avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare în câmpul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare în câmpul muncii

Bună ziua , se poate angaja un tânăr basarabean în câmpul muncii ca orice alt român ? ( A obținut cetățenie română cu domiciliul în Rep.Moldova, are aparent și pașaport român). Dacă da, există condiții ce depun o limită asupra orelor de muncă ? (În cazul dat , tânărul a absolvit vara aceasta colegiul, urmând să aplice la facultate)
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Cezar B., utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:46, 8 Iulie 2018
Daca are cetatenia romana, beneficiaza de toate drepturile cetatenilor romani.
Poate fi o problemă faptul că nu deține buletin ?( la angajare trebuie declarații etc). Există un nr maxim de ore în care poate lucra ?( spre exemplu 4-6 ore )
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Cezar B., utilizator
Nu, din cate stiu. Nu scrie niciunde ca angajarea se face exclusiv pe baza cartii de identitate. Se face pe baza unui act de identitate (carte de identitate, pasaport, permis de sedere temporara/permanenta) or, in cazul nostru, daca salariatul detine pasaport eliberat de autoritatile romane, personal, nu vad unde ar putea fi problema. Repet, daca are cetatenie romana, beneficiaza de exact aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean roman. Daca nu se incadreaza in cazuri particulare, cum ar fi grad de handicap, sau altele asemenea, nu se aplica nici o limitare a timpului de lucru. Poate fi incadrat cu norma intreaga de 8 ore/zi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Iulie 2018
Cristina Alexandrescu, Contabil
Bine, mulțumesc
Cristina Alexandrescu a scris:

Nu, din cate stiu. Nu scrie niciunde ca angajarea se face exclusiv pe baza cartii de identitate. Se face pe baza unui act de identitate (carte de identitate, pasaport, permis de sedere temporara/permanenta) .....



Pasaportul/permisul de sedere nu sunt acte de identitate.

OUG 97/2005
art.12
....
(3) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie și buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

art. 13
(1) Actul de identitate face dovada identității, a cetățeniei române, a adresei de domiciliu și, după caz, a adresei de reședință.
.....
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere si pasaport Yellowbuck Yellowbuck Salut tuturor, sunt un cetatean roman care traieste in Italia si recent am pierdut permisul de sedere si pasaportul. Din pacate munca care o fac este posibila ... (vezi toată discuția)
Ong - doreste sa angajeze un cetatean american LauraRatiu LauraRatiu Buna ziua De ce documente e nevoie pt a putea fi angajat part-time un cetatean american ( cu permis de sedere in Romania), care in momentul de fata lucreaza ... (vezi toată discuția)