avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008

Ma intereseaza daca acest articol de lege este in vigoare,
i^1) soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate – soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerţului şi autorizată/autorizat să funcţioneze ea însăşi/el însuşi ca titular al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, participă în mod obişnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare, în condiţiile legii;

si daca aici se specifica ca sotul unei persoane fizice autorizate fara a avea acalitatea de salariat si fara a fi inregistrat la Registrul comertului , poate participa in mod obisnuit la activitatea PFA. DE CE ITM a amendat sotia PFA pentru ca sotul era la ora inchiderii in magazin, fara sa efectueze nici o operatiune decat s/a deplasat pentru verficiarea conexiunilor electrice si sa inchida magazinul, sotia fiind nevoita sa stea cu copilul de 2 ani bolnav acasa.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 27 Iunie 2016
Articolul respectiv este inca in vigoare.

Potrivit art.7^1 alin.1 din OUG 44/2008 , persoanele prevăzute la art. 7 alin. (1) au obligaţia de a solicita înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată de întreprinderea individuală/persoana fizică autorizată, pe baza declaraţiei pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie.

Sotia care are calitatea de PFA a facut aceasta inscriere?
nu deoarece ea stia ca este optional, stia ca doar daca doreste ca sotul sa poata sa plateasca CAS si CASS este obligatoriu sa faca inscrierea in Registrul comertului.
ea stia ca daca sotul participa ( cu toate ca nu a participat,a fost doar un caz de extrema urgenta fiind copilul bolnav, dar a fost suficient) doar ocazional sa ajute sotia in activitate este vorba de un Magazin de haine second hand. ...nu trebuie sa fie inregistrat deoarece cel putin asa se ingelege din aliniat.

"i1) sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate - sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;".

Astfel, Legea 4/2013 completeaza OUG 44/2008 cu un nou termen acela de sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.
Scopul adoptarii acestui act normativ a fost transpunerea Directivei 2010/41/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalitatii de sanse intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta si de abrogare a Directivei 86/613/CEE a Consiliului.


nu inteleg de ce aici la i 1 se stipuleaza FARA A FI INREGISTRAT LA REGISTRUL COMERTULUI , FARA A FI EL INSUSI TITULAR AL PFA, FARA A FI SALARIAT . POATA PARTICIPA... , ..cum arata mai jos da dreptul egalitati de sanse intre soti, deoarece o activitate a unui sot nu poate sa functioneze fara sprijinul celuilalt ma gandesc la investitiile facute, nu face doar un sot investitie intr/o afacere ci banii sunt comuni...

poate eu nu am studii juridice este mai greu sa inteleg acest legi, dar mi se pare litera i1 inutila atunci.. putea sa treaca direct la art. 7 *1

deruta a venit si pentru ca nici la Registrul comertului nu se cunoaste modul corect de aplicare si acolo ni s/a spus ca daca va fi trecut sotul in mentiuni la sotie, atunci va fi obligat sa plateasca CAS si CASS, afacerea este prea mica sa isi poata permite sa plateasca pentru doua persoane aceste taxe..
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS.. si pentru timpul alocat.. Mult succes in activitate.
revin cu intrebarea in cazul in care sotia solicita trecerea in Registrul comertului ca participant , sotul are obligatia de a plati taxe CAS CASS..
deoarece nu am gasit nicaieri aceasta obligativitate..
Daca cititi mai bine textul de lege invocat de dvs, veti observa ca se refera la situatia ca sotul/sotia sa nu se inregistreze ei insasi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata .

Prin urmare, in cazul dvs devin aplicabile prevederile mentionate de mine.

Soţia/Soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura în sistemul public de pensii pe bază de contract de asigurare socială, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, prin încheierea unui contract de asigurare de şomaj în condiţiile prevăzute la art. 22 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în sistemul asigurărilor de sănătate, în condiţiile prevăzute de lege.
Multumesc mult , da cu siguranta asta mi/a scapat ...cu ea / el insasi..
dar totusi chestia cu se poate asigura am inteles, dar dupa trecerea la mentiuni a sotului la RC. , este obligat sa se asigure? sau este optional?
Inca odata mii de multumiri, sa vedem ce putem face in continuare..

Alte discuții în legătură

Prevederile legii nr. 4/2014 alina_7 alina_7 Avand in vedere prevederile Legii nr. 4/2014, as dori sa intreb daca sotul, in cazul in care se face inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind ... (vezi toată discuția)
La infiintare pfa se poate declara si sotul sau sotia sau se face ulterior ? lexoradeanu lexoradeanu [b][b]La infiintare PFA se poate declara si sotul sau sotia sau se face ulterio[/b]r ?[/b] Ati avut caz practic ? (vezi toată discuția)
Conventie civila Anca Brinzaru Anca Brinzaru buna seara!am si eu o intrebare: sotul meu este PFA, iar eu il ajut; nu am contract de munca cu el, nu are alti angajati; ca sa fie totul legal trebuie sa imi ... (vezi toată discuția)