avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz de incredere sau INSELACIUNE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz de incredere sau INSELACIUNE

Am si eu urmatoarea speta:Aurel B. cunoaste pe un inginer de cadastru ,care ii face cunoscut faptul ca stie un apartament de vanzare la un pret mai mic,inginerul urmand sa-i faca cadastrul acestui apartament.Aurel B. ii da suma de 15000ron inginerului ca sa-i dea proprietarilor ca avans in vederea cumpararii apartamentului,inginerul angajandu_se printr-o chitanta de mana sa dea banii proprietarilor,urmand ca tot el sa ajute la perfectarea actelor la notar.Mentionez ca Aurel B. nu a vazut apartamentul,avand incredere in spusele inginerului.Intre timp inginerul nu mai e de gasit,s-a dat la fund.Care ar fi incadrarea?
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 19:34, 14 Mai 2011
O suma de bani nu poate constitui obiectul material al infractiunii prevazute de art. 213 C.P., astfel ca nu se poate vorbi despre abuz de incredere.
In speta prezentata de tine se poate retine infractiunea de inselaciune (art. 215, alin.1), daca:
-situatia prezentata nu este corespunzatoare realitatii;
-persoana care s-a prezentat drept inginer cadastral (poate nu avea aceasta calitate de fapt) a urmarit doar inducerea in eroare a victimei pentru a obtine un folos material pentru sine. De asemenea victima trebuie sa fi suferit un prejudiciu cert (este clar ca acest lucru s-a intamplat din moment ce Aurel B. a pierdut 15.000 RON si nu-i mai poate recupera).
Mentionez ca cei doi se cunosteau,de cca. 2 ani cand Aurel B. la imprumutat pe inginer cu o suma de bani printr-un act notarial,suma pe care inginerul a restituit-o.
Sunt de acord cu Arthur.
Ce actiuni trebuie sa intreprinda Aurel,pentru a incerca recuperarea prejudiciului(are inscrisX-(in acest sens)unde sa se planga?
Plangere la politie.

Alte discuții în legătură

Inselaciune munteanu_mugurel munteanu_mugurel Buna seara! As avea o intrebare.Acum 4 ani cand am intrat la facultate am fost plecat in afara.Nu am putut veni in ... (vezi toată discuția)
Posibila inselaciune - aspecte SANTIER SANTIER Buna seara! La inceputul lunii aug. 2016, un prieten de-al meu a vb. cu vecinul lui sa ii aduca niste lemne de foc (6 mc steri) . Vecinul respectiv a ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut fara garantii,abuz de incredere sau inselaciune? addy addy Am si eu o problema pt care v-as multumi din suflet daca m-ati ajuta cu niste informatii:Un prieten f bun a imprumutat suma de 10000 euro de la o cunostinta ... (vezi toată discuția)