avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... prelungirea dreptului de sedere in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

prelungirea dreptului de sedere in Romania

Prietenul meu este cetatean american si va veni in Romania pentru a locui impreuna, iar in scurt timp o sa ne casatorim. Va rog sa imi spuneti :
- de ce acte are el nevoie ca sa se casatoreasca cu mine (eu sunt cetatean roman)
- de ce acte are nevoie ca sa isi poata prelungi dreptul de sedere in Romania dupa casatorie ( unde trebuie solicitate si depuse)
- in cat timp de la casatorie poate dobandi cetatenia romana, fara a fi nevoit sa renunte la cea americana, ce acte ii trebuie pentru asta si unde trebuie depuse
Mentionez ca el vine definitiv aici ( va avea un job aici )

Astept raspunsul dumneavoastra cat mai repede.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
angajat, utilizator
Cel mai recent răspuns: angajat , utilizator 10:01, 27 Septembrie 2009
Incerca sa va ofer cateva raspunsuri punctuale:

Intrebarea nr. 2
Pentru prelungirea dreptului de sedere in Romania va adresati Biroului pentru Imigrari aferent judetului in care locuiti
Acte necesare:
-cerere
-pasaport
-permis de sedere in Romania
-certificat de casatorie
-adeverinta medicala
-dovada mijloacelor legale de existenta in Romania
-dovada locuintei (resedintei)
-taxe

Intrebarea nr. 3
In termen de 5 ani de la data casatoriei cu un cetatean roman, cetateanul strain poate solicita acordarea cetateniei romane, daca indeplineste urmataorele conditii prevazute de Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane.
"Art. 8. – (1) Cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau,
desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman
de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
b) dovedeste, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprinde sau sprijina si nici in trecut nu a intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
c) a implinit varsta de 18 ani;
d) are asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor;
e) este cunoscut cu o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
f) cunoaste limba romana si poseda notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
g) cunoaste prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Actele necesare pentru depunerea dosarului de acordare a cetateniei romane le puteti vizualiza pe site-ul ministerului justitiei - totul despre cetatenie.
[ link extern ]
In principiu, sunt necesare urmatoarele:
-pasaport
-permis de sedere
-hotararea de stabilire a domiciliului in Romania
-adeverinta din care sa rezulte domiciliul legal in Romania de cel putin 5 ani de la data casatoriei cu cetatean roman
-certificat de nastere si de casatorie
-dovada cetateniei romane a sotului
-declaratie ca nu intreprinde actiuni impotriva sigurantei nationale
-cazier judiciar din romania si tara de origine
-dovada locuintei
-dovada mijloacelor legale de existenta in Romania
-taxe

Dosarul pentru acordarea cetateniei romane se depune la Ministerul Justitiei.
[ link extern ]

[ link extern ]

Informatiile de care aveti nevoie le gasiti la linkurile de mai sus!

Casa de piatra si sa fiti fericiti!
=D>
Eu sunt in curs de divort acum si voi avea sentinta de divort la doua saptamani de la pronuntarea lui ( pe la jumatatea lui noiembrie). Dupa ce primesc acest act ar trebui in mod normal sa imi fac alta carte de identitate cu numele de fata la care revin.
Dar avand in vedere ca pana la jumatatea lui decembrie o sa ma casatoresc cu prietenul meu de origine americana, pot astepta pana atunci sa imi depun actele pentru cartea de identitate ( caci voi lua numele lui)?
NU, intrucat la data casatoriei Dvs. (cea de a II casatorie) va trebui sa facet dovada identitatii cu acte valabile.
angajat a scris:

Eu sunt in curs de divort acum si voi avea sentinta de divort la doua saptamani de la pronuntarea lui ( pe la jumatatea lui noiembrie). Dupa ce primesc acest act ar trebui in mod normal sa imi fac alta carte de identitate cu numele de fata la care revin.
Dar avand in vedere ca pana la jumatatea lui decembrie o sa ma casatoresc cu prietenul meu de origine americana, pot astepta pana atunci sa imi depun actele pentru cartea de identitate ( caci voi lua numele lui)?


Sunteti foarte optimista in ceea ce priveste data in care veti avea sentinta in procesul de divort.
Este interesant de stiut cum a fost divortul?....prin acordul partilor? Numai in acest mod hotararea pronuntata va fi definitiva si irevocabila.
In caz contrar, va trebui sa mai asteptati 30 de zile de la comunicarea hotararii si apoi sa o legalizati ca fiind definitiva si irevocabila (bineinteles, daca sotul nu va face apel).

Alte discuții în legătură

Casatorie cu un cetatean strain, drepturi obtinute de sot ContSters133693 ContSters133693 Daca ma casatoresc in Romania cu un cetatean nigerian, el va primi o carte de identitate romaneasca/Pasaport cu care sa poata calatori cu mine in Anglia? (vezi toată discuția)
Cetatean american in romania angajat angajat Buna ziua, Prietenul meu este cetatean american si intentioneaza sa se mute definitiv in Romania, in Bucuresti, si sa caute un job aici si sa locuim ... (vezi toată discuția)
Ajutor! - carte de identitate pentru cetățean pakistanez Cristinel2410 Cristinel2410 Buna am și eu o întrebare : eu sunt de origine romana iar soția mea de origine pakistaneza , traim in uk iar ea are visa și drept de ședere aici , ... (vezi toată discuția)