avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Obligația de întreținere între foștii soți: pot ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Obligația de întreținere între foștii soți: pot solicita pensie de întreținere de la fosta soție prin intermediul unui mediator?

Cunoscând prevederile din c.f. Și c.c. referitoare la subiectul de mai sus,întrebarea mea este dacă pot solicita o pensie de întreținere prin intermediul unui mediator. Deși au trecut 9 ani de la divorț,până în prezent nu am îndrăznit să solicit așa ceva. Și dacă da,mediatorul sa fie de la domiciliul meu sau al fostei soții? Menționez că ea s-a recăsătorit,că are un venit de peste 1500 €,iar eu,pensionat medical,cu o pensie minimă.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: puedo_2004 , utilizator 15:16, 14 Iulie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar fi trebuit atunci când ați divorțat să faceți această solicitare, acum este puțin probabil ca o instanță să vă mai dea câștig de cauză. Însă la mediator puteți apela, de ce nu? Puteți face acest lucru, însă nimeni nu o poate obliga pe fosta soție să vă plătească ceva, totul ține de voința sa, poate să aibă o anumită compasiune pentru dvs. și să vă ajute. Dar vedeți dvs. , dacă dânsa s-a recăsătorit, nu ști dacă că actualul soț ar fi de acord. Ați mai ținut legătura cu dânsa măcar, există vreo relație între dvs.? Mai vorbiți, copiii ați avut împreună? Eu cred că puteți încerca , însă luați-o din start doar ca pe o încercare și fiți pregătit pentru un refuz.
Art.389,519,532 cc.Art.41 cf. Aici e lege,nu compasiune. Acordul actualului soț? Unde-i prevăzut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul familiei nu mai este în vigoare. Consultați Noul cod civil, eventual.
Observ că faceți mereu trimitere la lege, eu am încercat să vă spun că legea nu vă ajută, întrucât există condiții prescrise de lege prin care se poate acorda o astfel de pensie, fostul soț ar trebui să se afle în stare de nevoie, să nu fi fost soțul din culpa căruia s-a desfăcut căsătoria, etc. Vedeți și dvs. și trageți concluziile.
SECŢIUNEA a 2-a
Efectele divorţului
Art. 389

Obligaţia de întreţinere

(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.

(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.


Detalii: [ link extern ]
În incapacitate de muncă sunt, gradul II,mă aflu in stare de nevoie,nu m-am recăsătorit,și divorțul s-a pronunțat din vina ambelor părți.
Ce aflu de la dvs este că incapacitatea,care a apărut în timpul casatoriei,să fi avut legătură cu aceasta. Adică cum?
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere pt o pensionara care vrea sa divorteze. DoamnaVeta DoamnaVeta Sunt la varsta de 64 ani si vreau sa divortez! Vreau sa stiu daca pot primi pensie de intretinere de la sotul care are o pensie (frumoasa.) Eu am fost si ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)