avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundat de vecinul de la etajul superior
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundat de vecinul de la etajul superior

Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje. Vecinul de deasupra nu locuieste in imobil (lucreaza intr-o tara straina) si vine acasa doar vara, in vacanta. La ultima vizita a hotarat sa renoveze si a facut niste lucrari la teava de evacuare a apei pluviale de pe bloc. De cateva luni a inceput sa mi se infiltreze apa in locuinta la un nivel alarmant (stau cu ligheane si prosoape pe jos la cea mai mica ploaie). L-am contactat insa refuza sa faca ceva in aceasta privinta pe motiv ca el nu locuieste in locatie si pur si simplu e nesimtit si nu-i pasa. Mentionez ca intre timp am renovat insa vine toamna si odata cu ea si ploile de rigoare. Nu am asigurare obligatorie a locuintei insa urmeaza s-o achizitionez. Intrebarea mea este, se poate rezolva aceasta problema apeland la firma de asigurari (dupa cateva luni de la achizitia ei) sau trebuie sa actionez in judecata acest vecin? Va rog daca ma puteti sfatui in acest sens deoarece urmeaza sa am un copil si stiu ca pot aparea multe probleme de sanatate din cauza mucegaiului si al umezelii din locuinta.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cici Radoi , Alte profesii 06:52, 13 Mai 2017
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa-l actionati in instanta (eventual cu o notificare oficiala inainte) pentru a-l obliga sa repare teava.
In situatia expusa ,asiguratorul va poate acorda c/v prejudicii numai in anumite conditii si la anumite intervale
Este de preferat sa desfasurati acte si actiuni direct impotriva vecinului care a intervenit asupra instalatiei parte comuna care in fapt genereaza inundatiile la proprietatea dv
Daca s-a intervenit pe parte comuna, atunci prejudiciata este asociatia de proprietari caci aceste parti din constructie ii apartin.

Dvs va trebui sa adresati o notificare oficiala asociatiei si sa solicitati sa ia mauri dupa ce ii aduceti la cunostiinta situatia. Incercati sa gasiti o solutie amiabila.

Polita obligatorie - din cate cunosc eu - nu va acopera pagubele de la inundatia vecinilor. Pt a fi acoperit de acest risc e necesara o asigurare facultativa.
Este o mica mare problema cu actionatul asociatiei de proprietari in instanta pentru reparare parte comuna,atat timp cat dispozitia in vigoare prevede
L nr 230/2007 Art. 15. -Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare sau să se înlocuiască elemente din proprietatea comună la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz.
-in conditiile in care proprietarul apartamentului nu locuieste efectiv in imobil,iar asociatia de proprietari nu poate sa patrunda fara acordul acestuia in apartament
Dar...chiar daca asociatia de proprietari detine obligatia legala sa intretina si sa repare partea comuna ,in situatia expusa exista inconvenientul major
Vecinul de deasupra nu locuieste in imobil (lucreaza intr-o tara straina)

Si asociatia de proprietari mai este indreptatita sa fie rezervata a demara demersuri concrete pentru reparare parte comuna,atat timp cat prejudiciul s-a datorat exclusiv in urma la niste lucrari la teava de evacuare a apei pluviale de pe bloc.,respectiv interventia neautorizata,fara acordul asociatiei de proprietari de catre proprietar care este responsabil in solidar cu executantul pentru calitatea reparatiei
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2016
ynocentta, utilizator
Asigurarea obligatorie nu acopera aceasta situatie.
Va trebuie asigurare care sa includa, tevi sparte, inundatii de la vecini, etc.
Daca nu aveti asigurarea obligatorie sunteti pasibil de amenda.

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu produs de spargerea tevii de apa pluviala VirgilW VirgilW Buna ziua, va rog sa-mi comunicati modul in care pot recupera prejudiciile provocate de inundarea apartamentului proprietate personala (ataj 5 din 10) din ... (vezi toată discuția)
Avarie conducta pluviala monicameleru monicameleru Intr-un apartament teava pluviala este mascata intr-un perete de rigips.Din cauza temperaturilor mai ridicate o mare cantitate de apa s-a topit si peretele ... (vezi toată discuția)
Plata pagubei la societatea de asigurari, de catre asociatie ligadiangeli ligadiangeli Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: A fost inundat un apartament din cauza unei defectiuni (coloana infundata). Societatea de asigurari ... (vezi toată discuția)