avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantie gestionari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantie gestionari

Buna seara! Stie cineva cum s-a modificat legea 22/1969 sau daca s-au modificat prevederile referitoare la garantia materiala a gestionarilor? Raspunderea acestora fiind de natura civila sau penala (daca este cazul) in functie de caz?
Gestionarii de la casieriile bancilor comerciale si-au primit garantia constituita iar in momentul de fata nu mai au constituita garantie de niciun fel. M-ar interesa acest aspect deoarece as dori sa-mi recuperez garantia din banca, daca se poate. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 7 Februarie 2021
Raspunderea este de natura civila - patrimoniala - , dar poate fi si penala daca se savarsesc fapte ce constituie infractiuni.

Legea nr. 22 din 18 noiembrie 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii şi raspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 26 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc! Chiar nu inteleg in ce baza gestionarilor de la banci le-a fost inapoiata garantia. Probabil sunt mediu privat.
Garantia în numerar şi dobinda aferenta pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de muncă sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, în situaţia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în intregime.
buna , din cate stiu au intervenit unele modificari la legea gestionarilor ; Gestionar, in intelesul prezentei legi, este acel angajat al unei persoane juridice prevazute la art. 176 din Codul penal care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a acesteia."iar art 176 din codul penal face referire doar la autoritatile publice .
astfel , ce se intampla cu gestionarii din mediul privat ?
nu mai semneaza contract de garantie ? nu li se mai retine garantie conform legii ?

multumesc
Nu exista text de lege special pentru sectorul privat ...insa prin analogie se pot aplica prevederile Legii 22/1969.

Alte discuții în legătură

Contract garantie / retinere garantie gestionarului angajat in mediul privat srl... Elena Goran Elena Goran buna ziua , conform ultimelor modificari la codul penal art 176 despre care face vortbire in legea gestionarilor se refera doar la autoritatile publice . ... (vezi toată discuția)
Constituire garantie materiala danny61 danny61 buna seara. sunt angajatul unei scoli in functia de pedagog scolar. cum scoala nu are post de casier am primit ca sarcina de serviciu aceasta functie. dupa o ... (vezi toată discuția)
Cum pot ca angajator sa ridic de la banca niste garantii salariale ale unui angajat. e_rainbow_love e_rainbow_love Paguba realizata de angajat, S-a realizat inventar, s-a constat paguba, si fiind de multi ani angajatul nostru are un fond de garantie constituit la ... (vezi toată discuția)