avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lipsirea de libertate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lipsirea de libertate

am vazut de nenumarate ori cand pe mijloacele de transport in comun , controlorii prind fara bilet anumite persoane . in acel moment "se da alarma " , toti controlorii se strang in jurul persoanei gasita fara bilet si incep interogatoriile .... daca persoana nu are buletin este cautata in buzunare si mai rau , nu este lasata sa coboare unde doreste fiind dusa " sub excorta " la capatul liniei. faptul ca niste controlori rat , te duc unde vor ei nu este lipsire de libertate ?
Consider ca intr-un asemenea caz sint intrunite elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de libertate. se poate face plingere penala.
legea altceva intelege prin lipsire de libertate.
asta nu este o privare a libertatii ci mai mult o ingradire a omului de a actiona in modul in care doreste.
depinde ce atributii au acesti controlori, pana la urma sunt niste functionari care au autoritate de control.
Actele trebuie prezentate , in vederea stabilirii identitatii contravenientului , si pentru a fi mentionate in continutul procesului verbal.

Nu e savarsita nicio infractiune de lipsire de libertate in mod ilegal(daca nu e retinuta efectiv persoana , intr-un spatiu, abuziv , spre exemplu, pentru a nu prezenta actele).
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Eu cred ca aici ar trebui sa privim contraventionalul prin "sfera penalului".
Asa cum la infractiunile flagrante ai posibilitatea sa retii faptuitorul si sa-l duci la cea mai apropiata sectie de politie, consider ca si cel prins fara bilet si fara nici o dovada de identitate poate fi invitat de catre controlori sa coboare din masina si sa mearga la cea mai apropiata sectie de politie pentru a se stabili identitatea acestuia.
Daca este dus fortat la capatul liniei (si cine mai stie pe unde), consider ca este lipsire de libertate.
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale faptei invocate de dvs.
Art 189 Cod penal Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani
In cazul in care fapta este savarsita prin simularea de calitati oficiale,prin rapire,de o persoana inarmata,de doua sau mai multe persoane impreuna sau daca in schimbul eliberarii se cere un folos material sau orice alt avantaj,precum si in cazul in care victima este minora sau este supusa unor suferinte ori sanatatea sau viata ii sunt puse in pericol,pedeapsa este cu inchisoarea de la 5 la 12 ani
Punerea la dispozitie a datelor de identitate poate avea loc atat la cap de linie cat si la sediul politiei,este procedura legala de identificare a eventualului contravenient.
Practica si precedentele demonstreaza ca plangeri formulate cu subiect similar,in urma cercetarilor s-a concluzionat ca nu sunt intrunite elementele care sa conduca la o astfel de incadrare.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)
> privare de libertate de catre controlori Diabolik_01 Diabolik_01 Salutare, Am si eu o nelamurire. Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in ... (vezi toată discuția)