avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... asociatie infiintata in baza legii 21/1924
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

asociatie infiintata in baza legii 21/1924

Asociatia in cauza a fost infiintata in 1999, in baza legii 21/1924, deci cea de dinainte de aprobarea OG 26/2000. Actul de constituire - Statut, ca doar atat era necesar. Patrimoniul initial - 2mil lei.

Acum vor sa modifice organele de conducere, respectiv sa se faca o rocada intre Directorul general si cel adjunct.
Oare trebuie sa "actualizez" si patrimoniul? Nu mi-e clar daca acest patrimoniu functioneaza ca si capitalul social la o SC.
Trebuie sa actualizez actele de constituire, in sensul ca trebuie Statut si Act consitutiv?
Multumesc mult de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:44, 24 Octombrie 2009
nu sunteti obligati neaparat sa o faceti, dar ar fi bine sa revizuiti toate actele de infiintare si sa le reactualizati
Buna ziua !
Ordonanta 26 / 2000 prevede urmatoarele :
Art. 16. - (1) În vederea dobândirii personalităţii juridice, fondatorul sau, după caz, fondatorii încheie actul constitutiv şi statutul fundaţiei, în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.

(2) Actul constitutiv al fundaţiei cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute:

a) datele de identificare a fondatorului sau, după caz, a fondatorilor: numele sau denumirea şi, după caz, domiciliul sau sediul acestora;
b) scopul fundaţiei;
c) denumirea fundaţiei;
d) sediul fundaţiei;
e) durata de funcţionare a fundaţiei - pe termen determinat, cu indicarea expresă a termenului sau, după caz, pe termen nedeterminat;
f) patrimoniul iniţial al fundaţiei;
g) componenţa nominală a celor dintâi organe de conducere, administrare şi control ale fundaţiei ori regulile pentru desemnarea membrilor acestor organe;
h) persoana sau persoanele împuternicite să desfăşoare procedura de dobândire a personalităţii juridice;
i) semnăturile fondatorului sau, după caz, ale fondatorilor.
(3) Statutul cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute:

a) elementele prevăzute la alin. (2), cu excepţia celor de la lit. g) şi h);
b) explicitarea scopului şi a obiectivelor fundaţiei;
c) categoriile de resurse patrimoniale ale fundaţiei;
d) atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control ale fundaţiei;
e) procedura de desemnare şi de modificare a componenţei organelor de conducere, administrare şi control, pe parcursul existenţei fundaţiei;
f) destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării fundaţiei, cu respectarea dispoziţiilor art. 60.
Art. 17. - (1) Fundaţia dobândeşte personalitate juridică prin înscrierea sa în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul.

(2) Cererea de înscriere va fi însoţită de următoarele documente:

a) actul constituiv;
b) statutul;
c) acte doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial.
Avand in vedere ca Legea 21 / 1924 este abrogata expres prin art .86 din ordonanta, consider ca ar fi bine, pentru a nu intampina probleme pe viitor, sa va conformati actului normativ in vigoare.
Cu stima !
multumesc de raspunsuri

zahariamarius, e vorba de o asociatie, nu de o fundatie. in al doilea rand, textele citate de dvs se refera clar la actele constitutive "pentru a dobandi personalitate juridica". in speta, asociatia exista, are personalitate juridica, a fost consitutita in conformitate cu dispozitiile legale la acea data, deci strict dupa textul de lege, nu am nevoie sa ma conformez acelor dispozitii.

vroiam sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu o situatie similara, daca instanta a cerut acte actualizate in conformutate cu legea noua.
Intr-adevar, textele care trebuiesc citate pt. un raspuns util dvs., cred ca sunt:
Art. 83. - (1) Asociatiile si fundatiile constituite, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, in conditiile Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociatii si Fundatii) isi pastreaza personalitatea juridica legal dobandita. Acestor asociatii si fundatii li se aplica, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, regimul juridic prevazut de aceasta.
Avind in vedere aceasta prevedere, precum si prev. atr. 20. - "Organele asociatiei sunt:
a) adunarea generala;
b) consiliul director;
c) cenzorul sau, dupa caz, comisia de cenzori" si ale art. 21. - "(1) Adunarea generala este organul de conducere, alcatuit din totalitatea asociatilor.
(2) Competenta adunarii generale cuprinde:
.......
c) alegerea si revocarea membrilor consiliului director;
h) orice alte atributii prevazute in lege sau in statut

consider ca raspunsul la a doua parte a intrebarii dvs. este ca nu trebuie
sa modificati actul constitutiv si statutul, mai ales daca in actul constitutiv initial este prevazut dreptul adunarii generale si al consiliului director de a numi in functii directorii asociatiei. In acest caz se vor da numai decizii de revocare si respectiv numire din/in functie a celor a celor doi directori supusi "rocadei".
Referitor la patrimoniul asociatiei si asemanarea lui cu capitalul social al unei S.C., dn punct de vedere juridic, ambele au caracterul juridic al unui patrimoniu, dar functioneaza diferit, avind in vedere urm. texte din aceeasi O.G.26/2006 (CAREIA SE SUBORDONEAZA acum, cf. prev art.83):
Art. 4. - Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial
Art. 47. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot infiinta societati comerciale. Dividendele obtinute de asociatii, fundatii si federatii din activitatile acestor societati comerciale, daca nu se reinvestesc in aceleasi societati comerciale, se folosesc in mod obligatoriu pentru realizarea scopului asociatiei, fundatiei sau federatiei.
Art. 48. - Asociatiile, fundatiile si federatiile pot desfasura orice alte activitati economice directe daca acestea au caracter accesoriu si sunt in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice.
In concluzie, eu va sfatuiesc sa va adaptati actualei legislatii, fara sa modificatiu actul constitutiv, cu exceptia situatiilor absolut necesare (modificare scop etc.)
Succes!
Asa cum corect ati precizat, nu trebuie sa modificati actele de constituire decat in masura in care membrii care urmeaza sa fie inlocuiti sunt prevazuti chiar in actul de constituire si/sau statut.
Modificarea referitoare la patrimoniu nu este necesara intrucat OG 26/2000 impune conditia unui minim de 100 de ori salariul minimn pe economie doar pentru fundatiile ce urmeaza sa fie infiintate.
Evident ca patrimoniul se mareste nelimitat insa nu trebuie adus la valoarea precizata anterior din momentul modificariilor in domeniu.Atat timp cat asociatia functioneaza si nu face obiectul unei proceduri de dizolvare sau lichidare, elementul patrimonial ramane neschimbat.

[editat de admin. va rog sa nu mai puneti date de contact in raspunsuri.pentru asta exista contul de consultant si mesajele private]
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Alin Popescu, administrator

Alte discuții în legătură

Modificari consiliu director car Alis07 Alis07 Buna ziua.Va rog o lamurire in urmatoarea situatie.Un CAR infiintat in anul 1999 in baza legii 21/1924 ,Leg 13/1972,deci cea de dinainte de aprobarea OG ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut fundatie fcompart fcompart Buna ziua, Sunt presedintele unei fundatii infiintate in 1997 (deci be baza legii din 1924). Vrem sa actualizam statutul la legea din 2000. Am ... (vezi toată discuția)
Modificarea actului constitutiv al unei fundatii Nicolae Fratea Nicolae Fratea In 1997 s-a constituit o fundatie. In PROCESUL-VERBAL(acesta este actul constitutiv) este prevazut: \"Conducerea fundatiei sa fie asigurata de 21 persoane\". ... (vezi toată discuția)