avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actul aditional la CIM - poate avea si o durata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actul aditional la CIM - poate avea si o durata determinata de aplicare, si in ce conditii?

Un angajator contracteaza o lucrare in strainatate. Pentru aceasta va delega salariati angajati din tara pentru executia lucrarilor, incheiind in acest sens, conform art. 18(1) din C.M. act aditional la CIM in care se mentioneaza durata perioadei de munca, presatiile in bani, etc..
In functie de conditiile specifice anumitor tari (UE sau nu) trebuie sa asiguram acestor salariati un nivel minim al salariului de baza (nu vorbim aici de venituri totale in care pe langa salarii se pot lua in calcul diurna, etc.). Pentru asta prin actul aditional aducem si nivelul salariilor de baza la nivelul minim respectiv.
Desi in formularul de act aditional, inainte de semnaturile angajatorului si angajatului, exista formularea cadru "Prezentul act ......, urmand sa-si produca efectele cu data de 00.00.0000."
Apar doua probleme la actul aditional:
1. Cand nu stiu exact perioada de incheiere a lucrarilor din strainatate, am inserat in actul aditional un punct in care am precizat "prevederile prezentului act aditional sunt valabile pe toata perioada cat salariatul isi desfasoara activitatea in strainatate, respectiv in tara X", pe langa fraza de incheiere mentionata mai sus, precum ca prevederile actului aditional produc efecte de la data de 00.00.0000.
Evident actul aditional este semnat de ambele parti.
Cu data producerii efectelor modificarile pe care trebuie sa le operam in REVISAl (de regula salariul de baza) operam modificarea in baza acestui act aditional.
Intrebare: As putea considera ca acest act aditional la terminarea lucrarilor din strainatate, este suficient si imi permite sa pot modifica din nou in REVISAL revenirea la salariul de baza sau nu?

2) Cand stiu exact perioada de incheiere a lucrarilor din strainatate, am inserat in actul aditional un punct in care am precizat "prevederile prezentului act aditional sunt valabile de la data de 00.00.0000 si pana la data de 00.00.0000, perioada de timp cat salariatul is desfasoara activitatea in strainatate, respectiv in tara X", pe langa fraza de incheiere mentionata mai sus, precum ca prevederile actului aditional produc efecte de la data de 00.00.0000.
Actul aditional este semnat de ambele parti.
Cu data producerii efectelor modificarile pe care trebuie sa le operam in REVISAl (de regula salariul de baza) operam modificarea in baza acestui act aditional.
Se naste aceeasi intrebare ca mai sus.

Problema apare cu unii salariati, care la revenirea din strainatate nu vor sa mai semneze un act aditional privind restabilirea conditiile de munca avute anterior.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 10:03, 2 August 2017
Deoarece nu am primit nici un raspuns de la dvs., iar intrebarea de mai sus este practica, am sunat astazi la Inspectia Muncii - serviciul legislatie, si pentru problema ridicata mai sus mi-au raspuns ca, este suficient actul aditional incheiat la plecarea in strainatate, daca exista o precizare in cuprinsul acestuia de genul: "Prevederile prezentului act aditional sunt valabile pe toata perioada cat salariatul desfasoara activitatea in xxx (tara straina)" (ideal ar fi sa stim exact perioada cat va lucra acolo, dar se poate si astfel).
In baza acestui act aditional putem introduce in revisal modificarea de salariu, atat la data inceperii cat si a incetarii, activitatii in strainatate.
Astept in continuare punctul dvs. de vedere, dupa caz, inclusiv al moderatorilor, a caror interventie o astept in mod special.
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
SimonescuC, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact acest tip de act aditional am facut si eu salariatilor pentru o perioada de 6 luni ( un job extern). Continutul suna " modificarile intra in vigoare de la data de .....pana la data de......, perioada agreeata de ambele parti fiind de 6 luni. " Fiind un act aditional clar si agreeat prin semnare de ambele parti produce efecte atat pentru modificarile intitiale de salariu/loc de munca atc cat si pentru modificarile ulterioare la revenirea in tara . Consider ca alte aditionale reprezinta doar irosirea hartiei, clauzele au fost clare de la inceput si asumate de ambele parti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
SimonescuC a scris:

....
Intrebare: As putea considera ca acest act aditional la terminarea lucrarilor din strainatate, este suficient si imi permite sa pot modifica din nou in REVISAL revenirea la salariul de baza sau nu?

Numai daca in cuprinsul actului aditional este mentionata si revenirea la situatia anterioara plecarii in strainatate.


2) ...
Se naste aceeasi intrebare ca mai sus.

Problema apare cu unii salariati, care la revenirea din strainatate nu vor sa mai semneze un act aditional privind restabilirea conditiile de munca avute anterior.
Multumesc!



Raspunsul este acelasi ca si la pct.1

Multumesc pentru raspunsurile dvs..
Mergand mai departe cu acelasi principu, de a reglementa prin actul aditional aplicarea lui pe o durata determinata, as putea folosi acest aspect si in activitatea desfasurata in tara de orice salariat?
De exemplu, ma gandesc la situatia in care pentru o durata determinata de timp, sa pot negocia cu un salariat anumite drepturi salariale, de regula superioare (de exemplu un salariu de baza brut mai mare pt indeplinirea temporara a unor responsabilitati mai mari care nu-i sunt atribuite altfel decat in acel interval de timp datorita unor situatii concrete: lipsa titularului in acel interval de timp sau o lucrare cu termen scurt de executie), iar la finalul acestui interval de timp bine definit, drepturile salariale sa revina la situatia anterioara.
Ce parere aveti de un astfel de scenariu?
Ultima modificare: Miercuri, 2 August 2017
SimonescuC, utilizator
Se poate mentiona intr-un act aditional asa ceva.

Potrivit art.1169 C.civ., părţile sunt libere să încheie orice contracte şi să determine conţinutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri.

Alte discuții în legătură

Modificare durata contract alina40 alina40 Buna ziua, am un contract care initial a fost incheiat pe durata nedeterminata, iar acum partile au convenit prin act aditional sa modifice durata in ... (vezi toată discuția)
Termen inregistrare modificare cim in reges marius.buz marius.buz Se incheie act aditional la CIM pe 09.10.2017 de reducere salariu modificare aplicata incepind cu data de 10.10.2017, act semnat de ambele parti pe data de ... (vezi toată discuția)
Data la care se produc efectele actelor aditionale ! ani123 ani123 ma lamuriti si pe mine - daca modific salarul de incadrare cu act aditional intocmit cu data de 23.07.2013 - su modificare de salar la 01.07.2013 care este ... (vezi toată discuția)