avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie CAS. Dovada platii. Liber profesionisti
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie CAS. Dovada platii. Liber profesionisti

Buna ziua. Daca, potrivit Statutului organizatiei profesionale al carui membru sunt, aceasta este **de utilitate publica** si are printre atributii asigurarea **efectuarii lucrarilor de personal, a dosarelor de pensionare, concedii si alte drepturi de asistenta sociala...** privind, atat pe membrii sai, cat si personalul angajat, organizatia respectiva poate fi asimilata **angajatorului** la care fac referire art. 5 lit c) si art 6 din Legea 83/1995 si art. pct 1 lit e) din Procedura nr. 3242/26.10.1995 privind inregistrarea CIM-lor (norme in vigoare in perioada 1999-2000) pentru acea perioada ? Daca da, organizatia era obligata sa depuna la fosta DMPS carnetele de munca ale membrilor sai sau, dupa caz, documentele doveditoare a platii contributiei CAS ? De precizat ca, la urmatoarea modificare a statutului (1999), atributiile privind lucrarile de personal se limiteaza doar la proprii angajati. De mentionat si faptul ca in toata acea perioada desfasuram activitatea sub CNP-ul meu drept cod de identificare fiscala.
Cum pot face dovada achitarii contributiei CAS in situatia in care nu am nicio dovada in acest sens si, din pacate, nici nu stiu daca, in acea perioada, eu trebuia sa fac plata sau **angajatorul** din cota profesionala colectata de la mine ? Imi puteti da un sfat, o idee, o solutie ? Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2016
floor, utilizator
Cel mai recent răspuns: floor , utilizator 12:01, 18 Iulie 2016
1. Mai intai mergeti la Casa de Pensii si solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare.

2. Dupa aceea mai discutam in cunostinta de cauza.
Am solicitat-o, insa o astfel de adeverinta, ca si Fisa financiara, se elibereaza doar pentru perioada urmatoare anului 2001. Singurul document in care ar trebui sa apara perioada in discutie (august 1996 - mai 2000) este CM, ori tocmai de acolo lipsesc acesti ani..
Daca va lipsesc datele din carnetul de munca trebuie sa luati adeverinte de vechime de la cei la care ati lucrat in perioada respectiva.
Nu vechimea este problema, ci dovada platii contributiei CAS in conditiile in care nu am nicio chitanta, op etc, si nici nu stiu ce institutie ar putea sa imi spuna daca, in acea perioada, am fost inregistrata cu plata acestei contributii.
Casa de Pensii ar trebui sa stie daca in perioada respectiva a fost sau nu platita contributia de asigurari sociale.

Alte discuții în legătură

Stagiul de cotizare pentru somaj nu corespunde cu datele inscrise in cm catalinion84 catalinion84 Buna ziua va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea situatie. am fost sa iau stagiul de cotizare pentru somaj si am vazut ca mi l-a dat incepand cu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta perioada lucrata tuilleries tuilleries Buna ziua. Fiului meu ii este necesara (in vederea angajarii intr-o structura MAI), o dovada a faptului ca a lucrat la diversi angajatori si perioada, ... (vezi toată discuția)
Va salut! casa județeană de pensii eliberează stagiul de cotizare ... Mareș231 Mareș231 Va salut! Casa județeană de Pensii eliberează stagiul de cotizare din anul 2000! ?Sunt militar, am adeverință cu vechimea de la ITM, dar mi ar trebui și ... (vezi toată discuția)