avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distante minime intre constructii intre gard vecin, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distante minime intre constructii intre gard vecin, amplasamente fose septice si alte constructii

Buna ziua! Am construit un wc in curte la tara cu fosa betonata complet, vecinul meu dupa doi ani s-a trezit ca nu-i convine locatia fosei deoarece are o fantana in casa si se plange sa nu i se polueze apa de la fosa mea. In plus reamenajeaza casa si vrea sa-si faca bucataria in apropierea fosei. Acum va rog sa-mi spuneti care stiti mai bine care ar fi distantele minime intre gardul vecin si constructii.Fosa mea chiar poate fi o cauza care poate fi judecata in instanta (asta intentioneaza el). De precizat ar fi ca, constructia casei vecinului este la 1,7m de gard_masurat din perete) iar fosa mea tot la 1,7m. Constructia lui are geamuri mari cu vedere la mine ( aproximativ 1x1m geamul).
Fantana lui este pe teren mai sus ca fosa mea la distanta de aproximativ 6-8 m.
Acea fantana nu a fost niciodata folosita ca apa potabila, a fost construita langa o groapa cu var, iar tatal sau lua apa de la mine. Cum poate demonstra ca poluarea provine de la mine? Mai am in costructie un cotet in apropiere de fosa si celelalte din lipsa spatiului. Casa lui nu a fost locuita multi ani, acum o reamenajeaza cum vrea ca are spatiu foarte mare dar mie nu-mi permite spatiul sa fac prea multe modificari.
Cel mai recent răspuns: Alin71 , utilizator 07:04, 21 Martie 2024
Buna ziua!

Distanta: fosa septica fata de vecinatati este stabilita prin ordinul Nr.536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei:
Art. 33. -In situatia in care nu exista canalizare sau posibilitatea de racord laaceasta, se vor adopta solutii individuale de colectare si neutralizare a reziduurilor lichide, cu luarea masurilor de protejare a mediului si sanatatii.
Art. 34. -Indepartarea apelor uzate menajere provenite de la locuintele neracordate la unsistem de canalizare se face prin instalatii de preepurare sau fose septice vidanjabile, care trebuie sa fie proiectate si executate conform normelor in vigoare si amplasate la cel putin 10 m fata de cea mai apropiata locuinta; instalatiile se intretin in buna stare de functionare; vidanjul se va descarca in cea mai apropiata statie de epurare a apelor uzate.
Art. 27. (1) Fantana reprezinta o instalatie locala de aprovizionare cu apa, individuala sau publica, instalatie din care apa este consumata prin extractie direct din sursa.
Apa din fantana, pentru afi folosita in scop potabil, trebuie sa corespunda calitativ standardului national nr. 1.342/1991 (tabel) si sa asigure cantitatea minima necesara,zilnica, pentru locuitorii deserviti.
(2) Fantana trebuie amplasata si construita, astfel incat sa fie protejata de orice sursa depoluare si sa asigure accesibilitatea. In situatia in care constructia fantanii nu asigura protectia apei, iar adancimea acviferului folosit este mai mica de 10 m, amplasarea fantanii trebuie sa se faca la cel putin 10 m de orice sursa posibila de poluare: latrina, grajd,depozit de gunoi sau deseuri de animale, contete etc. Adancimea stratului de apa folosit nu trebuie sa fie mai mica de 4 m. Peretii fantanii trebuie astfel amenajati incat sa previna orice contaminare exterioara. Ei vor fi construiti din material rezistent si impermeabil: ciment, caramida sau piatra, tuburi din beton.
Autoritatile locale, prin hotarari ale consiliuluilocal pot stabili alte limitari.

Se recomanda respectarea urmatoarelor distante la amplasamentul foselor septice :
1. Distanta fosei fata de cladiri invecinate : 10 m
2. Distanta fosei fata de propria cladire : 5 m
3. Distanta drenului (campului de infiltrare in sol ) fata de surse de apa potabila: 30m
4. Distanta liniei (tevii ) de drenaj fata de nivelulpanzei freatice : 2m
Asta ar presupune sa mut fosa... Dar in privinta cotetului care este recomandarea? La ce distanta pot costrui fata de vecin?
Buna seara!

In privinta cotetelor, cel mai bine ar fi sa aveti o discutie directa cu vecinul si sa gasiti solutia cea mai convenabila amandurora. Orice se poate rezolva, daca exista o abordare corecta si amiabila.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sinpe mine cu urmatoarea chestie:
- vecinul arunca gunoiul de la animale la nici 2 metri de casa mea
-tin sa precizez ca gardul dintre noi este de sarma, iar cand sunt ploi, toata mizeria curge la mine
Exista vreo lege care sa precizeze exact care ar fi normele si dintantele unde ar putea vecinul , legal, sa arunce gunoiul animalelor?

Va multimesc,
Dacian
"Distanta fosei fata de propria cladire : 5 m" nu am reusit sa gasesc acest paragraf. Ma puteti ajuta? multumesc

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am și eu i întrebare.am cumpărat o casa .linga ... adrian225 adrian225 buna ziua. Am și eu i întrebare.Am cumpărat o casa .Linga gardul vecinului am făcut o fosa septica la .60 de cm fata de gardul ei .Acum am făcut o ... (vezi toată discuția)
Fosa, fântână, padoc limite de proprietate keops_mic keops_mic Buna ziua, Tatăl meu are un teren de 500 m2 fără nici o utilitate și doreste sa își facă: - o fântână pt asa uda copacii - o fosa septica pt ca ... (vezi toată discuția)
Distanta legala între fosa de racordare la scurgere și fantana rody_pinti rody_pinti Bună ziua! M-ar interesa la ce distanta de fântână mea cu apa potabila poate să-și facă vecinul un cămin (o groapa) prin care se leagă la rețeaua ... (vezi toată discuția)