avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot cere o verificare a apometrelor de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot cere o verificare a apometrelor de apartament,fiind administrator !

Buna ziua,
Sunt administrator al unei asociatii de locatari si asi vrea,legal,sa verific apometrele de apartament cu o firma autorizata metrologic.
Cum se poate face acest lucru ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:32, 20 Septembrie 2018
Solicitati comitetului executiv sa emita o decizie cu privire la efectuarea verificarii metrologice.
Aveti in vedere ca apometrele sunt considerate repartitoare de costuri si nu contoare de apa, astfel ca este o controversa daca se supun sau nu verificarii metrologice.
Aceeasi situatie este si in cazul repartitoarelor de caldura.
multumesc de raspuns,
suspectez de frauda anumite apartemente care nu vor vrea sa permita accesul,cum ii pot "obliga" sa permita accesul ?
Pentru verificare trebuie sa ii notificati cu 5 zile inainte conf legii 230.

Apelati la presedinte care este reprezentantul legal al asociatiei. Numai in cazul unei urgente se poate intra inopinat ptr verificarea instalatiilor.

Nu exista nicio hotarare de verificare periodixa a apometrelor?

Dvs implicati presedintele ptr acces in locuinte, nu va duceti din proprie initiativa si de unul singur sa verificati.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2017
cyan, moderator
Dv ca si administrator sunteti angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie a hotararilor adunarii generale,a deciziilor dispuse de catre comitetul executiv si de catre presedinte
Discutati cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari =presedintele de asociatie care detinre autoritatea si competenta sa analizeze temeinicia si necesitatea verificarii apometrelor
Daca pe dv va intereseaza situatia metrologica a apometrelor individuale,normal ar fi ca asociatia de proprietari sa detina evidenta documentelor care atesta perioada de valabilitate metrologica a acestora
Conform disp Legea nr. 241/22 iunie 2006 ,actualizata si republicata,a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, actualizata 10 august 2015 si a disp Legea nr. 224 /24 iulie 2015 publicata in Monitorul oficial nr 570 din 30 iulie 2015,de la data de 1 ianuarie 2017 cine nu are montate contoare de apa si repartitoare de caldura inteligente (cu citire radio, de la distanta) va fi pasibil de amenda
Anexa la norma metrologica NML 003-05 “Contoare de apă”,prevede

1.2 Pentru a putea fi introduse pe piaţă, puse în funcţiune sau utilizate în măsurările de interes public, contoarele de apă prevăzute la punctul 1.1 trebuie să îndeplinească atât cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în prezenta normă, cât şi cerinţele aplicabile din norma de metrologie legală NML 001-05 “Cerinţe metrologice şi tehnice comune mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal”
4.1 Atestarea legalităţii unui contor de apă se realizează numai după demonstrarea conformităţii acestuia cu cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în tabelul 1.
4.2 Atestarea legalităţii se realizează prin aplicarea marcajelor metrologice şi eliberarea unor documente specifice (certificate de aprobare de model, buletine de verificare).. .
@ynocentta, am citit cele 2 legi indicate, L241/2006 si L224/2015.
Unde se regaseste in cele 2 legi obligativitatea montarii de contoare de apa si repartitoare inteligente de caldura precum si sanctiunile aferente?
In cele 2 legi nu exista o definitie a "contorului de apa" ca echipament de repartizare a consumurilor individuale, se face referire la "repartitor de costuri".
In nicio norma legala a INM si in nicio lege (din cate cunosc eu) nu se face referire la verificarea metrologica a repartitoarelor de costuri.
Exista chiar o precizare a ANRE cu privire la faptul ca repartitoarele de costuri nu se verifica metrologic (nu gasesc pe unde am precizarea respectiva dar o sa o postez cind o voi gasi).

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea verificarii apometrelor danuca_dana danuca_dana Buna ziua! Ma numesc Dana și locuiesc într-un apartament tip ANL dat în folosința în anul 2003. Ma ocup de citirea lunara a contoarelor de apa ... (vezi toată discuția)