avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare testament persoană în vârstă de 88 ani. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare testament persoană în vârstă de 88 ani. Poate ataca actualul beneficiar noul testament?

Buna ziua, ma numesc Daniela GRIGORE, avem o doamna care ne.a crescut copilul de la varsta de 1 an si 6 luni (in prezent copilul nostru are 26 ani), cu care am pastrat permanent legatura de atunci. Precizez ca doamna este absolut singura, sotul este decedat de cca 40 ani si nu a avut copii niciodata. Acum cca 10 ani, dansa a lasat, prin testament notarial, apartamentul in care locuieste (fiind proprietara) unei vecine care urma sa aiba grija de dansa. Fiind nemultumita de aceasta vecina, doamna ne roaga pe noi (eu si sotul) sa avem grija de dansa si doreste sa anuleze vechiul testament si sa.l refaca pe numele meu. Doamna este sanatoasa, inclusiv mental, avand doar boli gen diabet, osteooporoza, incepand cu anul 2007, noi oricum o avem in grija noastra, merge cu noi in toate concediile, ii facem cumparaturile, o ducem la medic, etc. Va rog sa.mi spuneti daca pt a schimba testamentul, este nevoie cf legii obligatoriu de certificat IML si de 2 martori, avand in vedere ca poate fi posibil ca vecina dansei sa atace in viitor (dupa decesul doamnei) acest testament. Va multumesc.

Va rog sa aveti amabilitatea de a ne raspunde, va multumesc

-Mesaj consecutiv, conexat-
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: b26ddg , utilizator 02:51, 29 Noiembrie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă oricare de pe strada ar "ataca" actele prin care un om dispune cum vrea de averea lui, s-ar întoarce lumea cu susul în jos.
Nu ataca nimeni nimic, ca și actele astea se ataca de anumite persoane, în anumite condiții, intr-un anumit termen, se ataca doar anumite categorii de acte etc.
Doamna respectiva ori da o declarație de revocare a testamentului ori va face dvs altul direct. Un al doilea testament îl anulează pe primul.
Atentie însă, ca testamentul nu este act de proprietate și nu da naștere la obligația de întreținere. Este doar o dispoziție pentru cauza de moarte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa va faca testament ca astfel automat i-l anuleaza pe cel facut vecinei.

Nu ar fi rau sa mergeti la medicul de familie si sa luati trimitere pt dr psihiatru care sa ateste cadoamna este in deplinatatea facultatilor mentale. asta este pentru un plus de siguranta.

Noi ca avocati ne lovim destul de des de situatia in care, persoana stiind ca nu are castig de cauza in atacarea testamentului, motiveaza actiunea ca testatorul nu ar fi fost sanatos mintal /ar fi avut afectiuni psihice cand a facut ultimul testament...iar atunci va sugerez sa luati acea adeverinta care sa-i atestete sanatatea mentala ca sa nu aveti niciodata probleme.
Ultima modificare: Duminică, 26 Noiembrie 2017
trandafir2, moderator
Buna ziua, doamna avocat, va multumesc pt raspuns. Sigur, exact asta spusesem, ca doamna doreste sa anuleze testamentul existent si sa faca un nou testament pe numele meu. Dar as vrea sa stiu daca pt noul testament este nevoie cf legii de certificat IML si de 2 martori sau este valabila o adresa emisa de orice medic psihiatru ? Existe cumva un formular tipizat, un certificat cu o denumire anumita _formular tipizat ? Intreb deoarece incercand sa fac o programare la medic psihiatru pt acest lucru, f multe cabinete raspund:" nu emitem certificate A0 , trebuie sa va adresati la IML", iar la IML se pare ca programarea dureaza 2_3 luni .
Apoi, intrebasem despre martori, este o cerinta obligatorie sau, ca si certificatul IML , este doar o prevedere pe care ar fi bine sa o luam in calcul ? Rudele pot fi martori (de ex sora mea, care are varsta de 65 ani, poate fi unul dintre martori) ?
Va multumim foarte mult pentru raspunsul dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, trebuie 2 martori si certificat IML,oricum este asiguratoriu si ptr.dvs.Un nou testament il anuleaza implicit pe anteriorul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua.....părerea mea este ca cel mai sigur este contractul de vânzare cumparare cu uzufruct viager.Acesta nu mai poate fi atacat de nimeni.
Desigur să aveti si certificatul de la IML.

Alte discuții în legătură

Expertiza psihiatrica 80 plus ? dumitru2000 dumitru2000 X are 90 de ani si se tine inca bine; el vrea sa instraineze un apartament Are nevoie la notar de o expertiza psihiatrica ? Care e sanctiunea daca nu ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire? corina danila corina danila As dori sa aflu daca am vreun drept de mostenire dupa matusa mea care are 89 de ani si isi imprastie averea . Eu, fratele meu vitreg si inca o ruda infiata ... (vezi toată discuția)
Mostenire la notar dupa deces roberto9 roberto9 Buna ziua. Din 1987 am locuit cu chirie intr-o casa in Bucuresti. Din 2000 m-am inteles verbal cu proprietara (fiind foarte invarsta) sa am grija de casa fara ... (vezi toată discuția)