avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli pe cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli pe cota indiviza

Un proprietar al asociatiei vrea sa dea in judecata administratia pentru ca nu se respecta legea la calculul cheltuielilor pe cota indiviza deoarece aceste cheltuieli se calculeaza in functie de suprafata utila a apartamentelor. Exista posibilitatea sa avem probleme din aceasta cauza?
Acesta sustine ca prin aplicarea cotei indivize ar plati mai putin pentru acest tip de cheltuieli decat la suprafata utila.
multumesc?
Cel mai recent răspuns: Victor Brosser , Alte profesii 14:33, 22 Februarie 2017
Art. 3-L230/2007
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

e) cota-parte indiviza - cota-parte de proprietate care ii revine fiecarei proprietati individuale din proprietatea comuna si este egala cu raportul dintre suprafata utila a proprietatii individuale si totalul suprafetelor utile ale tuturor proprietatilor individuale;

Ca se ne lamurim, cum se calculeaza acum cheltuielile pe cpi?


in functie de suprafata utila
suprafata utila si cota parte indiviza sunt acelasi lucru, doar ca acea cota indiviza este dusa la 100%. O simpla regula de trei simple.
Stiu acest lucru doar intrebam daca la proces cu acest proprietar ar trebui sa primesc amenda pentru ca nu calculez in functie de cota asa cum scrie in lege ci in functie de suprafata?
As mai avea o intrebare? apartamente care se afla unul sub altul, sunt la fel și au suprafete diferite trebuie sa aiba aceeasi cota indiviza?
In mod normal, da.
Dar suprafetele sunt calculate de diversi cadastristi, unii au masurat cu ruleta, altii cu metrul iar altii cu sfoara sau degetul. Adica instrumente de masura care au condus in multe cazuri la suprafete diferite ale apartamentelor situate pe acelasi tronson sau pe tronsoane diferite de scara cu apartamente identice. Cunosc caz in care apart de la un etaj inferior avea Su mai mare cu 1.5 mp decat a celui de la etajul superior iar blocul nu era un trunchi de piramida!:)

Probabil proprietarul respectiv are o supraf utila putin mai mare in acte fata de alti proprietari cu apart similare si din acest motiv este nemultumit.

Calculati cpi conform legii si uniformizati cpi ptr apart similare. Apoi comparati cheltuielile repartizate pe Su si cpi.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Sume incasate eronat ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, 1. Administratorul blocului a reparat o parte de terasa si in urma facturii a introdus la proprietarii de pe partea care a reparat a retinut o ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cota/parte /indiviza timpuriu timpuriu am citit pe acest forum si am inteles cat de cat calcul pe C/P/I Am vazut un acord de asociere si nu prea sunt lamurit daca aceste date sunt corecte la ... (vezi toată discuția)