avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 257 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tutore & Curator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tutore & Curator

Buna ziua,
Am niște nelamuriri in ce priveste modalitatea in care mama mea a reușit sa tranzacționeze apartamente, in condițiile in care deține un frate cu handicap (sindromul Down) Acest frate este internat intr-un camin spital de mai bine de 40 de ani.
S-o luam cu inceputul: In urma decesului bunicii mele din partea mamei, aparatementul 2 camere proprietate personala, a fost mostenit de cei doi ( frate și sora - adica mama mea și unchiul meu cu handicap). Mama a facut in asa fel incat a preluat tutela fratelui sau. Dupa o perioada de timp, mama a vandut apartamentul pe care-l dețineau, in proporție de 50% ea și 50% fratele sau cu ajutorul unui curator ce-l reprezenta pe el și au cumparat in alta parte tot un apartament 2 camere.
Intrebarile mele sunt:
1. Atata timp cat traieste fratele sau (si implicit unchiul meu) ea in calitate de tutore trebuie sa-i conserve proprietatea si sa-i asigure permanent spatiu de locuit ? Ce prevede legea ? Nu are voie sa-i instraineze partea lui de casa ( cei 50%) cu ajutorul unui curator - adica sa o vanda altcuiva ? Indiferent cate tranzacții ar face mama, trebuie de fiecare data ca el - unchiul meu - sa fie reprezentat de un curator ?
2. In situatia in care va deceda unchiul meu, eu moștenesc ceva de la el ? sau prin succesiune partea lui de 50% va reveni mamei mele in totalitate ?
3. Exista posibilitatea ca eu sa preiau de la mama mea tutela unchiului meu si sa-i asigur spațiul locativ la mine intr-un apartament de 4 camere insa fara sa-i vand parte din apartamentul meu ?

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune mai complicată. cum se procedează când unul dintre moștenitori are sindromul down? tudor06 tudor06 Buna ziua Am rugamintea daca ma puteti ajuta intr-o speta de succesiue. Mai exact noi suntem 5 frati si am dori sa deschidem succesiunea dupa mama (a decedat ... (vezi toată discuția)
Curatela sau tutore pentru o persoana cu sindrom down? andrapsi andrapsi Am apartamentul parintilor mei decedati amandoi, eu si sora mea fiind singurii mostenitori. Mentionez ca sora mea este bolnava cu sindrom Down - 53 ani, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea doina57 doina57 Buna seara. As dorii o conversatie despre succesiune cu o persoana abilitata . Cine doreste sa i-mi dea cateva lamuriri pe aceasta tema? Va multumesc ... (vezi toată discuția)