avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Auto vandut si neînregistrat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Auto vandut si neînregistrat

Buna ziua,

Am si eu o problema. La sfarsitul lui 2014, am vândut un autoturism. Acum, în 2016, am primit o amendă contravenţională de la CNADNR pentru rovinietă. Am contestat-o, procesul nu a avut loc încă.

Autoturismul a fost radiat fiscal de la primăria municipiului în care domiciliez. Acum, doresc să rezolv problema pentru a evita eventualele neplăceri cauzate pe viitor.

M-am interesat la serviciul de înmatriculări, unde au spus că mă pot ajuta, doar dacă le prezint copie după buletinul meu, actul de vânzare-cumpărare şi copie după buletinul cumpărătorului. Am luat legătura cu o rudă a celui care a cumpărat maşina de la mine (nu aveam telefonul individului respectiv) şi i-am solicitat o copie după actul de identitate al cumpărătorului sau datele acestuia de contact. Mi-a transmis contractul pe care el l-a făcut mai departe, cu o a treia persoană, din care reiese că a înstrăinat autoturismul în aceeaşi zi în care l-a cumpărat de la mine. I-am mai cerut o copie a buletinului, nu a dorit să mi-o dea.

Acum, eu sunt oarecum cu mâinile legate. Aş avea nevoie doar de o copie după buletinul lui, pentru a o putea prezenta la înmatriculări, să modifice în baza de date. Doar că nu pot intra în posesia ei. Nici în instanţă, mă gândesc că mare lucru nu am cum să rezolv. Dacă îi fac eu cumpărătorului de la mine întâmpinare, în ideea ca instanţa să-l oblige să înmatriculeze maşina, el nu mai are maşina, că a vândut-o. Eu relaţii contractuale cu cel de-al treilea cumpărător nu am avut, aşa că mi-e cam greu să-i cer lui ceva.

Aş avea nevoie de o idee. Cum aş putea rezolva problema? M-aş putea adresa poliţiei, nu ştiu, îmi poate pune cineva la dispoziţie o copie a buletinului unei persoane fără acordul persoanei respective? Dacă îl chem în instanţă pentru un prejudiciu (în cazul în care nu se rezolvă favorabil contestaţia), îl pot obliga să-mi dea şi o copie a buletinului? Mi se pare absurdă treaba. Am nume, adresă, serie şi număr a cărţii de identitate pe contractul de vânzare-cumpărare. Mă gândesc că se poate verifica identitatea unei persoane. Însă nu prea văd în ce bază legală aş putea să o aflu.

Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:42, 24 Februarie 2017
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa contetati amenda CNADNR avand sanse de 99% sa castigati.
Va sfatuiesc sa intentati in instanta o actiune pentru radierea autoturismului de pe numele dumeavoastra.
Contactati un avocat care sa va sprijine in demersuri.
Multumesc pentru răspuns. După cum am spuns, amenda am contestat-o aştept judecarea contestaţiei.
Acţiune în instanţă pentru radiere, aici e problema mea. Nu am bază legală s-o fac, pentru că un autoturism nu se poate radia de către o persoană ce nu îl deţine. Radierea sau înscrierea se poate face doar la solicitarea proprietarului.
Acum, după cum am spus, eu m-aş fi putut adresa instanţei să-l oblige pe proprietar să îşi înscriere autoturismul. Însă, problema este că deţinătorul de drept al autoturismului e o a treia persoană, şi nu cel cu care am avut eu relaţii contractuale. Chiar dacă mă adresez în acest sens, instanţa nu poate da o rezolvare, pentru că cel care a cumpărat autoturismul de la mine, nu are, la rândul lui, nici un drept să o radieze sau înscrie.

Îmi este cam greu să apelez la avocat din motive financiare. Este vorba de o amendă de 250 de lei până acum, iar modificarea bazei de date CNADNR se poate face de către serviciul de înmatriculări, însă, doar în baza copiilor după actele de identitate. Iar copia cumpărătorului nu o deţin.
Nu aveti nicio treaba cu cumparatorii ulteriori ci numai cu cel caruia i-ati vandut dvoastra. Pe cumparator il obligati sa inmatriculeze, cumparatorul ulterior nu va putea inmatricula fara certificat fiscal.
Amenda CNADNR este trimisa titularului ,dvs sunteti titular deci puteti radia auto .
Radiati din circulatie auto ,nu va intereseaza ce se mai intampla cu el(se inmatriculeaza, ceremeaza,se spala cetateanul cu el pe cap ,etc)
Aş radia-o fără să stau pe gânduri, vă daţi seama, însă.

Art. 24
(1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data:
a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării;
b) scoaterii definitive din România a vehiculului;
c) declarării furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
Jurisprudență(2)
(3) Vehiculul declarat, prin dispoziţie a autorităţii administraţiei publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziţiei respective.
(4) Vehiculul pentru care poliţia rutieră a dispus radierea din circulaţie, potrivit legii, se radiază de la data comunicării măsurii.
(5) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
Art. 25
(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).

(2) În cazul vehiculelor înmatriculate anterior datei de 1 iulie 1993, care deţin certificate de înmatriculare şi numere de înmatriculare modele vechi sau care au o vechime de fabricaţie mai mare de 30 de ani, radierea se poate efectua în baza unei declaraţii pe propria răspundere a titularului înmatriculării ori a moştenitorilor legali ai acestuia, care să ateste că vehiculul a fost dezmembrat sau retras definitiv din circulaţie şi nu mai circulă pe drumurile publice.

Eu nu sunt proprietar al autoturismului. Titlul acesta mi-a fost anulat în baza contractului de vânzare-cumpărare, moment la care am predat autoturismul, împreună cu cheile, fişa de înmatriculare şi cartea de identitate. Eu nu mai deţin certificat de înmatriculare, carte de identitate ori fisa de inmatriculare.

Singura soluţie oferită de cei de la înmatriculări a fost aceasta. Să depun copie a actului de vânzare-cumpărare, copii după cărţile de identitate, a mea şi a cumpărătorului, împreună cu o notificare. În baza notificării, ei pot modifica baza de date de la Poliţie, precum şi cea de la CNADNR, astfel încât amenzile vor fi trimise proprietarului de drept (cumpărătorul). Acum, cumpărătorul nu a dorit să-mi pună la dispoziţie copie după cartea lui de identitate. Mi-a trimis doar actul de vânzare pe care l-a făcut, la rândul lui, cu a treia persoană. I-am spus că nu am ce face cu el. E o tranzacţie privată, între alte două persoane, aşa că nu mă pot lega, legal, de el.

Că asta e şi problema la chemarea în instanţă. Eu îl chem, însă, eu sunt în cunoştinţă de cauză că el nu mai are maşina. Ori să-l chem pentru a-şi înscrie maşina, e fără nici un rezultat practic. El va dovedi instanţei că nu mai deţine maşina, caz în care e în aceeaşi problemă ca mine. Nefiind proprietar, n-o poate radia ori înscrie. Doar să-l chem şi pe el şi pe al treilea cumpărător. Dar nu ştiu dacă pot, neavând nici o relaţie contractuală cu cel de-al treilea.

Momentan voi aştepta rezolvarea contestaţiei. Că dacă se rezolvă în defavoarea mea, oricum trebuie să-l chem pentru recuperarea banilor pe care-i plătesc pe amendă.

O soluţie pe care am găsit-o ar fi ca un cabinet de avocatură să solicite către Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor datele cumpărătorului din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP). Acum urmează să-i mai vizitez pe băieţii de la înmatriculări să văd dacă ar accepta CNP-ul şi restul datelor din buletin fără copia efectivă a cărţii de identitate. Ei m-ar putea ajuta dacă ar vrea, că au şi ei acces la respectivul registru. Ei asta au motivat, că n-au CNP-ul persoanei. La o adică se poate afla. Au nume, adresă, număr şi serie a cărţii de identitate.

În orice caz, dacă aş face asta, tot la judecată ajung. Că n-o să dau bani aiurea la avocat, ca să facă cererea respectivă, fără să mi-i cer înapoi de la cumpărător.

E o ambiţie prostească şi din partea lui. I-am explicat foarte clar la ce îmi trebuie, ce repercursiuni are, că nu-i cere nimeni bani, că poate face şi el fix acceaşi treabă, se duce şi el la rândul lui cu copii ale cărţilor şi contract, notificare şi ajunge în baza de date la zi, la deţinătorul real al autoturismului. Dar dacă nu vrea s-o rezolve cât mai simplu cu putinţă, n-am ce să-i fac.

Am fost şi fraier la cumpărare, că n-am făcut radierea. A fost prima vânzare auto pe care am făcut-o, n-am ştiut chichiţele. Ei ziceau că o înmatriculează, doar s-o pună puţin la punct, am fost fraier şi i-am crezut. Habar n-aveam că au luat-o s-o vândă în aceeaşi zi.

Alte discuții în legătură

Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)
Vânzare autoturism de aproximativ 5 ani și ne luat in evidentele poliției de către noul proprietar dana capitanescu dana capitanescu In anul 2014 am vândut un autoturism cu contract de vânzare cumpărare, certificat fiscal și tot ce trebuie, ca noul proprietar sa poată înscrie mașina ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta pentru o masina vanduta! unnimenicunoscut unnimenicunoscut Buna ziua! Multumesc anticipat pentru atentia acordata problemei expuse de mine! Am vand un autoturism in 2014. Contract vanzare cumparare,radiere de la ... (vezi toată discuția)