă cum am zis eu, deci mi-a fost luat pe nedrept permisul... Acum nu sunt sigur, la redresare dacă n-am călcat peste cea continuă, dar când m-am angajat în depășire sunt sigur că era întreruptă... Îmi puteți spune dacă am fost oprit regulamentar, lăsându-mă să merg în continuare, nesemnalizându-mă exact după depășire ca să trag pe dreapta. Dacă îi dau în instanță, pot pune și asta ca motiv de contestație pe lângă abuzul făcut? Dar și că m-a jignit celălalt agent? Care ar fi șansele de câștig? Eu nu am avut nici un fel de martor, fiind singur în mașină. Vă mulțumesc!
Ps: Când le-am cerut dovada video mi-au spus că doar în instanță, așa e?
Cel mai recent răspuns: CiocanCatalin , utilizator 21:32, 22 Iulie 2016
Echipajul de politie venea din sens invers si v-au lasat sa reveniti pe banda dvs. de circulatie dupa efectuarea depasirii. Agentii de politie erau destul de aproape si au avut posibibiltatea sa observe daca linia era continua sau discontinua. Puteti depune o plangere contraventionala in termen de 15 zile de la data primirii procesului verbal de contraventie. Parerea mea este ca sansele de admitere a plangerii contraventionale sunt minime.
ing. Ioan Ciobanu
Vă multumesc, dar cum adică șansele sunt minime? Este posibil să pierd,chiar dacă cer dovezile video în care vor arăta că eu n-am depășit pe linie continuă sau cel puțin manevra nu a inceput pe linie continuă, precizez că în zonă nu este nici un indicator care să interzică depășirea.
Ce ar trebuii sa cer/depun la judecatorie?
Asemenea dovezi (ce ziceti dumneavoastra, inregistrare, etc) sunt obligatorii la constatarea anumtor contraventii (gent depasirea vitezei maxime permise legal). In rest agentl de politie are rol de agent constator, si (desi pare ireal) cuvantul lui e mai greu, dpdv legal, decat al dumneavoastra. Adica daca ajungeti la judecatori si dumnevoastra ziceti ca ati facut manevra legal, si politistul zice ca ati facut-o ilegal, atuncie cum zice el.
pop_m a scris:

Asemenea dovezi (ce ziceti dumneavoastra, inregistrare, etc) sunt obligatorii la constatarea anumtor contraventii (gent depasirea vitezei maxime permise legal). In rest agentl de politie are rol de agent constator, si (desi pare ireal) cuvantul lui e mai greu, dpdv legal, decat al dumneavoastra. Adica daca ajungeti la judecatori si dumnevoastra ziceti ca ati facut manevra legal, si politistul zice ca ati facut-o ilegal, atuncie cum zice el.


Imi permit sa intervin, cu riscul de a fi avertizat pentru ca am citit in acest forum si in altele despre situatii similare.
In cazul Anghel vs Romania la (2007), Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca cele trecute intr-un proces verbal trebuie demonstrate de catre cel ce il intocmeste, nicidecum contrariul de catre cel acuzat. Banuiesc ca se numeste prezumtie de nevinovatie, la fel ca si in cazul unui inculpat penal.

CiocanCatalin a scris:

Ce ar trebuii sa cer/depun la judecatorie?


www.avocatnet.ro/content/art...

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru depasire pe linie continua dragos280 dragos280 va relatez urmatoarele; in data de 8 martie ma deplasam dinspre vaslui spre iasi.aproape de intrarea in iasi (pe bucium,drum dificil datorita ... (vezi toată discuția)
Stabilire loc prin specificare km fara borna justinn justinn Buna ziua. Va rog, daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea speta: Dupa ce am facut o depasire pe linie discontinua (inclusiv am terminat manevra pe linie ... (vezi toată discuția)
Pe data de 25.07.2021, ora 03:39, am depășit mașina poliției, ... adisgorj adisgorj Pe data de 25.07.2021, ora 03:39, am depășit mașina poliției, după care am depășit, având mașina politiei în spate, o dubiță iveco, pe linie ... (vezi toată discuția)