avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lipsa capacitatii procesuale active sucursala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lipsa capacitatii procesuale active sucursala

Reprezint o sucursala in instanta in cadrul unei somatii de plata, in calitate de creditori. Debitoarea a invocat lipsa capacitatii procesuale active cf. art 42 si 43 C. Proced civ., mentionand ca nu avem nici capacitate de exerciutiu nici de folosinta, nefiind subiect de drept in plan procedural. Din ce am studiat eu , am observat ca are dreptate, insa poate aveti alta parere sau vreun sfat. Iar daca s-ar respinge actiunea, ce pot face, las pentru sediu principal formularea unei alte actiuni, din moment ce facturile sunt incheiate pe datele sucursalei? Va multumesc. bianspe@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: CONST , utilizator 09:58, 16 Februarie 2006
Mie mi-a respins o actiune pe acest motiv, desi sucursala era proprietara pe un teren nu avea calitate sa-si apere un drept de servitute. Cred ca se face cu o imputernicire speciala din partea societatii mama. Eu astept motivarea. Daca gasesti o solutie anunta-ma te rog.
Succes.
sucursala opereaza in nume propriu dar in contul si pe seama firmei mama. Temeiul reprezentarii se gaseste in actele constitutive a sucursalei. Deci va putea sta in instanta doar ca reprezentant al societatii mama si va putea actiona doar in aceasta calitate.
In mod sigur facturile ce fac obiectul cauzei au fost emise pe sucursala? Cred ca ar trebui sa ai si un contract incheiat cu beneficiarul respectiv (fie el societatea mama, fie o sucursala a acesteia), nu? Verifica daca nu cumva doar denumirea este a sucursalei iar datele de identificare nu sunt cumva ale societatii mama, intrucat o sucursala neavand personalitate juridica, automat nu poate avea nici nr. de inregistrare la ORC... In cazul in care chiar toate documentele pe care le ai sunt incheiate cu sucursala, atunci pe O.G. nr.5/2001 iti garantez ca nu ai nici o sansa!
pe drept comun... cu siguranta
Pentru avn: Sucursala pe care o reprezint are CUI si Numar de ordine in registrul comertului, numai ca nu are atribut fiscal R. Deci acum eu nu mai stiu, daca avem personalitate juridica, pentru ca avem aceste date, avem organe de conducere..este o intreaga harababura in domeniu, am impresia.

Alte discuții în legătură

Ajutooooor michi michi firma mamă este in bucuresti. Dar are si o agentie teritorială la bacău.Agentia are incheiat un contract de inchiriere cu o societate pt un imobil . ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala, sucursala cryingangel cryingangel Buna ziua, As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru. Va multumesc ... (vezi toată discuția)