avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere fara permis sub influența bauturilor ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere fara permis sub influența bauturilor alcoolice

Buna seara! Am cerut cheia mașinii unui prieten pentru a lua ceva din masina , fiind la un club , si mi a venit proasta idee sa dau o tura , ce se putea intampla.. am fost oprit de poltia rutieră , am spus ca nu am permis , am dat actele mașinii , am fost luat pentru declarație , etilotest 0,49 mg in aer respirat . Nu am facut accident , sau altceva. Dosar penal pentru conducere fara permis , nu stiu daca si pentru bautura. Unul dintre polițiști a spus ca maxim ma voi alege cu reținerea dreptului de a da de permis 1 an. Din ce am mai citit pe net , unii au scăpat cu amenda administrativă, si reținere 6 luni , recunoscând fapta. Este vreo Sansa si in cazul meu?
Vă Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:13, 21 Februarie 2017
Depinde de mai multe aspecte. Faceți probe în circumstanțiere (acte, martori..ptr a dovedi că sunteți o persoană responsabilă, că totul a fost o întâmplare nefericită, că aveți o ocupație legală etc), iar pedeapsa poate să fie mai ușoară.
Aveti informatii total eronate, nimic din ceea ce credeti nu este real, s-au retinut 2 infractiuni in concurs in cazul dvs, este foarte grav ceea ce ati facut.
Cel mai probabil veti fi trimis in judecata si condamnat, pentru permis veti mai putea sustine examen doar dupa ce intervine reabilitarea, adica peste foarte multi ani de acum incolo, de exemplu in cazul in care se dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, minim 5 ani de la ramanerea def. a hot. de condamnare.
ART. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).
ART. 336*)
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive**), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
In acest caz , exista vreo sansa sa fiu iertat? Sau se poate anula dosarul ? Mentionez ca nu am fost dus la sectie , declaratia a fost scrisa in masina de politie , iar la probele de sange , nu au fost sigilate in fata mea , cum am auzit ulterior.
Unul dintre politisti mi-a spus : Ai noroc ca ai cooperat , si ca ai fost cuminte. -iar eu nu stiu ce trebuie sa inteleg din asta .
Am recunoscut si faptul ca am consumat alcool , si ca am condus fara permis. Aveti idee cand va intra in vigoare , dosarul? Sau daca este vreo cale sa aflu daca s-a depus ?
Am fost intrebat cu ce se ocupa parintii mei , si eu. Plus ca nu am avut probleme cu legea , politia sau alte organe. Este prima abatere..
adisan a scris:

Depinde de mai multe aspecte. Faceți probe în circumstanțiere (acte, martori..ptr a dovedi că sunteți o persoană responsabilă, că totul a fost o întâmplare nefericită, că aveți o ocupație legală etc), iar pedeapsa poate să fie mai ușoară.


Aveti intocmit dosar penal pentru infractiunile pe care vi le-am indicat anterior, cum adica sa fiti iertat sau sa se anuleze dosarul!? pareti cumva picat din cosmos dupa intrebarile pe care le formulati.

Alte discuții în legătură

Dosar penal Bara Stefania Bara Stefania Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti si mie la ce consecinte sa ma astept. Am condus o masina neimatriculata cu nr rosii provizorii expirate fara a detine ... (vezi toată discuția)
Conducere sub influienta alcolului redinciucconstantin redinciucconstantin ar 336 al 3 cod penal pedeapsa de 2 respectiv 5 ani inchisoare se da si cu suspendare? (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa poate primi pentru conducere sub influența alcoolului? Sabina 23 Sabina 23 In 2016 sotul meu a fost oprit de catre politie ..la prima proba a avut 80 iar la a 2 / 90 in acest interval a mai fost prins conducand de alte doua ori ? Ce ... (vezi toată discuția)