avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Scutire de TVA/ adaugare de TVA la vanzarea de bunuri ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Scutire de TVA/ adaugare de TVA la vanzarea de bunuri imobile

Buna,
Codul Fiscal spune la Art. 292, alin.2, lit. f urmatoarele:

(2)Următoarele operațiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:

f) livrarea de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri. Prin excepție, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcții noi, de părți de construcții noi sau de terenuri construibile.
În sensul prezentului articol se definesc următoarele:

1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcții, conform legislației în vigoare;

2. construcție înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;

3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;


Intrebare:
Scoaterea la licitatie in data de 1 ian. 2017 (de catre ANAF sau de catre un lichidator judiciar sau executor judecatoresc) a unui apartament nou, finalizat si vandut de catre dezvoltatorul imobiliar la data de 30 dec. 2015, este sau nu scutita de TVA ? Cu alte cuvinte, este sau nu scutit de TVA un apartament nou scos la lictitatie in care proprietarul a locuit un an si o zi - din 30 dec. 2015 pana in 1 ian. 2017 ?
Am mai inteles din lege ca daca o persoana a cumparat un apartament Nou in iunie 2015 sa zicem , in cazul in care i se trimite somatia prin care este anuntat ca urmeaza sa fie executat silit, daca licitatia are loc in anul orice zi din 2016 vanzarea nu este scutita de TVA, dar daca prima licitatie are loc in 1 ian 2017 vanzarea este scutita de TVA.

Si inca ceva

Terenurile din extravilan vandute de persoane sau cele care sant scoase la licitatie, sant scutite sau nu de TVA ; din cate cunosc, pe acest tip de teren nu se pot executa constructii asa ca ar trebui sa fie scutite de TVA atunci cand se vand ?

Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri !

Alte discuții în legătură

Pret executare silita gabessi gabessi Buna ziua! La licitatia unui imobil executat silit pretul de pornire contine TVA sau nu? multumesc (vezi toată discuția)
Tva vanzare constructie 0040noemi 0040noemi Buna ziua, Am cumparat un hotel in anul 2008,la licitatie,fara tva,prin credit bancar;ulterior in anul 2009 l-am renovat si l-am dat spre folosinta in luna ... (vezi toată discuția)
Tva la tranzactii imobiliare intre firme ilmir1 ilmir1 Buna ziua Imi poate spune cineva daca se plateste TVA la tranzactiile imobiliare intre firme? Caci eu stiam ca sunt tranzactii scutite fara drept de deducere (vezi toată discuția)