avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... In baza celor mentionate mai jos, permisul de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

In baza celor mentionate mai jos, permisul de conducere este anulat sau suspendat?

Complet: 7-P
Tip solutie: 
Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. (2) şi (10) C.proc.pen., condamnă pe inculpatul X … pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzute de art. 336 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 396 alin. (10) C.proc.pen., la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.500 lei (150 zile-amendă X 30 lei). În temeiul art. 63 alin. (1) C.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de neexecutare cu rea-credinţă, în tot sau în parte, a pedepsei amenzii, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. În temeiul art. 274 alin. (1) C.proc.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 1.000 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 19.06.2017. 
Permisul se va anula.

Articolul 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanta prevazuta la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
Am un prieten caruia i s-a acordat permisul dupa ce a platit amenda in cauza.

Presupun ca este mai bine anulare decat suspendare?

In momentul in care mi s-a dat decizia,procurorul a zis suspendarea dreptului de a conduce, nu anularea dreptului.
Daca procurorul nu trimitea dosarul in instanta atunci se lua in considerare o amenda administrativa si se suspenda permisul pentru 90 zile.
Dar pedeapsa a fost data de instanta de judecata si nu de catre procuror, este vorba de spre o amenda penala iar in urma hotararii judecatoresti permisul urmeaza a fi anulat de seful politiei rutiere.
In cazul anularii permisului se va putea obtine un alt permis dupa 6 luni de la data platii amenzii penale prin urmarea aceleasi proceduri ca pentru un permis nou cu exceptia urmarii cursurilor unei scoli de soferi.

Cum se redonabdeste permisul gasiti informatii aici
www.avocatnet.ro/content/art...
Grigore Valentin a scris:

Am un prieten caruia i s-a acordat permisul dupa ce a platit amenda in cauza.

Presupun ca este mai bine anulare decat suspendare?

In momentul in care mi s-a dat decizia,procurorul a zis suspendarea dreptului de a conduce, nu anularea dreptului.


Aveti informatii eronate, dvs ati fost condamnat si vi se anuleaza permisul, nu prea inteleg cand v-a spus dvs procurorul si in ce context ati avut un dialog, legea e clara in privinta amenzii penale si este exact asa cum v-a indicat dl. Cyan

Va multumesc pentru info.!

Alte discuții în legătură

Nelamurire amenda penala permis conducere vargaalex81 vargaalex81 Buna ziua , am si eu o nelamurire si rog prin a ma ajuta cu un sfat sau o informatie , recent am incheiat un proces penal pentru alcoolemie la volan, solutia ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere -amenda penala cosmin0686 cosmin0686 Sal. anu trecut mi-a fost ridicat permisul ptr. alcool 1,10 % la probele biologice ,dupa un an m-am prezentat la judecatorie si am primit urmatorul ... (vezi toată discuția)
Îmi puteți explica va rog decizia asta ? condamnare fără ... Andreea1816 Andreea1816 Îmi puteți explica va rog decizia asta ? Condamnare fără acord de recunoaştere Solutia pe scurt: În temeiul art.396 alin.2 şi 10 C.proc.pen. ... (vezi toată discuția)