Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Împreună cu 10 specialiști de la EY România, KMPG România, Viboal FindEx și Dobrinescu Dobrev discutăm despre: TVA în comerțul electronic, SAF-T, analiza de risc fiscal etc. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum pot ataca o eventuala lege a vaccinarii?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum pot ataca o eventuala lege a vaccinarii?

Avand in vedere faptul ca actualul proiect de lege privind vaccinarea incalca multe drepturi si libertati, incalcand si constitutia României, ce actiuni juridice putem intrepinde in cazul in care o astfel de lege este aprobata?

Mulțumesc!
În situația în care proiectul de lege va fi votat în Parlamentul României și prin dispozițiile sale vor fi încălcate anumite drepturi și libertăți garantate inclusiv de Constituția României, există mijloace juridice pentru a fi atacat, inclusiv la Curtea Constituțională.
Problema pe care mi-am pus-o eu este de altă natură și vă explic imediat despre ce este vorba.
Dacă legea va prevedea obligativitatea vaccinării, iar anumiți părinți nu vor dori să-și vaccineze copiii, atunci s-ar putea ca în situația unei eventuale îmbolnăviri, care ar fi putut fi teoretic evitată prin vaccinare, Casa de Sănătate să nu deconteze cheltuielile de spitalizare și alte cheltuieli legate de tratament etc.
Ar putea fi o posibilă sancțiune, nu știu, nu am văzut proiectul de lege și oricum până la adoptare (dacă se va întâmpla acest fapt) poate să mai sufere anumite modificări.
Deci, chestiunea este destul de sensibilă și cu mare atenție va trebui văzut textul final al actului normativ, dacă va fi cazul.
Să nu aveți impresia că pledez pentru o vaccinare obligatorie, pentru că, va depinde foarte mult, în anumite situații, de calitatea vaccinului.
Adică, s-ar putea ca nefiind vaccinuri deja uzitate pentru a contracara o eventuală maladie, prin administrarea acestuia să produci mai mult rău decât bine, mai ales că, în acest domeniu al produselor farmaceutice, efectele secundare a unora dintre ele, le poți depista de abia după o perioadă de studii post - clinice efectuate asupra persoanelor, într-o perioadă de cel puțin cinci ani.
Din aceste considerente și eu sunt reținută în a accepta obligativitatea vaccinării, mai ales a copiilor, dar neavând datele științifice necesare, mi-e greu să spun cum aș proceda eu dacă aș fi părinte.
Cred că un răspuns concludent în ceea ce privește această problemă ar putea să îl dea doar un specialist în domeniu, noi juriștii putând a ne pronunța doar asupra unor chestiuni care țin de textul legii, în general, dar nu și asupra problematicii în sine.
Oricum, mi-e greu să cred că se va putea impune, în mod obligatoriu, pentru anumite segmente ale populației raportată la o anumită grupă de vârstă, vaccinarea obligatorie.
Dar, să vedem rezultatul final și de abia după vom putea discuta, în temeiul dispozițiilor unui act normativ.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iulie 2017
Silvia Zaharia, Avocat
Va mulțumesc pentru timpul acordat răspunsului, conteaza pt mine. Tocmai din acest punct de vedere - juridic legal va intreb ce putem face. Sunt de parere ca fiecare parinte sa poata alege. Libertatea de a alege este importanta intr-un stat de drept, cum se vrea Romania. Si nu mi se pare normal ca sa mi se impuna mie ca adult sa ma vaccinez cu ce doresc ei, oricând se inventeaza o epidemie, cum este cea de acum de rujeola. Nu o spun eu, mi au confirmat mai mulți doctori, sub anonimat, ca se incearca o intimidare a populatiei pt a se vaccina, iar epidemia nu exista. Da, sunt unii copii bolnavi, in fiecare an sunt, iar rujeola nu e o boala fatala cum se vrea a crede, asa mi s a spus. In plus, e bine sa faci boala in copilarie, pt ca la maturitate este mai greu de trecut peste.
Ma bucur sa aud ca sunt cai de a contesta, in eventualitatea in care ar fi votata. Dvs. ca jurist, credeti ca poate trece un astfel de proiect?

Mulțumesc!
Mi-e foarte greu să vă spun dacă proiectul se va transforma în lege.
Probabil vor fi foarte multe probleme care vor fi puse în balanță tocmai pentru a nu se ajunge la o situație de nemulțumire sau de contestare publică a măsurii.
Și eu cred că fiecare persoană trebuie să fie liberă în a decide ce se întâmplă cu propriul corp și propria sănătate, dar mai dificil este să hotărăști pentru altul, mai ales dacă, acesta este copil și în special dacă îți este propriul copil.
De cele mai multe ori, cele mai grele decizii sunt cele pe care le iei pentru alții și nu pentru tine.
Când este vorba despre propria persoană este foarte simplu: ceea ce ai făcut este bun făcut și trebuie să suporți consecințele, indiferent cum sunt ele.
~ Conținut șters la cerere ~
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema vaccinarii incalca drepturile altora de a trai intr-o comunitate libera de boli. Tu nu vrei sa te vaccinezi si risti sa te imbolnavesti - e problema ta personala. Din momentul in care exista posibilitatea ca tu sa ii imbolnavesti pe altii problema nu mai este doar a ta, ci a COMUNITATII. Cine vrea sa se sinucida sau sa pericliteze viata copiilor prin nevaccinare nu are ce cauta intr-o comunitate. Exista boli in care vaccinarea nu este posibila sau nu prinde (SIDA) - acei oameni risca sa moara daca sunt imbolnaviti de altii - deci pentru ca tu nu ai vrut sa te vaccinezi altul va risca sa moara? Unul din cei 27 morti este exact un asemenea caz. Zau ca nu pricep de ce zicem ca vaccinurile nu sunt bune cand inghitim la medicamente cu caruta. Oare nu sunt EXACT aceleasi firme care produc si medicamentele si vaccinurile? Cine nu vrea sa se vaccineze ar trebui sa nu mai ia nici macar o aspirina pentru ca exista riscul de a avea sangerari stomacale, care in extremis pot fi mortale. Nici nu va dati seama cate sute - mii - zeci de mii de oameni mor datorita medicamentelor luate gresit, dupa ureche, dupa analize gresite, dupa doctori incompetenti ...

Alte discuții în legătură

Refuz vaccinare, consecinte legale mary5000 mary5000 Care este contraventia in caz ca nu fac vaccinul obligatoriu BCG antituberculoza? (vezi toată discuția)
Vaccin - refuz, consecinte Ionitamirela78 Ionitamirela78 Buna seara, As vrea sa știu dacă am dreptul de a refuza vaccinare fetitei mele cu vaccinul antipoliomelitic, este campania Vaccinări in școlii si ... (vezi toată discuția)
Legea obligativitatii vaccinurilor Butiuc Butiuc Buna ziua! Ma preocupa Legea vaccinarii, caci sunt in situatia parintilor care refuza vaccinul, din motive de responsabilitate, nu de \"iresponsabilitate\", ... (vezi toată discuția)