avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA O societate plătitoare de TVA, care desfășoară ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

O societate plătitoare de TVA, care desfășoară doar activități fără drept de deducere a TVA, vinde un autoturism și achiziționează altul mai scump. Va putea deduce TVA aferentă cumpărării?

O societate platitoare de TVA desfasoara doar activitati fara drept de deducere al TVA.In momentul in care vinde un autoturism si achizitioneaza un altul mai scump,va datora TVA la vanzare ? Va putea deduce TVA aferenta cumpararii noului autoturism ?
Ultima modificare: Marți, 3 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mariamonica24 , utilizator 12:13, 3 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi trebuit sa solicitati scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA daca desfasurati doar activitati fara drept de deducere al TVA.

Cod Fiscal art. 316:

(20) În cazul încetării desfășurării de operațiuni care dau drept de deducere a taxei sau în cazul încetării activității sale economice, orice persoană înregistrată conform prezentului articol va anunța în scris organele fiscale competente în termen de 15 zile de la producerea oricăruia dintre aceste evenimente în scopul scoaterii din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidență și procedura aplicabilă.

Norme:
(10) Conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA și care, ulterior înregistrării respective, desfășoară exclusiv operațiuni ce nu dau dreptul la deducere solicită anularea înregistrării în termen de 15 zile de la încheierea lunii în care se desfășoară exclusiv operațiuni fără drept de deducere. Dovada faptului că persoana nu mai realizează operațiuni cu drept de deducere trebuie să rezulte din obiectul de activitate și, după caz, din declarația pe propria răspundere dată de împuternicitul legal al persoanei impozabile în cazul operațiunilor scutite pentru care persoana impozabilă poate opta pentru taxare conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal.

(11) În cazul persoanelor care au solicitat anularea înregistrării conform prevederilor art. 316 alin. (20) din Codul fiscal, anularea înregistrării în scopuri de TVA se efectuează în prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă a solicitat anularea.
nu pot solicita scoaterea din evidenta deoarece cifra de afaceri este de 500000 lei
puteti pt ca realizati doar operatiuni scutite fara drept. din ce anume realizati veniturile?
franciza bancara
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vanzarea in cazul in care sunteti inreg in scop TVA, este supusa taxarii si aveti dreptul sa va ajustati tva-ul daca nu l-ati dedus.

Referitor la achizitie, trebuie sa cititi Cod Fiscal: ART. 300 - Deducerea taxei pentru persoana impozabilă cu regim mixt și persoana parțial impozabilă. Dar daca stiti ca realizati doar operatiuni scutite fara drept si de fapt acel autoturism se achiz pt aceasta activitate:

ART. 300
(4) Taxa aferentă achizițiilor destinate exclusiv realizării de operațiuni care nu dau drept de deducere, precum și de investiții care sunt destinate realizării de astfel de operațiuni nu se deduce.

Alte discuții în legătură

Tva chic35 chic35 Am un SRL si sunt plătitoare de tva . Se poate face ceva sa nu mai fiu plătitoare de tva . sau trebuie sa mi fac alta firma? (vezi toată discuția)
Platitor sau neplatitor de tva Adorinaida Adorinaida Conform ultimelor acte normative privint TVA-ul, pentru un SRL inregistrat ca platitor de TVA, dar care emite facturi fara TVA (scutit prin Codul Fiscal), este ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere neplatitoare de tva montemir montemir Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca ... (vezi toată discuția)