avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Atribuirea calitatii de expert evaluator
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Atribuirea calitatii de expert evaluator

Buna ziua! Ma gandeam sa incep si eu niste cursuri de a deveni expert evaluator in domeniul imobiliar si in evaluarea intreprinderilor. Se merita oare? Imi gasesc de munca dupa ce lel absolv sau imi pierd timpul? Multumesc anticipat pentru raspunsuri,,,
Cel mai recent răspuns: Sinescu Vasilichia , Expert judiciar 20:01, 7 Ianuarie 2011
Daca intrati corpul exepetilor veti figura pe listele instantelor judecatoresti sau altor organe de4 stat care regurg la serviciile expertilor in domeniul imobiliar
top dan a scris:

Daca intrati corpul exepetilor veti figura pe listele instantelor judecatoresti sau altor organe de4 stat care regurg la serviciile expertilor in domeniul imobiliar


Imi permit sa fac unele precizari.
Exista experti judiciari si experti extrajudiciari. In care categorie doriti sa intrati?
Expertii judiciari au, conform legii, dreptul sa efectueze expertize extrajudiciare, invers nu.
Atribuirea calitatii de expert (judiciar sau extrajudiciar) se face pe baza de examen. Pentru expertii judiciari examenul se organizeaza de catre Ministerul Justitiei, iar pentru expertii extrajudiciari de catre organul central pe al carei lista doriti sa va inscrieti.
Examene pentru atribuirea calitatii de expert se organizeaza rar. De exemplu, pentru specialitatea autovehicule si circulatie rutiera examene s-au organizat in anii 1972, sfarsitul 1991-inceputul anului 1992, 1998. Atat.
Pentru obtinerea calitatii de expert judiciar nu se organizeaza cursuri. Dupa stiinta mea, singurele cursuri pentru evaluatori sunt cele organizate de ANEVAR. Nu stiu daca se mai organizeaza.
Eu va doresc succes in demersul Dvs. si sper ca in curand va putem spune "bun venit in randurile expertilor".
Membru ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania)
aspirant 1 (prima etapa)

Poate fi membru aspirant 1 orice persoană fizică, indiferent de cetăţenie, naţionalitate, religie, sex sau convingeri politice care se obligă să parcurgă un program de pregătire teoretică şi practică în domeniul evaluării pentru a dobândi competenţe de înţelegere şi rezolvare a problemelor din acest domeniu de activitate.

Calitatea de membru aspirant comportă îndeplinirea următoarelor condiţii:

•absolvirea unei instituţii de învăţământ superior din România sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene, recunoscută de autorităţile române competente conform legii, care atestă încheierea de către titular a ciclului de studii universitare de licenţă, în domeniile stabilite de Consiliul Director;
•lipsa antecedentelor penale;
•absolvirea unui program de pregătire teoretică şi practică agreat de ANEVAR, în termen de doi ani de la data înscrierii la curs sau absolvirea unei instituţii de învăţământ superior la care să fi promovat cursuri agreate de asociaţie;
•parcurgerea perioadei de stagiu, finalizată cu examen de absolvire, conform regulilor cu privire la organizarea şi desfăşurarea perioadei de stagiu, în termen de doi ani de la data înscrierii la stagiu
•o bună reputaţie profesională şi morală
•cunoaşterea şi asumarea Statutului ANEVAR, a Codului deontologic al profesiei de evaluator, precum şi a regulamentelor, regulilor şi procedurilor asociaţiei.
Pe perioada desfăşurării programului de pregătire teoretică şi practică, participanţii obţin calitatea de membri aspiranţi şi au posibilitatea să îşi definitiveze cursul, să parcurgă programul de stagiatură şi să susţină examenul de finalizare a stagiaturii, pentru a deveni membri titulari.

Pentru a putea urma cursul de pregătire profesională aspirantul 1 trebuie să achite taxa de înscriere şi cotizaţia pe anul în curs.

Dacă nu se susţine examenul de admitere în primul an, în cel de-al doilea an, înainte de susţinerea examenului, membrul aspirant achită doar cotizaţia aferentă anului respectiv.

Dosarul de înscriere în ANEVAR al membrului aspirant trebuie să conţină următoarele documente:

•cerere tip de înscriere în ANEVAR (membri aspiranţi) vizată de centrul teritorial - •declaraţie tip
•Curriculum Vitae (în limba română)
•copia diplomei de licenţă
•copia certificatului de absolvire a cursului de evaluare organizat sau agreat de ANEVAR
•copia cărţii de identitate
Ultima modificare: Duminică, 18 Aprilie 2010
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar
Buna ziua, cu toata stima va atrag atentia ca ANEVAR-ul nu organizeaza cursuri si nici examene pentru obtinerea calitatii de expert evaluari al unor intreprinderi. Asemenea cursuri sunt insa organizate de CECCAR. Expertii evaluatori CECCAR, in cadrul evaluarii intreprinderilor evalueaza si imobilizarile (din care fac parte si cladirile). Un astfel de curs s-a inceput saptamana aceasta la Sfantu Gheorghe. Succes.
camptour a scris:

Buna ziua, cu toata stima va atrag atentia ca ANEVAR-ul nu organizeaza cursuri si nici examene pentru obtinerea calitatii de expert evaluari al unor intreprinderi. Asemenea cursuri sunt insa organizate de CECCAR.


ANEVAR organizeaza cursuri de evaluator intreprinderi din 1993.
[ link extern ]

C.E.C.C.A.R. organizează cursuri în specialitatea Evaluare economică şi financiară a întreprinderii.
[ link extern ]

Atentie la afirmatii, documentati-va mai intai!
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
SEBASTIAN VITTA, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Expert judiciar LiviuIvan LiviuIvan stiti cumva dupa terminarea cursurilor organizate de anevar, de evaluator imobiliar, ce trebuie facut ca sa pot face expertize judiciare? stiam ceva de un ... (vezi toată discuția)
Certificat absolvire cursuri anevar Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Aproape fara sa vreau m-am pricopsit cu un certificate de absolvire ale unor cursuri ANEVAR in domeniul evaluarii. Imi poate spune cineva ce as ... (vezi toată discuția)
Interviu pentru experti anevar POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE MJ a publicat pe site-ul propriu un anunt pentru organizarea de interviu in perioada 02-06.06.2014, in vederea obtinerii autorizarii ca expert in specialitatea ... (vezi toată discuția)