avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general la ce curs se achita?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

la ce curs se achita?

Buna ziua!
Va rog ajutati-ma cu o indrumare! Prestez o categorie de servicii pe care o pot factura si incasa in euro, pe intern. Astfel ,exemplificativ, am emis o factuta de 1 euro, cu 0,19 centi TVA. Am indicat pe factura cursul zilei, adica 1 euro=3,6 lei, asa cum sunt obligat de lege si nu ca sa mi se plateasca la acest curs.
Acum, dupa 6 luni, plata mi se face in lei la cursul din ziua facturarii adica 3,6 lei, in loc de 4,2 cat a fost euro in ziua platii. In conventia noastra nu s-a specificat la ce curs se achita. Eu socot ca la cursul din ziua platii, motivat de faptul ca ne-am asumat riscul cursului valutar. Daca ar fi scazut euro, pierdeam eu. (dar atunci, platitorul ar fi pus cursul din ziua platii, adica dupa bunul lui plac) Va rog sa imi spuneti care e varianta corecta si daca exista vreo reglementare legala intr-un sens sau altul.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 10:58, 16 Septembrie 2009
In principiu,pe orice factura de acest gen se specifica cursul valutar din acea zi de la BNR,la fel si in contractul de prestari servicii se specifica faptul ca "facturarea de face la cursul BNR din data emiterii facturii".
Daca nu aveti trecuta nicio specificatie nici pe factura nici in contract, corect ar fi ca plata sa se faca la cursul BNR din data emiterii facturii.
Daca insa aveti o practica in alt sens intre d-voastra si partener aplicati fara restrictii acea practrica.
Mai exact asa cum ati facut opana acum asa faceti si in viitor.
Daca nu aveti stipulat in contract valoarea serviciului in eur si plata la curs bnr de la data platii, legal nu puteti incasa decat ceea ce treceti pe factura.Pt.diferenta de curs ce o doriti a fi incasata ar trebui sa faceti factura de diferenta si cu tva aferent.Ca baza legala aveti Hg 44/2003-norme la codul fiscal,art139.
Multumesc! Insa tot nu mi-e clara explicatia din norma. Ea se refera la situatia in care avem deja stabilit faptul ca plata se face la cursul din ziua platii. In acest caz, diferenta de curs nu e considerata diferenta de pret. La mine insa nu este stabilit ca va achita la cursul din ziua platii. Sa inteleg ca in acest caz corect e sa achite la cursul din ziua facturarii? Si acum sa emit factura separata pe diferenta data de curs?
da, ati inteles bine.discutati mai intai cu partenerul si vedeti daca accepta ,s-ar putea sa emiteti factura degeaba si va mai inregistrati si cu tva colectat .

Alte discuții în legătură

Stornare avans si emitere factura finala anansc83 anansc83 Am si eu o intrebare referitoare la facturarea unor bunuri contractate in valuta, facturate in lei: 1. In contract se specifica ca plata se va efectua la ... (vezi toată discuția)
Diferente de curs valutar mihaelaaneta mihaelaaneta Pentru clienti interni contractele le incheiem in euro, cuprinzand rate lunare. Emitem factura in lei , la cursul BNR din ziua facturarii. 1. In aceasta ... (vezi toată discuția)
Facturare diferenta de curs valutar maiutel maiutel Salut! Am urmatoarea problema: in 2007 s-au achizitionat materiale, factura a fost facuta la cursul valutar din ziua facturarii. In 2007 s-a achitat doar ... (vezi toată discuția)