avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... SCOALA PROFESIONALA DE 3 ANI CONSTITUIE VECHIME IN ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

SCOALA PROFESIONALA DE 3 ANI CONSTITUIE VECHIME IN MUNCA?

Buna ziua,
desi am citit in diverse discutii legate de acesta problema tot nu am inteles daca scoala profesionala de 3 ani (1973-1976) absolvita inainte de incadrarea in munca (data incadrarii din 1976) se poate considera vechime in munca si se ia in calcul de casa de pensii la stabilirea pensiei anticipate partiale sau pt limita de varsta.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 4 Octombrie 2020
Decizia nr. 18 din 5 octombrie 2015 (ICCJ ,Completul competent să judece recursul în interesul legii), publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 801 din 28 octombrie 2015 :

Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fos tele case de asigurări sociale;
2. între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în mă sura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
3. după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 5 octombrie 2015.
Buna ziua, asta am citit si eu in MO, dar nu sunt jurist si cum intotdeauna articolele de lege sunt interpretabile, va rog sa-mi raspundeti clar DA ( se ia in calcul la vechime) sau NU. MUltumesc!
In perioada respectiva ati fost ucenic cu plata ?
Nu, A fost scoala profesionala de 3 ani , din care am iesit cu o meserie si am primit bursa in timpul scolii.
In acest caz, nu constituie vechime in munca si nici stagiu de cotizare la pensie.

Alte discuții în legătură

Intrebare - școala profesională și pensia fecsketata1958@gmail.com fecsketata1958@gmail.com Am scoala de profesionala de durata de 3 ani,. Practica sa efectuat la productie,.,Pot folosi la calcularea pensiei,. sau cu legatura de pensie,.,,Tare ... (vezi toată discuția)
Scoala profesionala de ucenici mihairusu1949@gmail.com mihairusu1949@gmail.com E valabila scoala profesionala de ucenici don 1964-1967 se pune la vechime la pensie? (vezi toată discuția)
Scoala profesionala ca stagiu de cotizare me_magiciano me_magiciano Daca o persoana a facut scoala profesionala cu durata de 2 ani la \"Scoala profesionala de pe langa intreprindere Autobuzul\" din Bucuresti, iar la terminarea ... (vezi toată discuția)