avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Cetățenilor români le este interzis să ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Cetățenilor români le este interzis să achiziționeze aur financiar din altă parte decât de la băncile autorizate BNR?

Bună ziua,

Sunt persoană fizică și doresc să achiziționez aur 99,99% pur prin operațiuni în conturi de metal prețios deschis la o firmă din străinătate, deoarece comisioanele sunt mai mici și suma minimă necesară unei investiții este mai mică, comparativ cu serviciile similare oferite de băncile din România.

Deoarece vreau să fac totul după litera legii române, documentându-mă cu privire la aspectele fiscale legate de astfel de tranzacții, am dat peste următoarea Ordonanță de Urgență:

OUG 190/2000, art. (6): Persoanele fizice şi juridice pot efectua operaţiuni de vânzare, cumpărare şi tranzacţionare cu aur pentru investiţii şi cu aur financiar numai prin intermediul băncilor autorizate de Banca Naţională a României.

Același OUG definește aurul financiar astfel:
d) aur financiar - aurul achiziţionat de persoane fizice ori juridice în scopul realizării unor plasamente de valoare. Aurul financiar cuprinde aurul sub formă de bare, lingouri, plachete, având titlul minim de 995/1.000, precum şi sub formă de monede din aur având titlul mai mare sau egal cu 900/1.000, cotate pe una dintre pieţele Uniunii Europene. Operaţiunile cu aur financiar se realizează atât prin livrare fizică, cât şi prin operaţiuni în conturi de metal preţios sau hârtii de valoare exprimate în aur, deţinute la bănci;

Întrebări: (1) Cetățenilor români le este interzis să achiziționeze aur financiar din altă parte decât de la băncile autorizate BNR? Pe internet se găsesc o mulțime de firme care vând aur de 24K sub formă de lingouri - (2) este activitatea acestora ilegală? (3) ar trebui să nu cumpăr de la ei dacă vreau să respect legea? (4) Ce sancțiuni risc dacă totuși încalc legea?

Mulțumesc,
Dan S.
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
MGLC, utilizator

Alte discuții în legătură

Achizitie aur, ca imobiliare bani in firma. eugenborza eugenborza Buna ziua. SItuatie: firma de constructii, profituri decente, impozit pe profit pe masura. In ce situatie pot sa achizitionez aur a.i. sa diminuez profitul ... (vezi toată discuția)
Vanzare lingouri catre persoane fizice claudiabv claudiabv Buna ziua , Societate autorizata pt vanzarea de metale si pietre pretioase in baza OUG 190/2000 privind regimul metalelor pretioase si pietrelor pretioase in ... (vezi toată discuția)
Tva la casele de amanet cata76 cata76 sunt administratorul unei case de amanet si am o mare neclaritate legata de cum se aplica tva in acest domeniu si la ce se aplica tva ?exemplul meu este foarte ... (vezi toată discuția)