avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinta de vechime de la multinationala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinta de vechime de la multinationala

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie:
O persoana a lucrat la o multinationala mai multi ani.
A incheiat contractul cu aceasta multinationala si i s-a eliberat o adeverinta din care rezulta ca a lucrat un nr. de ani si a avut un salariu mediu de atatia lei pe an.
Intrebare:
Ce date trebuie sa contina aceasta adeverinta pentru a fi utila cand va veni vremea pensiei (si in baza carei legi, articol).
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: lucian1956 , utilizator 19:38, 21 Decembrie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

In art. 34 alin. (5) din Codul muncii se stabileste ca "La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate."
Adeverinta de vechime in munca nu are un format standard, astfel incat fiecare angajator emite documentul in propriul format. Conform modelului pus la dispozitie pe site-ul AJOFM, aceasta adeverinta trebuie sa faca referire la urmatoarele elemente:

- Datele de identificare ale salariatului,
- Datele de identificare ale contractului individual de munca pe baza caruia se atesta vechimea (numarul si anul in care a fost incheiat),
- Durata activitatii salariatului,
- Functiile ocupate de salariat in perioada in care a fost angajat,
- Schimbarile suferite de contractul individual de munca, in cazul in care a fost vorba de incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea CIM,
- Valoarea salariului de baza, inclusiv sporuri care intra in calculul punctajului mediu anual;
- Vechimea in munca, in meserie si in specialitate,
- Perioadele de concediu fara plata
- Absentele nemotivate de la serviciu.
Multumesc pentru raspuns.
Mai am o intrebare:
Este suficient ca acest document sa aiba doar stampila multinationalei in cauza sau mai trebuie inregistrata si in alta parte (ITM, de exemplu) ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de perioada lucrata , astfel :
- pana la 01.01.2011 se vizeaza si de catre ITM

- dupa 01.01.2011, se vizeaza numai de catre angajator.
Multumesc.
Daca este vizat doar de catre angajator (aici se incadreaza), cum ai certitudinea ca totul este in regula si nu o sa ai probleme la pensie.
Exista vreo posibilitate ca angajatul (in cazul de fata, fostul) sa poata verifica daca au fost platite toate darile de angajator catre stat si cum (pentru perioada lucrata) ?

Alte discuții în legătură

Completare carte de munca cameliapad cameliapad In 2007am avut nevoie de o copie a cartii de munca pentru un imprumut.Am solicitat cartea de munca de la angajator, care era inregistrat in jud. Botosani, eu ... (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez vechimea Llyly61@yahoo. com Llyly61@yahoo. com Buna ziua eu am lucrat din 2006 pina in 2010 la o firma cind am plecat nu am facut preavizul am plecat decit cu demisia nu am stiut ca trebuie sa ma duc atunci ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime srl alexandru andra alexandru andra O societate \\"SRL\\" a eliberat o adeverinta unui fost salariat, cu ce drepturi a avut la ei, perioada si spor de vechime....intrebarea este....aceasta ... (vezi toată discuția)