avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Am plătit de două luni prețul unei expertize ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Am plătit de două luni prețul unei expertize dispuse de instanță, dar expertul desemnat nu a efectuat lucrarea. Cât se tot poate amâna procesul din cauza lipsei expertizei?

Buna ziua. In cadrul unui proces, instanta a dispus expertizarea unei cladiri si a stabilit un expert dintr-o lista de experti agreati de judecatorie.
A doua zi dupa sedinta de judecata a fost achitat onorariul expertului si s-a depus dovada platii la instanta.
De aunci au trecut mai bine de doua luni, expertul desemnat nu a luat legatura cu partile, iar la termneul urmator judecata s-a amanat, pe motiv "lipsa de expertiza".
Ce se poate face in acest caz? Cat se poate amana procesul pentru "lipsa de expertiza"?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:19, 22 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt 2 variante legale: fie se inlocuieste expertul (cea mai indicata varianta caci daca nu a luat pana acum legatura cu partile sau dvs cu el e posibil sa nu se mai ocupe de astfel de expertize, sa nu aiba datele de contact corecte etc), fie se amendeaza de catre instanta (asta insa nu va grabi neaparat solutionarea dosarului dvs).
eu nu am luat legatura cu el pentru ca nu stiu daca am voie, am inteles de la instanta ca trebuie sa astept ca dumnealui sa ne contacteze.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua.
Daca sunteti parte in dosar, incercati sa-l contactati dvs. pe expert si sa stabiliti o intalnire. Va este permis .
Ultima modificare: Marți, 13 Martie 2018
Raluca Iliescu, Avocat
am inteles. multumesc mult pentru raspunsuri.
Nicio instanta de judecata nu este interesata sa cunoasca daca expertii pe care ii are in lista (aceasta trebuie sa fie reactualizata la zi de catre MJ - BCETJ si de catre BLETJ de pe langa tribunale) si pe care ii desemneaza sunt acoperiti sau nu cu dosare fiind nominalizati la nivel de organe judiciare din toata tara. In mod normal, fiecare tribunal ar trebui sa aiba in lista experti si specialisti tehnici judiciari din toate domeniile de expertiza care sa efectueze expertize pentru instante, parchete si politie numai din judetul respectiv. Sunt specializari de expertiza in care sunt autorizati doar cativa experti/ specialisti tehnici judiciari la nivel de tara, acestia fiind incarcati cu zeci de dosare.
In cazul dvs., cel mai probabil, expertul desemnat are multe dosare in lucru si nu a venit randul dosarului dvs. La dosarul cauzei, expertul a depus o notificare in care solicita un nou termen de judecata, cu motivarea solicitarii.
Astfel de situatii (tergiversare termene de judecata) ar putea fi evitate daca s-ar organiza actiuni de autorizare experti/ specialisti tehnici judiciari in numar suficient, la nivel de tara si s-ar schimba cuvantul "poate" cu cuvantul "va" din prevederile CpC
-art.331 al.(2) paragraf al 2-lea
In acest scop, instanta poate fixa o audiere in camera de consiliu, in cadrul careia va solicita expertului sa estimeze costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.

Alte discuții în legătură

Cerere de motivare a respingerii cererii majorare a onorariului de expertiza legalmgm legalmgm Buna ziua, Stimati Colegi, va rog comentati, atat asupra situatiei de fapt cat si asupra continutului (textului) urmatoarei cereri. Astept cu interes ... (vezi toată discuția)
Expert parte care nu are calitatea de expert judiciar. e inducere in eroare a instanței, ce ar trebui să facem noi acum? Annett Annett Buna ziua, Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte. Eu am depus ... (vezi toată discuția)
Restituire onorariu expertiza. tzuku51 tzuku51 Sunt expert judiciar,specialitatea \\"Constructii civile,industriale si agricole\\" de peste 25 ani.Incepand cu 01,08,2007,prin circulara 486/8217/27,06,2007 ... (vezi toată discuția)