avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat calitate mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat calitate mostenitor

Buna seara,
Va rog, daca se poate sa ma indrumati cu niste raspunsuri juridice:
este vorba de un dosar ANPR care a fost inregistrat pe numele mamei mele, si a matusii mele …in calitate de mostenitori ai bunicilor nostri…atit mama mea cit si matusa mea intre timp au murit si datorita faptului ca in momentul decesului mamei mele masa ei succesoriala era zero niciun notar nu vrut sa includa in masa succesoriala dosarul respectiv si sa elibereze certificat de mostenitor pentru acest dosar sau macar sa ne indrume sa obinem un certificat calitate de mostenitor…acum prin verificarea stadiului dosarului pe site-ul ANPR scrie ca a fost finalizat insa imi cere certificat de mostenitor ca sa primesc informatii despre dosar…in situatia de fata eu ce pot sa fac ca sa intru in posesia drepturilor mele de despagubiri? cum pot obtine acum macar acest certificat calitate de mostenitor tinind cont ca mama a decedat in 2011, nu s-au facut demersuri de succesiune fiindca sora mea care a mers atunci la notar, eu nefiind in tara, mi-a spus ca dupa 6 luni de la deces se va dezbate succesiunea adica exact dupa expirarea termenului de acceptare sau renuntare la succesiune si eu am crezut-o?...
Stiu totusi ca eu as avea o portita de scapare in legatura cu dovedirea acceptarii tacite a mostenirii deoarece in intervalul celor 6 luni, venind in tara m-am ocupat in nume propriu de solutionarea unui imprumut bancar al mamei mele ce fusese asigurat prin Asirom in caz de deces....
Deci , in momentul de fata ce pot face eu sa obtin acest certificat de calitate de mostenitor de care am urgenta nevoie tinind cont ca nu sint in tara si nu am nici certificatul de deces al mamei, toate actele fiind la sora mea?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: lumix88 , utilizator 12:07, 2 Martie 2017
nu puteti face nimic "urgent" insa puteti deschide succesiunea (daca nu a deschis-o sora dvs. deja, ceea ce ar complica mult lucrurile), fie personal daca veniti in tara, fie prin mandatar ... insa va dura ceva timp
va multumesc, sa inteleg ca si acum pot deschide succesiunea chiar daca a trecut acel termen legal de 6 luni, respectiv acum noului cod civil de 1 an,?
stie cineva daca se poate o succesiune prin intermediul ambasadei Romaniei?
ar trebui sa se poata prin consulat, care indeplineste si functia notariala insa va va costa destul de mult
Nu puteti dezbate succesiunea la consulat sau ambasada, o dezbateti in tara. La ambasada sau consulat imputerniciti pe cineva daca vreti sa va reprezinte.

Alte discuții în legătură

Cum si in cat timp putem dezbate succesiunea de pe urma tatalui nostru? nelunelu68 nelunelu68 suntem doi frati si ne intereseaza cum si in cit timp putem face succesiunea. mentionez ca parinti nostri erau divortati in momentul cind tata a decedat (vezi toată discuția)
Succesiune dumitru gabriela dumitru gabriela tatal meu a decedat in anul 1998 si nu am dechis succesiunea. Suntem 3 mostenitori eu, sora mea care este cetatean francez si nepotul meu( fiul fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament? Valentinat22 Valentinat22 Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea ... (vezi toată discuția)