avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul academic) si care este termenul minim pentru reconvocare?

Art. 24 din Legea 230/2007 prevede ca
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

Am observat in unele topicuri faptul ca adunarea generala a fost reconvocata dupa o jumatate de ora. o ora sau doua ore.

1. Luand in considerare faptul ca legea nu prevede un timp clar (in ore sau minute) dupa care adunarea generala poate fi suspendata din cauza neintrunirii cvorumului necesar pentru adoptarea hotararilor AG precum si formularea de la pct. (2) in care se face referire la un termen in "zile" de la data primei convocări, care este timpul minim dupa care se poate suspenda adunarea generala si termenul minim dupa care poate fi reconvocata adunarea generala?
In cazul contestarii in instanta a termenului pentru reconvocare dupa un termen mai mic de o zi ar exista sanse de anulare a hotararilor adoptate in AG reconvocata?

In privinta timpului minim pentru suspendarea AG nu am nicio idee, cum nu este legiferat "sfertul academic" nu cred ca intra in discutie, o jumatate de ora ar putea fi prea "mult" pentru proprietarii care s-au prezentat la ad.gen. iar la reconvocare fiind posibil sa nu mai vina.
Poate primim raspunsuri din "practica" altor asociatii de proprietari.
In schimb pentru reconvocare opinia mea este ca termenul trebuie sa fie de minimum o zi si maximum 10 zile.

2. Nici stabilirea datei si orei desfasurarii adunarii generale reconvocate nu este explicita in lege, se poate stabili anterior desfasurarii adunarii generale ordinare (odata cu convocarea AG ordinare) sau trebuie stabilita si afisata dupa ce adunarea generala a fost suspendata din cauza neintrunirii cvorumului necesar?




Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:09, 22 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar nimeni nu poate sa ne relateze cand se suspenda adunarea generala in asociatia lor, cat timp asteapta cei prezenti si cand se plictisesc sa ii astepte pe vecini sa stranga cvorumul necesar? Si dupa cat timp se reconvoaca ag in asociatia lor?

Ma gandesc ca atata timp cat legea nu prevede clar dupa cat timp se suspenda atunci adunarea generala ar putea fi suspendata si dupa 1 (una) secunda!
Nici chiar asa, dar daca vreti sa dati apa la moara celor interesati, da, lucrarile AG se pot suspenda dupa 1 secunda - depinde de ceas si meridian.

Mai depinde ce mai scrieti si prin regulamentele asociatiei, asa ca procedura, nu de alta. Cei care reconvoaca lucrarile AG dupa 15-30-60 minute, sa se gandeasca bine la acest lucru - chiar daca in legislatie scrie ca:
... Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări....

Tot dvs, ati citat din Legislatie ca:
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

In cazul reconvocarilor la secunda sau cum se mai practica, dupa 15-30-60 minute, pot sa va garantez 100% ca nu reuseste nimeni sa dovedeasca ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost (re)convocati - si aceasta in cazul asociatiilor mai mari.
Este f. adevarat, ca munca de reconvocare este in zadar, pentru ca de venit la AG reconvocata, vor fi prezenti tot aceeasi proprietari, care de ani si ani de zile se prezinta la lucrari, indiferent ca este la convocata sau la reconvocata.
In schimb, discutiile de la coltul blocului sunt in voga la noi.
Eu sunt si administrator, dar si membru in asociatie si nu am lipsit la nicio AG. In schimb, vrea-nu vreau ascult "ecourile" celor care de obicei nu au onorat cu prezenta lor nicio AG. Numai prostii si dezinformari. Daca faci ceva - de ce ai facut, daca nu faci, de ce nu ai facut.
Ultimul exemplu: in cadrul AG s-a hotarat confectionarea si montarea la scara de intrare in bloc a unor balustrade, necesare mai ales in sezonul de iarna, cand, cu toate masurile luate, se mai produce gheata si exista pericol de alunecare.
Problema ce-am mai grea a fost sa gasim o firma care sa confectioneze aceste balustrade. Am gasit cu mare greutate o firma dispusa sa faca aceasta lucrare, la 14 scari de bloc.
Ce discutii s-au mai iscat, mai ales de care personajele mai tinere - ca ce ne trebuie noua balustrade, caei urca treptele dintr-un salt, ca "mosnegii" sa faca bine sa mai stea prin casa, etc.
Totusi, acum in aceasta iarna, majoritatea au apreciat utilitatea balustradelor...
Cum spuneam, la noi reconvocata are loc exact dupa o saptamana, in acelasi loc, ora si ordine de zi. Daca avem invitati, avem grija sa-i invitam, intotdeauna la reconvocata.
Din 504 membri, la AG se prezinta maximum 30-35 membri. Prezenta ce-a mai numeroasa a fost intr-un an (cred ca era ploios): au fost prezenti 104 participanti.
Putti tine deschis topicul tot anul, poate mai sunt si alte opinii!


Tocmai in ideea de a afla cum se desfasoara lucrurile si in alte asociatii am deschis acest topic! Legea se refera la reconvocare in "zile", este evident ca termenul minim ar fi de o zi.
Insa in privinta suspendarii adunarii si reconvocarii este o nebuloasa lasand loc unor astfel de abuzuri. Secunda este clar o exagerare, o ora este prea mult, chiar si 15 minute par multe pentru cei care si-au rupt din timp sa participe la adunarea generala.
Cum legea nu precizeaza si cand se stabileste data reconvocarii unii afiseaza odata cu data sii ora convocarii si data si ora reconvocarii si astfel "dovedesc" ca proprietarii au fost si reconvocati "inainte" de a cunoaste daca la adunarea convocata s-a intrunit cvorumul necesar adoptarii hotararilor. Asta este un alt abuz in opinia mea.
Trec 5 minute, se constata ca nu sunt 50%+1, gata, strangem, inchidem, mergem la o bere, ne vedem peste 30 de minute!
In toata povesta asta nu gasesc referirea la tabelul convocator. Cand anume semnati dvs tabelul pentru reconvocare, inainte de [prima] convocare?
Fara tabelul convocator pentru anuntarea reconvocarii semnat de 100% dintre membrii asociatiei nu se poate face reconvocare (in fapt se poate face dar hotararile sunt nule). Nu e suficient afisul de reconvocare, vedeti ultimele doua fraze din art. 14 pct (5) din HG1588/2007.
Legea prevaleaza normei astfel ca pentru convocare/reconvocare au intaietate prevederile legii.
In cazul unui litigiu judecatorul ia in considerare prevederile legii si nu pe cele ale normei.

Legea prevede afisare sau tabel nominal astfel ca tabelul nominal este o optiune si nu o obligatie. Faptul ca in norma se prevede "si" in loc de "sau" consider ca este o formulare care face referire la toate metodele de instiintare cu privire la (re)convocare.

Unde ati gasit dvs. in lege sau norma prevederea ca tabelul pentru reconvocare trebuie semnat de 100% dintre membrii asociatiei?

Inclusiv adunarile generale extraordinare convocate de cel putin 20% din nr. proprietarilor trebuie convocate in acelasi mod ca si adunarea generala ordinara, respectiv, afisarea convocarii cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita dar in acest caz pe langa afis trebuie sa existe tabelul nominal cu cei 20% din propritari.

Tabelul nominal poate fi utilizat si in cazul in care, de ex., proprietarii vor schimbarea presedintelui prin ad gen. extraordinara si se obtine acordul a 50%+1 din proprietari pe tabel (art. 25 alin. (3) ). Adica se poate convoca ad gen ex cu 50%+1 pe tabel nominal iar daca la adunare se strang mai putini decat cei care au semnat ptr convocare atunci tabelul poate constitui baza adoptararii hotararii de schimbare a presedintelui.

Neclar in lege este reconvocarea ad gen extraordinare, daca trebuie respectata procedura reconvocarii ad gen ordinare. Din moment ce este "extraordinara", opinia mea este ca nu mai trebuie reconvocata.

Art. 23 - L230/2007
(4) Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de către comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărâre a adunării generale.
Art. 25
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.

vs

Art. 14. - HG1588/2007
(5) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări. La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora. Dovezi ale convocării şi reconvocării constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături.

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara a proprietarilor tomasso tomasso La adunarea gen. extraordinara a propriet. convocata potrivit art.!4(3) din HG 1588/2007( de cel putin 20% din membrii propriet). avand ca obiect alegerea ... (vezi toată discuția)
Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)
Nerealizarea convocarii tuturor proprietarilor la a.g.p. in termenul ... gambette gambette Nerealizarea convocarii tuturor proprietarilor la A.G.P. in termenul prevazutprevazut de lege este de natura a conduce la anularea procesului de convocare? (vezi toată discuția)