avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Distrugere/ zgariat autoturism
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Distrugere/ zgariat autoturism

Buna seara, postez aici in speranta ca voi gasi cea mai buna cale de a mi se face dreptate.

Acum doua seri am ridicat stergatorul unui vecin care intotdeauna parcheaza aiurea (precizez ca este pentru prima data cand fac acest lucru), iar acesta m-a vazut. In prima faza am incercat sa ii ridic stergatorul din dreptul soferului, dar cand am pus mana, am observat ca s-ar fi lovit in capota masinii, si am renuntat. In acel moment am trecut la celalalt stergator care s-a ridicat fara a fi produs vreo dauna masinii. Proprietarul m-a vazut din casa (iar eu eram constient de asta vazand ca acesta a actionat telecomanda care inchide/deschide masina, aprinzand semnalizarile masinii). Gandul meu era ca o sa coboare si o sa faca loc sa se parcheze si a doua masina. Timp de 10 minute am fost plecat de langa masina personala, iar cand m-am intors, stergatorul masinii acestuia era lasat.
Fiind seara, abia a doua zi dimineata am gasit masina zgariata cu o cheie, pe aripa si usa.

La doua zile dupa incident, am gasit masina respectivului in parcare, si un numar de telefon afisat. Cu un calm deosebit l-am sunat, explicand ca eu sunt persoana care i-a ridicat stergatorul, explicandu-i motivul, si spunandu-i ca nu era nevoie sa imi zgarie masina, pentru ca suntem oameni si pentru ca am fi putut discuta. Bineinteles, m-am lovit de negarea dumnealui, ba mai mult, acuzandu-ma ca eu i-am zgariat capota pe interior, incercand sa ii ridic stergatorul. M-am uitat astazi la masina, are o zgarietura de 3cm pe interiorul capotei, pe cant, dar cu mana pe inima pot spune ca nu este facuta de mine. Mai mult, cel mai probabil daca se sterge cu o carpa cu ceara/polish ar iesi; dar eu nu am vrut sa ating masina.


Precizez ca in parcare exista camere de supraveghere de la politia locala/primarie.

In conditiile in care nu voi vrea sa il actionez in judecata (suntem vecini si in primul rand oameni), si tinand cont ca acesta nu a recunoscut, ce ma sfatuiti sa fac? Am sunat la cei de la monitorizare, iar acestia nu pot divulga inregistrarile video fara existenta unei plangeri de distrugere facuta la politie.

Din punct de vedere legal, stiu ca am 60 de zile in care il pot reclama, insa filmarile sunt tinute doar 30 de zile.

Va multumesc!

Ps: sper ca am postat in categoria corecta
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 10:18, 9 Iunie 2020
A cui e (proprietate sau inchiriat) locul de parcare pe care era parcat auto vecinul?
Depasea limita marcata pe asfalt a locului ?
Din descriere inteleg ca e vorba de un loc de parcare inchiriat de la primarie iar respectivul lasa masina pozitionata acolo in mod inestetic .
Dvs atitti exact care e situatia si socotiti inoportun sa o prezentati - daca doriti indicarea unei cai prezentati faptele intr-o forma canonica care sa cuprinada care e situatia terenului unde parcati (nu daca vecinul dadea din telecomanda,poate se juca vreun copil cu telecomanda).
mottofreee a scris:

A cui e (proprietate sau inchiriat) locul de parcare pe care era parcat auto vecinul?
Depasea limita marcata pe asfalt a locului ?
Din descriere inteleg ca e vorba de un loc de parcare inchiriat de la primarie iar respectivul lasa masina pozitionata acolo in mod inestetic .
Dvs atitti exact care e situatia si socotiti inoportun sa o prezentati - daca doriti indicarea unei cai prezentati faptele intr-o forma canonica care sa cuprinada care e situatia terenului unde parcati (nu daca vecinul dadea din telecomanda,poate se juca vreun copil cu telecomanda).


nu are importanta AL cui este locul de parcare si nici nu are legatura cu inesteticul. regulile de circulatie sunt universal valabile. nu este vorba de inestetic, ci de faptul ca, prin faptul ca ai parcat neregulamentar, ii blochezi pe ceilalti sa isi desfasoare activitatea.
Are importanta pt cine pe cine are la mana .
Deocamdata nu sunt convins ca acel loc e parcare deoarece parcarile sunt semnalizate si marcate corespunzator . Parcarea se face numai in locul numit parcare iar in alte locuri e stationare - adica tot park dar in en. iar noi suntem in Romania cu legile noastre .
Parcarea ,in litera legi e stationarea in locul numit parcare/ parcaj / parching .
Intr-o vreme scoala de soferi era pe bune ,acum e ceea ce este si rezultatele se vad .

Buna,

Nu este un loc de parcare platit, in schimb in acel loc s-ar putea parca lejer doua masini atat timp cat proprietarii/vecinii coopereaza intre ei.

Am postat aici in speranta ca cineva va avea cunostintele necesare si va putea oferi un raspuns ferm. Din pacate, din raspunsurile de sus nu am aflat mare lucru.

Multumesc
Inseamna ca acolo se stationeaza .
Ramane la mica intelegere cine ce si cum foloseste acel loc .
Aveti aceleasi drepturi legale asupra acelui loc ca si vecinul dvs - adica niciunul .
Dpdv legal se poate retine distrugerea ,daca vecinul va reclama la politie veti fi convocat pt declaratii in calitate de suspect . Important e ca ati fost surprins ca ati atins masina - cunosc caz in care numai ca trecea persoana prin zona a fost convocata la politie pt declaratii ,in calitate de suspect si nici macar nu-l cunostea pe utilizatorul masinii .

Alte discuții în legătură

Caz penal în germania EMIL2020 EMIL2020 Cineva mi-a blocat locul de parcare și i-am ridicat stergatorul. A sunat la poliție și m-a acuzat că i-am zgâriat mașina cu stergatorul când l-am ... (vezi toată discuția)
Maºina zgâriatã sistematic de un vecin roolly roolly Mi-am găsit sistematic maşina zgâriată pe capota portbagajului. Iniţial am dat vina pe copii care se joacă în zonă. Am găsit într-o dimineaţă un ... (vezi toată discuția)
Buna seara! acum 3 zile am parcat masina pentru aprox 2 minute, ... Andruta90 Andruta90 Buna seara! Acum 3 zile am parcat masina pentru aprox 2 minute, blocand 2 masini ale aceluiasi vecin. Acesta a dorit sa iasa fix in acel interval de 2 ... (vezi toată discuția)