avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... pierdut proces cu politia iasi
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

pierdut proces cu politia iasi

Am pierdut procesul cu politia iasi si acum trebuie sa imi predau permisul.
Sentinta a fost data pe data de 16.06.2009 si mie mi-a parvenit pe data de 04.08.2008.
Sunt din Ploiesti, dar adresa din buletin este in satul Buda, cca 4km din Ploiesti.
Comunicarea a ajuns la Ploiesti pe data de 29.07 (conform stampilei). Dar la mine a ajuns pe data de 04.08.2009, fara semnatura de predare fara nimic, in cutia postala.
Doresc sa va intreb la care data sa ma conformez cand iau in calcul cele 15 zile de contestatie + 15 zile de la data ramanerii definitive, la cea de pe stampila sau la cea la care am primit plicul ?
Problema este ca de abia astazi am aflat ca pentru ramanerea definitiva si irevocabila asentintei trebuie sa fac cerere, sau cel putin asa mi s-a spus la telefon, dupa ce am sunat la judecatoria iasi.
Eu ma gandeam ca daca trec cele 15 zile fara contestatie atunci este definitiva.
Trebuie sau nu sa fac un drum la iasi ? Pot trimite aceasta cerere prin posta ? Si daca da, cum trebuie sa sune aceasta cerere ?
Va multumesc,
Mircea Tudor
Cel mai recent răspuns: ticut , utilizator 12:54, 28 August 2009
+15 zile din momentul comunicarii (stampila de pe plic).
Nu mai e contestatie, e recurs, dar am si eu o intrebare:
Recursul se depune la aceeasi instanta, sau la cea imediat superioara?
madriann a scris:

+15 zile din momentul comunicarii (stampila de pe plic).
Nu mai e contestatie, e recurs, dar am si eu o intrebare:
Recursul se depune la aceeasi instanta, sau la cea imediat superioara?


Cod proc civ. - Art. 302. - Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii. ( art. declarat neconstitutional in ceea ce priveste partea care prevede "sub sanctiunea nulitatii"...a se vedea Decizia CC 737/2008)
Bun...deci, daca il depune la instanta superioara, acestia il vor "redirectiona" instantei competente ?
ideea e ca eu nu vreau sa fac recurs ... vreau doar sa dau permisul ...
intrebarea mea este trebuie sau nu sa fac cerere de hotarare definitiva si irevocabila ? si daca trebuie sa fac trebuie sa o fac personal sau o pot trimite si prin posta ?
pe mine ma intereseaza cand devine hotararea definitiva si irevocabila ? trebuie sa fac eu cerere in acest sens sau vine de la sine inteles ca daca nu am depus contestatie e definitiva ?

va multumesc ...
hotararea poate deveni definitiva si irevocabila si prin nerecurare, daca in termen de 15 zile de cand vi-a fost comunicata sentinta civila prin care vi s-a respins plangerea contraventionala, nu urmati calea recursului....nu trebuie sa faceti cerere.

Din momentul in care hotararea a devenit irevocabila, aveti 15 zile sa predati permisul politiei...

OUG 195/2002 Art. 118 - (4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce

Toate cele bune !!!

Alte discuții în legătură

Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)
Pierdere proces de suspendare permis auto romeo_ovidiu@yahoo.com romeo_ovidiu@yahoo.com Buna ziua, As dori ce sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie pentru a nu imi fii prelungita suspendarea cu inca 30 zile. Mi-a fost suspendat ... (vezi toată discuția)
Ajutor comunicare hotarare civila cata8791 cata8791 Buna seara, Am primit de la judecatorie comunicarea hotararii civile intr-un dosar pentru retinerea permisului pentru viteza, plangerea a fost respinsa nu ... (vezi toată discuția)