avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa parinti decedati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa parinti decedati

Respectuos va rog sa ma indrumati si pe mine
Suntem trei frati singurii copii ai parintilor nostrii
Tatal nostru amurit anul trecut iar mama acum cateva zile
Singurul lucru care ne-a ramas de la ei este un apartament pe care noi dorim acum sa-l vindem
Noi nu am facut succesiune nici dupa tata cand a murit dar nici dupa mama deocamdata
Este necesara succesiunea dupa vreunul din ei pentru a putea vinde acel apartament daca noi suntem singurii lor urmasi,singurii copii?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:59, 16 August 2021
Mai intati, trebuie sa va spun ca exista o facilitate de scutire de impozit pe bunurile mostenite daca faceti succesiunea in termen de 1 an de la data decesului. Nu stiu daca de la tata s-a implinit deja anul. In orice caz, puteti sa rezolvati problema in felul urmator: mergeti toti trei la un notar si faceti in aceeasi zi succesiunea si dupa tata si dupa mama. In cadrul succesiunii stabiliti doar calitatea de mostenitor a Dvs. si a fratilor si stabilirea cotelor. Va va reveni fiecaruia cate o treime. Daca faceti si partajarea apartamentului, va trebui sa platiti taxele pentru acesta, care sunt foarte mari. In schimb, daca, dupa ce ati obtinut certificatele de mostenitor, mergeti in instanta, aveti posibilitatea sa evitati plata acestora taxe. Iata cum: unul dintre Dvs. ii da in judecata pe ceilalti pentru partajarea apartamentului, iar in cererea de chemare in judecata se va cere impartirea corecta, in 3.
Sau, puteti sa nici nu mai mergeti la notar, si sa stabiliti calitatea de mostenitor a fiecaruia dintre Dvs. si cotele ce va revin direct in proces, in cadrul caruia faceti si succesiunea dupa tata, si dupa mama.
In proces, evaluati apartamentul conform grilei notariale si a dispozitiei din luna februarie a acestui an, care reduce valorile din grila cu 15% (in acest fel evitati si efectuarea unei expertize de evaluare a apartamentului, adica nu mai primiti nici onorariul expertului desemnat de instanta).
La aceasta valoare va trebui platita o taxa de timbru. Diferenta este ca, daca ceilalti doi frati se prezinta la primul termen si spun ca sunt de acord cu cererea de chemare in judecata, adica cu impartirea in 3 a apartamentului, vi se restituie integral taxa de timbru. Conform hotararii judecatoresti, toti trei veti fi trecuti ca proprietari ai apartamentului si apoi puteti sa il vindeti impreuna.
Ca sa va faceti o idee: sa spunem ca apartamentul valoreaza 50.000 de euro, in lei inseamna 210.000 lei, la un curs de schimb de 4.2
La notar, pe langa onorariul acestuia, care variaza de la notar la notar (cel mai mic e de 3.000 lei), trebuie sa achitati o taxa de .minim 4.100 lei. Total, 7.100, minim.
La proces, la aceeasi valoare, taxa de timbru este de 6.300 lei. O platiti, dar o primiti inapoi. Puteti chiar sa va intelegi toti fratii sa puneti bani impreuna, ca sa va fie mai usor.
Va ramane sa platiti doar cateva sute de lei la notar pentru certificatele de mostenitor (daca alegeti prima varianta) si un avocat, sau doar un avocat, caruia ii puteti cere ca ulterior procesului sa se ocupe si de intabulare. Singurul neajuns al procesului este ca, sa zicem, daca il incepeti la 1 octombrie, veti avea in mana hotararea definitiva si irevocabila cu care puteti face intabularea undeva prin ianuarie anul viitor. Dar poate nici asta nu ar fi un neajuns, ca poate mai cresc preturile la apartamente, iar interesul Dvs., banuiesc, este sa obtineti cat mai mult.
In orice caz, fara sa faceti ambele succesiuni, si dupa tata, si dupa mama, nu puteti vinde apartamentul.
Multa bafta.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Av. NICULESCU-GORPIN, Avocat
eu am avut cam aceeasi situatie si am platit la notar 5000 ron pe un apartament de 58 mp
~ Conținut șters la cerere ~
Dvs si frartii dumneavoastra aveti calitatea de succesori ai defunctilor parinti.
In situatia data trebuie sa faceti succesiunea pentru ambii parinti (pentru ca, banuiesc ca apartamentul a apartinut legal amandurora).
Sfatul meu este sa mergeti la un notariat pt succesiune, apoi in baza certificatului de mostenitor puteti vinde apartamentul, daca asta intentionati, fara a fi nevoie de partaj, in schimb, in momentul vanzarii trebuie sa va prezentati toti fratii pentru ca veti avea calitatea de coproprietari si va veti instraina cotele indivize ce va revin. Repet ,,fara a fi nevoie de partaj''.
Daca intentionati sa ,,vindeti'' unul in favoarea celuilalt, la fel, va puteti vinde cota indiviza, sau puteti face o declaratie de renuntare la masa succesorala, iar apoi sa va ,,intelegeti'' intre dvs. (daca hotarati sa faceti o astfel de declaratie e bine de stiut ca ,,daca renuntati la un bun din masa succesorala veti renunta la toate celelalte bunuri''
buna dimineata .
va trebui sa mergeti la notar sa dezbateti succesiunea initial dupa tatal dvs , ulterior dupa mama dvs .
daca succesiunea este acceptata si se dezbate in termenul legal, veti fi scutiti de impozitul de 1% , raportat la masa succesorala .
conform certificatelor de mostenitori, in calitate de coproprietari veti putea vinde imobilul, daca toti fratii sunteti de acord in acest sens .
nu mai este nevoie de partaj judiciar .

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme gheorghecv gheorghecv Buna ziua. Va rog frumos sa-mi raspundeti cum credeti ca este bine sa procedez. Mama a murit in iulie 2014, in urma cu aproximativ 2 ani. Sora mea si tata ... (vezi toată discuția)
Solicit o informație despre succesiune: se poate pune în vânzare apartamentul în timp ce se dezbate la notariat? danpower danpower Tatal meu a murit de curand ,mama demult timp aproape 15 ani,se poate face succesiunea la notariat pentru partaj,tin sa mentionez ca am o sora?As mai vrea sa ... (vezi toată discuția)