avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie pana la varsta de 3 ani a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie pana la varsta de 3 ani a copilului

Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti, daca fetita mea implineste 2 ani pe 7 octombrie 2014 si eu ma intorc la serviciu cu 62 zile mai devreme, respectiv pe 5 iulie 2016, voi beneficia de prelungirea stimuletul de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului? Mentionez ca tatal nu a efectuat o luna de concediu de cresterea copilului pentru ca era dezavantajos din punct de vedere financiar. Cum se procedeaza? Ce acte trebuie sa depun pentru a beneficia de stimulentul de insertie prelungit pana la 3 ani? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 31 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului pe venit, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

2. Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite, ori de câte ori aceasta solicită.

3. Norme de aplicare a OUG 111/2010
art. 13 Dreptul la stimulentul de inserţie se stabileşte după cum urmează:
a) pentru persoana care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzută la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, cererea de acordare va fi însoţită numai de dovada eliberată de angajator sau, după caz, de alte documente eliberate de autorităţile competente ori de declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că aceasta realizează sau urmează să realizeze venituri supuse impozitului;
.....
Multumesc pentru raspuns! Va rog sa-mi mai spuneti daca cele 60 de zile pentru acordarea stimulentului de insertie pentru a fi calculate corect, sunt zile calendaristice sau lucratoare? Nu am vazut precizat in Legea 66/2016 dar poate ca mi-a scapat mie si este scris undeva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt zile calendaristice.

Art. 7din OUG 111/2010 :
(1) Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

(2) Pentru persoanele care obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului de inserţie se prelungeşte astfel:
a) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
b) până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, fără a beneficia în această perioadă de prevederile art. 31 alin. (1) şi (2).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. - Puteti sa reluati activitatea pe 5 iulie, cum ati spus dvs, si veti beneficia de stimulentul de insertie pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 3 ani.
- Deoarece copilul este nascut pe 7 octombrie 2014 puteti sa reluati activitatea si in 1-5 august 2016.
- In aceste 60 de zile intra si luna rezervata tatalui chiar daca acesta nu intra in concediu crestere copil (CCC).
- Cand nu se precizeaza ce fel de zile sunt este vorba de zile calendaristice.

2. - Depuneti cererea de acordare a suplimenului de insertie si o adeverinta de la angajator din care sa reiasa ca ati reluat activitatea sau ca o veti relua cu data de ...
- Va recomand sa depuneti cererea mai repede pentru ca sa primiti stimulentul de insertie mai repede.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua.

Am o mica nelamurire si sper ca ma puteti ajuta.
Sotia nu a beneficiat de CCC deoarece nu a avut 12 luni consecutive la aceeasi institutie.
Eu am depus dosarul pentru stimulentul de insertie.
Intrebarea mea este daca acest stimulent se prelungeste automat pentru 3 ani avand in vedere ca in decembrie copilul va implinii varsta de 2 ani.


Multumesc

Alte discuții în legătură

Prelungire stimulent de insertie? alinutizka alinutizka Buna! Fetita mea implineste 2 ani in 10 noiembrie, iar eu am renuntat in urma cu un an la indemnizatia de crestere a copilului pt ca m-am intors la munca, ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie GabrielaBancila GabrielaBancila Buna ziua! Copilul meu va implini pe 02.08.2016 2 ani. Am avut cerere initiala CCC de 1 an , m-am intors la servici cand copilul avea 9 luni, beneficiind de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie alin123456789 alin123456789 Buna ziua. Din ce am citit in in modificarile la ordonanta OUG 111/2010 stimulentul de insertie se acorda pana la varsta de 3 ani daca esti deja in plata ... (vezi toată discuția)