avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)

Buna ziua,
Ma puteți ajuta cu un sfat in legătura cu o problema?
In urma cu 1 an și ceva am sustrat dintr un supermarket un produs, după am fost dus in camera agenților de paza și mi au fost luate datele și pana am fost sa plătesc produsul, șeful de tura a chemat organul de politie care m-a dus la secția de politie și mi a luat declarație. In Iunie, anul trecut , incidentul s-a stins dar anul acesta a apărut pe portalul instanței confirmare renunţare urmărire penală (art. 318 alin. 12 NCPP)* și pe portal
Sunt chemat la judecătorie .
Acasă, nu am primit încă nicio citație.
Îmi puteți da un sfat sau o recomandare?
Va mulțumesc,
Instanta o sa va citeze pentru termenul fixat.
Potrivit art 318 al.12 n. c.proc.pen. si urm. ordonanta se trimite la instanta si aceasta trebuie sa verifice legalitatea si temeinicia ordonantei de renuntare la urmarirea penala, putand pronunta una din solutiile pe care le vedeti in textul de lege.
Aveti mai jos procedura:

Art. 318. Renuntarea la urmarirea penala
(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunta la urmarirea penala cand constata ca nu exista un interes public in urmarirea faptei.
................................................................
(12) Ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala, verificata potrivit alin. (10), se comunica in copie, dupa caz, persoanei care a facut sesizarea, partilor, suspectului, persoanei vatamate si altor persoane interesate si se transmite, spre confirmare, in termen de 10 zile de la data la care a fost emisa, judecatorului de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta.

(13) Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare si dispune citarea persoanelor prevazute la alin. (12).

(14) Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, cu citarea persoanelor prevazute la alin. (12), precum si cu participarea procurorului, asupra legalitatii si temeiniciei solutiei de renuntare la urmarirea penala. Neprezentarea persoanelor legal citate nu impiedica solutionarea cererii de confirmare.

(15) Judecatorul de camera preliminara verifica legalitatea si temeinicia solutiei de renuntare la urmarirea penala pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul de urmarire penala si a inscrisurilor noi prezentate si, prin incheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulata de procuror. In cazul in care respinge cererea de confirmare, judecatorul de camera preliminara:
a) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarire penala si trimite cauza la procuror pentru a incepe sau a completa urmarirea penala ori, dupa caz, pentru a pune in miscare actiunea penala si a completa urmarirea penala;
b) desfiinteaza solutia de renuntare la urmarirea penala si dispune clasarea.

(16) Incheierea prin care s-a pronuntat una dintre solutiile prevazute la alin. (15) este definitiva. In cazul in care judecatorul a respins cererea de confirmare a solutiei de renuntare la urmarirea penala, o noua renuntare nu mai poate fi dispusa, indiferent de motivul invocat.
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2017
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Daca nu aveti avocat angajat sa mergeti la termen.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Intrebarea mea este: sa imi fac griji sau sa caut sa angajez un avocat?
Va multumesc!

Sa inteleg ca daca nu am un avocat, sa merg la data fixata la Judecatorie?
Multumesc!

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2017
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Prezentati-va la termen cu sau fara avocat in functie de optiunea dvs.
Desi se judeca si in lipsa dvs daca ati fost legal citat, ar fi indicat totusi sa va prezentati.

Alte discuții în legătură

Redeschidere urmărire penală Just-drept Just-drept Am avut un proces nedrept. Procurorul a propus confirmare renuntare urmarire penală (art 318 cpp), iar judecatorul a admis confirmarea la RUP. Sunt ... (vezi toată discuția)
Solutie de renuntare la urm. penala danaa1 danaa1 Procurorul de caz, prin ordonanta a dispus solutia de renuntare la urm. penală fata de niste inculpati. Dosarul e la instanta, dar pana in prezent nu am ... (vezi toată discuția)
Renuntare u.p. art. 318 cpp. _Alin_ _Alin_ - Judecatorul de camera preliminara admite plangerea impotriva ord. procurorului, trimitand cauza la parchet pentru completare u.p. - Procurorul pune in ... (vezi toată discuția)