avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand ma pot pensiona daca am lucrat o perioada fara ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand ma pot pensiona daca am lucrat o perioada fara handicap iar apoi cu handicap vizual?

Buna ziua!
Cum se calculeaza varsta de pensionare daca am lucrat o perioada fara sa am handicap vizual iar apoi a intervenit handicapul vizual?
Cand pot beneficia de pensie (nu pensie de handicap, ci normala)?
In cazul meu, am muncit 12 ani si 3 luni fara handicap vizual (septembrie 1995 - decembrie 2007) si apoi a intervenit handicapul (vizual).
Am fost incadrat 1 an de zile cu handicap accentuat (grad 2 - decembrie 2007 pana in decembrie 2008).
Dupa aceea, pana in prezent, sunt incadrat cu handicap grav -grad 1 (9 ani si 4 luni)..Lucrez si acum.
Cand pot iesi la pensie normala?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:32, 9 Mai 2018
Pentru a beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare, handicapul trebuie sa fie preexistent calitatii de asigurat.
Sa inteleg ca trebuia sa fiu concediat atunci cand a intervenit handicapul si apoi sa ma angajez din nou?
Va rog sa-mi explicati sa inteleg si eu.
Multumesc.
Legea 263/2010

Art.58

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Se intelege ca tot stagiul de cotizare trebuie sa fie realizat dupa incadrarea intr-un grad de handicap.
Tot stagiul de cotizare trebuie sa fie realizat in conditii de handicap.
Trebuie sa lamuriti termenul de "preexistent".
Dupa parerea mea nu cred ca trebuia sa am handicapul inainte de angajare (sa fie sensul de "preexistent calitatii de asigurat"), deoarece ar fi o "discriminare" fata de cei care, sa presupunem, au muncit un an fara handicap, apoi a intervenit handicapul si au muncit 20 de ani cu handicap.
Acestia nu ar beneficia de reducerea respectiva?!
In legea respectiva (263/2010) se precizeaza la art.59:
"Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare.".
Mai e valabil ca handicapul sa fie preexistent calitatii de asigurat?
Va rog sa ma lamuriti, deoarece eu nu stiu ce sa inteleg de aici.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)
Pensionare ionutzul ionutzul Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap popamre popamre Data nasterii:16.06.1967 Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare? ... (vezi toată discuția)