avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Chirie
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Chirie

In situatia in care sotul urmeaza sa treaca de la statutul de angajat la PFA ce urmeaza a avea sediul in casa proprietatea ambilor soti, se pot deduce cheltuieli pt. chiria unei incaperi care va fi utilizata exclusiv pentru activitatea PFA ?
Daca da cum se incheie contractul de inchiriere.
Pentru incaperea respectiva ulterior se pot deduce si chetuieli de amenajare, tencuieli, pardoseala, zugraveli, mobilare.etc?
Cel mai recent răspuns: kukingrid , utilizator 15:04, 11 Septembrie 2009
raspunsul pt prima intrebare este da. puteti face un contract de comodat. este mai convenabil pt d-voastra decat contractul de inchiriere. acesta poate fi facut intre proprietarii din contract si PFA eventual cu data certa de la un avocat.

av Zaharia
Sigur ca se poate realiza un asemenea contract in care se specifica suprafata inchiriata si cuantumul chiriei.
Daca faceti contract de comodat, nu veti putea deconta chiria pe PFA, intrucat comodatul inseamna, in mare, darea spre folosinta a unui bun cu titlu gratuit.
Va multumesc in primul rand pentru raspunsul prompt.
In situatia unui comodat banuiesc ca nu se pot deconta chetuielile curente: curent, incalzire, apa, reparatii, care reprezinta in mod real un efort financiar suplimentar fata de bugetul normal al casei.
Mi se pare agasant si abuziv acest mesaj cu Honda care apare de (n+1)ori in acest forum, fara a avea nici un fel de legatura cu subiectele de aici.
Ar fi justificat numai daca sunteti sponsorul acestui site....
Imi pare rau!
Daca faceti contract de inchiriere proprietarii ap platesc impozit de 16% la venitul net (venit net = chiria-25% ch forfetare). Venitul net se imparte la nr de proprietari (cei 2 soti), fiecare trebuind sa-si indeplineasca obligatiile declarative. De vazut daca nu se datoreaza si 5.5% contrib la sanatate (sunt subiecte in forum care trateaza acest lucru).
Chiria se trece pe chelt PFA si se scade din venituri pt stabilirea impozitului. Contractul trebuie inreg la finante.

Contractul de comodat este cu titlu gratuit. Nu se inregistreaza la finante.

Ambele pot fi incheiate numai pe o cota parte din suprafata daca in acel apartament locuiesc in continuare si proprietarii.

In ambele cazuri nu se pot face amenajari care caz in sarcina proprietarului (reparatii).
In cazul inchirierii ele majoreaza valoarea chiriei si se impune o suma majorata sau se plateste o chirie mai mica impunerera raminind nemodificata, iar in cazul contractului de comodat se considera chelt nedeductibila.
Mobiler se poate cumpara dar numai cel necesar pt activitatea desf de PFA sau pt dotarea unui birou (exclus mobilier dormitor, bucatarie, aparatura electrocasnica: aragaz, frigider, televizor).

In ceea ce priveste ch cu functionarea si intretinerea sunt explicit enumerate acest tip de chelt in Normele la Cf la pct 38: "ch cu intret si funct aferente bunurilor care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pt partea aferente utilizarii in acopul afacerii" si sa fie justificate cu documente. Pt inchiriere nu vorbeste decit de chirie, poate sunt cuprinse la liniuta cu alte ch aferente pt realizarea veniturilor.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
t.simona, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de comodat cret georgeta cret georgeta Buna ziua, As dori, un sfat la urmatoarea problema. Sunt P.F.A. si am incheiat un contract de comodat intre o persoana fizica si PFA, in baza caruia pot deduce ... (vezi toată discuția)
Patrimoniu pfa mirela.onciu mirela.onciu Buna ziua, Detin o PFA care desfasoara activitatea de transport persoane in regim de taxi. Cind am mers la administratie pentru stabilirea normei de venit ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat sau de inchiriere infosyst infosyst Cum se deduc cheltuielile cu tva si cheltuielile aferente la contractele de comodat sau inchiriere de catre firma care se muta in spatiul respectiv. Facturi ... (vezi toată discuția)