avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista violarea intimitatii intre vecinii de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista violarea intimitatii intre vecinii de proprietati?

Sunt proprietara si am hotar comun (25m) cu un alt proprietar. In luna mai ,vecinul meu s-a hotarat sa isi construiasca un gard. Nu mi-a cerut nici ajutorul si nici consimtamantul in prima parte. Am fost foarte intelegatoare cu faptul ca imi incalca proprietatea chiar daca eu nu eram acasa si chiar i-am dat anumite materiale de constructie ( bare fier,nisip, balastru)pe care le aveam deja in curte si pe care mi- le-a cerut pentru ca le-a vazut ,de asemeni nu am spus nimic ca fundatia este mai lata pe hotarul meu ( s-a presupus "cota" de participare)
Tin sa va spun ca sunt vaduva si somera deci fara posibilitati materiale si nici sprijin moral nu am . Sunt "provenita"- am cumparat proprietatea acum 12 ani in defavoarea acestui vecin (care dorea sa o cumpere cu un pret mai mic de la fosta proprietara ) si am avut altercatii pe care tot eu am incercat sa le rezolv amiabil.
Problema a aparut dupa vreo trei luni deoarece contrar intelegerii verbale desi gardul a fost construit din plasa de "Buzau" urma sa fie dublat cu panouri din plastic(nu stiu cum se numesc) pentru a nu avea "vedere" directa in curtea mea.Desi i-am propus de mai multe ori sa "placam" cu tabla ( si aceasta o am in curte) nu este de acord si de fiecare data imi spune ca nu are bani pentru a termina acest gard.
Deoarece dansii au un teren de 300 mp iar eu am 600 mp,casa lor este foarte aproape de gard dar si de poarta mea.Pana acum am avut destule altercatii - nu numai ca stau toata ziua si ma privesc ce fac in curte dar si discuta pe strada (va dati seama cum) -am 2 catei pe care ii tin dezlegati in curte si ii "zgandare" pentru a latra apoi imi reproseaza ca ii deranjeaza zgomotul si multe altele care ma streseaza destul de mult.
Va rog sa imi spuneti daca am dreptul legal ca pe partea mea de proprietate chiar daca este gardul lor pot atasa tabla respectiva sau cum ii pot obliga sa "acopere"gardul pentru a nu mai avea "perspectiva peisajului cotidian al proprietatii si persoanei mele"

Va multumesc anticpat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:03, 6 Octombrie 2009
Pe proprietatea dvs aveti dreptul sa amenajati gardul in conformitate cu normele in vigoare.
Avand din vedere ca gardul apartine vecinilor,chiar daca este realizat din materia prima pusa la dispozitie de catre dvs ,nu aveti dreptul legal sa atasati tabla
Daca detineti documente sau martori care sa sustina si sa probeze ca materia prima din care este confectionat gardul vecinilor va apartine ,aveti posibilitatea sa atrageti atentia acestora ,ca in eventualitatea in care nu inteleg sa materializeze obligatiile asumate respectiv dublarea gardului cu panouri din plastic ,urmeaza sa desfasurati actiuni in vederea recuperarii materiei prime,
dezafectarea gardului care incalca proprietatea dvs.
Daca detineti documente care sa demonstreze ca materia prima va apartine sau martori care sa confirme ,aveti posibilitatea sa formulati plangere la politie.
Asa este, pe terenul proprietate personala puteti contrui un gard , desi scopul acestuia e de a delimita cele doua fonduri vecine .
Si , in vederea edificarii unui gard (care se prezuma ca este comun, de nu exista titlu sau semn care sa probeze contrariul ) , care sa reprezinta limita dintre proprietatile vecine , e necesar acordul celuilalt coparatas , intrucat natura juridica e aceea de proprietate comuna fortata si perpetua .(nu e situatia celui construi pe terenul dumneavoastra).

Avantajos ar fi sa va delimitati bunul in conformitate cu inscrisurile detinute, si , daca buna vecinatate nu e respectata , aducandu-se atingere exercitiului liber si neingradit al dreptului de proprietate , aduceti la cunostinta organelor judiciare (politie /procuror) savarsirea infractiunii de violare de domiciliu ,( daca e savarsita o patrundere fara drept , sau exista un refuz de a parasi spatiul dumneavoastra ) sau cea de tulburare de posesie ( daca exista o posesie indelungata , fara drept ).

Succes.
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Ma bucur ca deja am primit raspunsuri la mesajul meu si va multumesc pentru acestea... dar...NU-violarea de domiciliu si nici tulburarea de posesie nu ma intereseaza> Gardul este deja construit si conditiile le-am acceptat.
Eu doar contest faptul ca acest "gard" este facut din PLASA iar vecinii au posibilitatea de privi in curtea mea si la toate activitatile mele (inclusiv stiu la ce ora ma trezesc si ma duc la toaleta). Doresc doar sa le impun LEGAL sa ma lase pe mine sa aduc un "adaus" acestei constructii -prin adaugarea unei dubluri din tabla (sau alt material netransparent) sau daca pot sa ii "constrang" tot legal pentru a face ei acest lucru.
Ma streseaza faptul ca privesc toata ziua in curtea mea iar eu nu ma simt deloc confortabil deoarece de exemplu nu pot sta intr-un costum de baie fara sa fiu atentionata de catre vecini ca ar trebui sa-mi fie rusine ca la varsta aceasta sa stau asa mai ales de fata cu ei - desi ei stau in curtea lor si eu a mea.
Exista VIOLAREA INTIMITATII intre vecini.. din punct de vedere legal?
Va rog care ar fi posibilitatea de a determina pe vecinii care au spre curtea in care locuim doua ferestre-unul la baie si alta la demisol,sa puna niste paravane,deoarece fereastra de la baie este situata astfel incat se poate vedea la noi in baie si noi trebuie sa inchidem fereastra ca sa nu se uite la noi cand suntem dezbracati!
Mentionez ca nu vrea sa coopereze si in casa are chiriasi-care nu au obligatii... .
Art. 612 din Codul civil prevede ca nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea, asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, fara respectarea distantei legale, respectiv de 1,90 m.
Aceste dispozitii legale instituie o garantie a exercitarii depline a dreptului de proprietate, independent de existenta sau nu a prejudiciului care, in conditiile nerespectarii distantei legale sau in lipsa consimtamantului vecinilor, nu trebuie dovedite.

Daca aceste ferestre sunt amplasate la o distanta mai mica decat distanta legala, puteti cere vecinilor sa isi zideasca ferestrele cu pricina( sau sa puna acel paravan despre care vorbiti), iar daca nu coopereaza in acest sens, aveti si calea instantei.

Alte discuții în legătură

Cote limite constructii dann1 dann1 buna ziua!as dori sa stiu care sunt limitele minime spre exemplu in cazul in care un vecin care are fereastra cu vedere spre curtea mea casa fiind ... (vezi toată discuția)
Proprietate privata simion ionela simion ionela Buna ziua!Vecinul meu are casa proprietate privata.Totul este o.k.Dar are ferestre de la unele camere in spatele casei.Este legala constructia si respectiv ... (vezi toată discuția)
Pozitionare fereastra vecini Prodan Prodan Buna ziua, Ma numesc I.Prodan si am urmatoarea problema:locuiesc la curte iar fereastra (un spatiu nezidit prevazut cu gratii fara geam), vecinilor din ... (vezi toată discuția)