avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil dupa somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil dupa somaj

Buna ziua,
Am si eu o intrebare si nu prea gasesc raspunsul in totalitate. Sotia a terminat facultatea si dupa facultate a intrat in somaj , care a durat 6 luni , perioada terminandu-se in luna iunie 2016. Acum daca se va angaja se vor lua in considerare si cele 6 luni de somaj ca facand parte din articolul de lege de mai jos

Incepand cu 1 iulie 2016, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente (PFA, II, profesii liberale, drepturi de autor), venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (3 ani, in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara.

Somajul a fost 250 lei/luna

Dupa ce se va angaja va trebui sa lucreze minim 1 an de zile sau poate intra in concediu in mai putin de 12 luni de la data angajarii ? exista stipulat undeva acest aspect in codul muncii ?
Cel mai recent răspuns: habar , utilizator 21:25, 7 Iulie 2016
somaj - 02.01.2016 - 02.06.2016 - 6 luni

perioada minima de lucru - 9 luni


Care este data prezumata a nasterii ?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor asa cum a fost modificata de legea 66/2016, cu aplicare de la 01.07.2016:

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;

c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;


2. Daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a avut 12 luni de venituri din salarii sau/si luni conform alin. (5) atunci va putea beneficia de conecdiu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta.

3. Pentru a benficia de CCC nu este nevoie sa aiba o perioada anume, minima, la ultimul angajator.

4. Codul muncii nu stipuleaza nicaieri ca trebuie sa ai o anumita vechime in unitate pentru a beneficia de concediu de odihna.
habar a scris:

.... exista stipulat undeva acest aspect in codul muncii ?


Codul Muncii nu reglementeaza conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC si/sau a stimulentului de insertie.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru informatii. Foarte utile . Nu avem o data prezumata a nasterii pentru ca ma zis ca mai intai sa isi gasesca un loc de munca si dupa aia sa avem in vedere acest lucru. Stiti cumva, am inteles ca se mai poate lua ceva concediu medical si inainte de nastere dar nu prea am toata informatia completa. Aveti cumva idee despre ce spune cadrul legal in acest sens ?

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil rusumirela rusumirela Buna ziua Sunt o viitoare mamica am 26 de saptamani am lucrat pana pe 1 iulie 2012 apoi am intrat in somaj timp de 9 luni de zile,in timpul somajului am ramas ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)
Pot ramane insarcinata in aceste conditii?? GeorgianaGeo GeorgianaGeo Am lucrat timp de 4 ani intr-o firma!A trebuit sa imi dau demisia din motive de sanatate!Pe 1.06.2014 am incetat contractul(in ultima luna jumatate am fost in ... (vezi toată discuția)