avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot intra in posesia unei contravalorii unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot intra in posesia unei contravalorii unei mosteniri?

Buna ziua!
Ma aflu intr-o situatie destul de neplacuta, dar am nevoie neaparat de ajutor din partea dvs.
In anul 2002, ca urmare a decesului tatalui meu, am mostenit, impreuna cu sora mea, un teren, un apartament cu 4 camere si actiuni la o societate. Din anul 1998 eu m-am mutat din localitatea natala, deci nu am mai locuit deloc in casa mostenita, locuind acolo sora mea cu familia ei. In anul 2003, am vandut terenul, sora mea dandu-mi mie si jumatatea ei de bani, in ideea de a-mi cumpara eu o locuinta. Suma totala nu mi-a ajuns nici macar pentru a cumpara o bucatarie a unei garsoniere confort 3. Suma totala am depus-o la banca, in eventualitatea ca la un moment dat locuintele se vor ieftini si voi putea sa-i folosesc. In februarie 2007, sora mea mi-a propus sa-i dau ei toti banii din banca, ca sa isi achizitioneze un autoturism, urmand ca ea sa faca un imprumut la banca si sa-mi dea mie jumatate din valoarea apartamentului, minus banii ei dobanditi pe teren. La foarte scurt timp mi-a spus ca a gasit un cumparator care ii oferea pe apartament 60.000 euro, si am acceptat sa-mi dea din ei 25.000 (dupa ce am scazut jumatatea ei de pe teren care e mult mai mica de 5.000 euro). Dupa ce am stabilit acest lucru, a doua zi mi-a spus ca nu mai vinde apartamentul, ca de fapt mi-am batut joc de ea si ca am facut-o sa creada tot timpul ca eu ii voi dona casa (desi eu locuiam cu chirie), si ca nu mai are nevoie de niciun ban din cei obtinuti din vanzarea terenului, ci ei sa-i fac acte pe apartamentul cu 4 camere.
De cateva saptamani, imi telefoneaza pentru a imi lua toate lucrurile pe care le am in apartament, pur si simplu pentru a ma evacua de acolo, ea fiind convinsa ca acel apartament ii apartine in totalitate si nu are niciun fel de datorie la mine, desi cand a refuzat vanzarea apartamenului in 2007 i-am solicitat sa plateasca chirie pentru jumatate din apartament. Normal, mi-a inchis telefonul.
Intre timp, ca urmare a achizitionarii unui credit de la banca, am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament, pentru care vom plati 30 ani.
Avand in vedere ca nu a existat o intelegere pe cale amiabila, iar ea s-a folosit de acest apartament si de bunurile din el (in parte achizitionate de mine) inca din anul 2002 de la decesul tatalui nostru, intrebarile mele sunt: cata dreptate are sora mea ca acel apartament ii apartine in totalitate ca urmare a faptului ca mi-a dat partea ei din banii obtinuti din vanzarea terenului? Si daca nu are dreptate, care este calea legala pe care o pot urma pentru a obtine contravaloarea a jumatate din apartament? Mentionez ca intre noi nu exista un act prin care sa-mi ofere suma din vanzarea terenului conditionat de donarea locuintei, de fapt nu exista niciun act prin care ma oblig sa-i donez apartamentul.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Enas , utilizator 11:32, 20 Octombrie 2009
S-au intocmit acte legale de mostenire?
Daca da, faceti actiune de iesire din indiviziune la judecatoria in teritoriu carei se afla apartamentul.
Daca nu, faceti actiune de partaj succesoral la aceiasi judecatorie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Daca ati dezbatut la notariat succesiunea atunci sunteti mostenitor cu acte in regula si aveti dreptul la o cota parte din acel apartament de 4 camere! Sfatul meu este sa faceti actiune in instanta pentru iesirea din indiviziune ! In acest fel instanta va stabili impartirea apartamentului si veti putea folosi o parte din acel bun imobil!
SUCCES!
=D>
Va multumesc pentru promptitudine. Am fost la notar si am intocmit Certificat de mostenitor, in baza caruia am vandut terenul. Domnule Mihai, aceasta actiune in instanta trebuie facuta in localitatea unde stau acum sau unde este mostenirea?
Acum mi-a aparut tot mesajul d-nei Marioara. Am inteles, multumesc
Ma puteti indruma ce pasi sa fac? Sau cu cine sa iau legatura ?

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary m-am hotarat sa deschid o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata salariului compensatoriu care mi-l datoreaza. exista ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire va rog sa ma ajutati bellmo bellmo am o intrebare referitoare la un teren ,este al tatalui meu si el a decedat in urma cu un an de zile si am ramas eu cu mama si cu sora mea si vreau sami ... (vezi toată discuția)
Indreptare eroare materiala Luciana21 Luciana21 Va rog sa ma ajutati cu un model de cerere pentru indreptarea unei erori materiale ce priveste o suprafata de teren...deoarece mi s-a respins cererea de ... (vezi toată discuția)