avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata apei la pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata apei la pausal

Buna seara,
Am apometre montate si la baie, si la bucatarie, insa nu duc citirea lor decat o data la cateva luni, din aceasta cauza mi s-a pus la plata apa la pausal. De la asociatie mi s-a comunicat ca din cauza faptului ca nu am dus 3 luni consecutiv consumul de apa, mi se calculeaza la pausal apa pe acea perioada, chiar daca duc citirea apometrelor. Este normal sa platesc ceva ce nu am consumat?
Este legal asa ceva? Pot face ceva?
Multumesc anticipat.






Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:38, 27 Octombrie 2016
Nu este normal sa platiti ce n-ati consumat, evident, dar factura de la furnizor vine lunar, deci e logic ca si citirea individuala sa fie comunicata tot lunar.
Si da, si eu stiu ca tot asa se procedeaza cu cei care nu dau lunar indexul : sunt trecuti la pausal.
Solutia ar fi ca macar de acum inainte sa reusiti sa dati lunar citirea si sa aveti o discutie cu administratorul care face calculele ca sa vedeti cam care ar fi diferenta dintre volumul consumat si cel calculat la pausal, apoi sa incercati sa gasiti o solutie amiabila prin care sa va compenseze ce ati platit in plus in lunile urmatoare.
Si la noi, cele mai (mari) probleme sunt create de catre proprietarii si mai ales chiriasii care nu prezinta indexul contorilor la data stabilita de asociatie.
In aceasta situatie, vedeti ce scrie si @Daniel4x4 - administratorul este pus in situatia de a nu sti ce cantitate de apa sa va repartizeze.
Pentru ca din ce in ce mai multi proprietari/chiriasi sunt superocupati, adica vezi Doamne, nu-si mai vad capul de treburi, asociatiile, comitetele executive intocmesc un Regulament intern care reglementeaza si aceste aspecte - cum se procedeaza atunci cand un proprietar nu prezinta consumul o luna, sau doua, sau mai multe...

Asa cum ati fost sfatuita, mergeti la asociatie si va informati, dar mai ales, faceti-va cateva minute libere sa cititi indecsii si sa-i transmiteti la asociatie prin fisa de consum, un bilet in cutia lor de corespondenta, poate va intelegeti sa transmiteti aceste informatii prin SMS sau chiar prin internet - si nu o sa va mai aflati in situatia de a vi se repartiza costuri "la pausal".
Intrebati vecinii, acestia cum procedeaza? Poate va intelegeti cu unul dintre acestia sa va transmita dansul consumul de apa. Este asa de complicat?

Succes!
potrivit legi 230/2007 pentru repartizarea cheltuielillor ptr apa rece este necesar un regulament , printre altele in acest regulament se specifica si perioada de citere si regularizare a consumurilor , ptr ca domni administratori sa nu dea din greu aceste perioade pot ajunge si la un an ( se citesc apometrele la 6 luni sau mai mult )
ptr un restantier care in mod corect i se aplica penalizari ptr cotele neplatite si la regularizare se vede ca a consumat mai putin in perioada cat a fost penalizat ,se regularizeaza si penalitatile ptr consumul de apa aferent la cat a consumat in mod real?
timpuriu a scris:

.... ptr ca domni administratori sa nu dea din greu aceste perioade pot ajunge si la un an ( se citesc apometrele la 6 luni sau mai mult )


Pentru ca domni administratori sa nu dea din greu, va dau un exemplu ce-am patit eu cu un domn proprietar (observati, pe-aici toti suntemn domni...).
Omul meu in urma cu vreo 8 ani pleaca in Germania la rude. Nu anunta pe nimeni. Eu stiind ca omul este un tip corect, ce sa fac, zic o fi uitat... si-l "taxex" cu 6 mc, ca asa consuma de obicei.
Cum vine din G, vine val vartej la asociatie sa de-a cu mine de pamant. Am inteles situatia, i-am zis ca situatia se clarifica luna viitoare - el, ca nu sa rezolvam acum, ca el plateste mai putin si face si sesizare la biroul as. prop. din primarie.
In final am rezolvat problema, atunci.
Anul acesta, iar am avut o mica problema din citirea eronata a unor indecsi, astfel ca proprietarul a fost incarcar cu 3 mc. Ei, ce a inteles dansul, ca asociatia noastra are ceva cu familia sa, a facut sesizare la primarie. A urmat tot "tacamul", cu note explicative, raspunsuri in scris. Proprietarul nu uita in ultima sesizare sa accentueze ca in urma cu 8 ani s-a mai intamplat...

Asa ca dom' @timpuriu, lasati sfaturile dvs. parintesti ca acestea demult sunt "fumate" iar
domni administratori nu dau din greu numai de-atata. Lucram dupa regulamente, va rog sa ma credeti ca le stiu pe de rost, dar si proprietarii sa le cunoasca la fel de bine.
Ca vin aici pe forum, nu este o problema, observati ce zic si ceilalti useri...
@Adam Grecu din exemplul dumneavoastra se vede ce regulament ferm aveti " si-l taxex cu 6 mc , ca asa consuma de obicei " . Pe la noi furnizorul de gaz incearca sa faca un regulament de citire a contoarelor individuale , au trmes fiecarui consumator un tabel cu consumurile totale din ultimi doi ani , au trimes aceste date in sensul , ca nu se transmite indecsul in perioada stabilita ptr o luna ,factureaza conform consumului aceasi luni din anul anterior , poate cei de la reteau de gaz sunt mai stricti , dar furnizorul de electricitate cum procedeaza ? nu are o medie de consum ptr fiecare consumator ?
La unele asociatii de propietari ( cred ca din ce in ce mai putine ) aceste regulamente sunt facute in mod abuziv ,( ex, cine nu declara indecsul ptr consum plateste diferenta dintre mc de apometrul de bransament si mc determinati de suma apometrelor individuale , cunosc un caz care in urma acestui regulament ptr un apartament a platit intr-o luna 80 mc , atat a fost diferenta , luna ulterioara s-a facut regularizare si ptr diferenta de apa s-a repartizat ptr toti propietari 67 mc )
Asa ca @Adam Grecu sa fie regulamente ,dar nu dictatoriale , ironiile sunt frumoase mai ales din partea tari ce cu mandrie o reprezentati , dar nu ne luati de prosti pe toti

Alte discuții în legătură

De ce ni se impune sistemul paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? flory_mr flory_mr De ce ni se impune sistemul Paușal, deoarece legile spun că el se aplică doar celor ne-contorizați, iar valorile ultimei luni se pun ca index ? [b]Legile ... (vezi toată discuția)
Reglare consum apa la pausal boholt boholt Buna seara! Va rog sa imi spuneti daca exista vreo prevedere legala prin care un administrator al unei asociatii de locatari este obligat sa regleze consumul ... (vezi toată discuția)
Refuz asociatie regularizare consum apa a89 a89 Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca este legala instituirea prin hotararea asociatiei de proprietari a imposibilitatii de a realiza regularizarea ... (vezi toată discuția)