avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi mama si tata de gemeni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi mama si tata de gemeni

Buna ziua,

As dori sa stiu care sunt drepturile atat banesti cat si nebanesti(zile de concediu...etc) de care pot beneficia parintii de gemeni(atat mama cat si tatal)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:52, 8 Decembrie 2023
1. Nu exista in legislatie drepturi speciale pentru parintii de gemeni comparativ cu alti parinti.

2. Daca este salariata mama poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

3. Daca indeplineste conditiile legale oricare dintre parinti poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani si de indemnizatia corespunzatoare sau de stimulentul de insertie.

4. Spuneti data nasetrii copiilor si care a fost/este statutul fiecaruia dintre parinti in cele 24 de luni premergatoare nasterii copiilor.
Multumesc mult pentru raspuns.
Salariu brut mama 3750 RON.
In cazul salariului mediu pe companie se plateste dublu(adica per copil) sau doar unul(per nastere)?
1. Nu ati raspuns la intrebarile mele si nici nu spuneti clar ce doriti.

2. - Indemnizatia pentru concediu de maternitate (sarcina si lauzie) este de 85% din media veniturilor brute din cele 6 luni anterioare lunii in care ati nascut.
- Indemnizatia se plateste de cater angajator care o recupereaza in totatlitate de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni din cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In cazul gemenilor se calculeaza o singura indemnizatie la care se adauga inca 1.063 lei pentru celalalt copil din gemeni.
- Indemnizatia este platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, de la buget.
Nu la indemnizatia pentru cresterea copilului ma refer ci la acel salariu mediu pe companie ce se acorda mamei atunci cand naste, sa-i zicem o prima, si nu stiam daca se acorda pentru fiecare copil sau pentru fiecare nastere.
1. Aceasta problema nu este reglementata in nici un act normativ la nivel national.

2. - Ea poate fi reglementata in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern (R.I.) al unitatii.
- In CCM sau in R.I. trebuie sa fie prevazute si astfel de situatii.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil violeta43 violeta43 Buna ziua,sunt pensionara cu gr 2 din luna mai anul trecut si urmeaza sa nasc in luna aprilie ,mentionez ca pana in luna aprilie 2012 am fost angajata pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil baderca2 baderca2 Va rog daca puteti sa ma lamuriti in legatura cu unele aspecte aferente [b]Indemnizatiei de crestere copil[/b], deoarece in septembrie trebuie sa nasc: 1) ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pentru ccc mafteigeorgiana mafteigeorgiana Buna ziua, pana in iunie 2016 am fost in concediu de crestere copil. am primit indemnizatie 1200 lei pe luna deoarece acesta era plafonul maxim daca stai 2 ani ... (vezi toată discuția)