avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... N-am facut partajul la apartament...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

N-am facut partajul la apartament...

Buna ziua tuturor, am urmatorul caz:
- m-am casatorit
- am luat credit ipotecar si am cumparat un apartament
- am divortat si am declarat ca n-avem de facut partaj, ca n-avem bunuri de impartit... habar n-aveam ce implicatii are, credeam ca ne intelegem noi pe urma, ca n-ar avea implicatii legale (de inteles ne intelegem, dar cum facem cu actele acum?)
- acum sau mai incolo vom vinde apartamentul... cum facem cu actele? In ce calitate vom fi fiecare? La divort am facut fals in acte nedeclarand partajul?
Ce procedura putem urma?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:05, 15 Septembrie 2009
Nu conteaza ce ati declarat la divort, intrucat nu erati obligati sa efectuati partajul in cadrul divortului. Sunteti coproprietari pe acel apartament, iar daca va intelegeti, nu este nicio problema. Puteti efectua partajul si ulterior divortului. Puteti vinde aartamentul chiar dac este ipotecat, intrucat banca creditoare va urmari bunul in mainile oricui s-ar afla, asa cum prevede Codul civil.Sau poate, unul dintre dvs. sa ramana cu apartamentul si totodata sa achite ratele bancare, in urma unei intelegeri , a unei tranzactii.
daca imobilul este dobindit in timpul casatoriei, acesta are regimul comunitatii de bunuri urmind a fi partajat:1) amiabil, partile intelegindu-se asupra cotelor, translatiei dreptului de proprietate de la un sot la celalalt si plata sultei convenite sau2)judiciar cind partile recurg la ajutorul instantei care decide care dintre soti va dobindi in intregime imobilul si care va primi sulta cu titlu de despagubire. In cazul dv. sotul care va primi imobilul dobindit in timpul casatoriei prin credit ipotecar va prelua si plata ratelor ipotecii. Exista si posibilitatea valorificarii imobilului de comun acord cu preluarea creditului ipotecar de noul proprietar
- m-am casatorit
- am luat credit ipotecar si am cumparat un apartament
- am divortat si am declarat ca n-avem de facut partaj, ca n-avem bunuri de impartit... habar n-aveam ce implicatii are, credeam ca ne intelegem noi pe urma, ca n-ar avea implicatii legale (de inteles ne intelegem, dar cum facem cu actele acum?)

Pe actiunea de desfacere a casatoriei ati avut sau nu capat de cerere referitor la partajul bunurilor comune?
Declaratia despre care vorbiti in ce a constat si in ce act a fost consemnata?-daca a fost-
-

acum sau mai incolo vom vinde apartamentul... cum facem cu actele? In ce calitate vom fi fiecare?

In masura in care nu ati avut niciun capat de cerere referitor la partajul bunurilor comune sunteti in contiunare coproprietari asupra acestor bunuri.
In cazul unei eventuale vanzari veti vinde fiecare in calitate de proprietari.


La divort am facut fals in acte nedeclarand partajul?

Nu aveti nici o obligatie de a face partajul bunurilor comune la divort. Nu e vorba de nici un fel de fals. Puteti ramane in indiviziune cat doriti.

Ce procedura putem urma?

In masura in care va referiti la vanzare nu aveti decat sa mergeti la notar dvs. si fosta sotie in calitate de coproprietari si sa vindeti -numai impreuna.
Problema nu va fi decat in legatura cu banca de la care ati luat credit si care .. de obicei .. are un drept de ipoteca asupra bunului. In aceasta ipoteza veti avea nevoie de acordul bancii pentru a vinde.
Sigur mai aveti posibilitatea sa introduceti acum o actiune de partaj intre dvs., fostii soti. Aici sunt o gramada de lamuriri de dat vis a vis de banca .. insa ... nu face obiectul discutiei .. deocamdata.


Multumesc mult!
Nu are nicio legatura cu declaratia data la procesul de desfacere a casatoriei.Puteti formula actiune partaj,in cadrul careia puteti chiar ajunge la o intelegere ,conform art.271 c.pr.civ,situatie in care intelegerea dvs.,va fi consemnata in hotarare,facand parte integranta din aceasta si reprezentand vointa dvs.expresa.Acesta urmeaza fi o hotarare definitiva,iar intelegerea dvs.ar scurta serios termenul de solutionare a cauzei si cuantmul cheltuielilor ocazionate de proces.
De asemeni puteti vinde in conditiile aratate de d-l.avocat Paidiu
Retineti urmatorul aspect, actualmente nu sunteti proprietari.
Daca veti vinde ori gasiti un cumparator care sa preia si ipoteca sau in caz contrar cu suma obtinuta achitati creditul si apoi vedeti cu ce mai ramaneti.
av. Iorga

Alte discuții în legătură

Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Partaj apartment credit imobiliar veronica82 veronica82 Buna ziua, Sunt in discutii cu sotul meu pentru divort si partaj si problema principala este un apartament luat dupa casatorie printr-un credit imobiliar ... (vezi toată discuția)
Ipoteca apartament iulya15 iulya15 buna ziua am si eu o intrebare ,in urma cu 2 ani am luat 2 credite de nevoi personale fara ipoteca si fara garantii,fara girantii,in urma problemelor ... (vezi toată discuția)