avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical si abaterea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical si abaterea disciplinara

buna seara, trebuie neaparat sa va cer un sfat deoarece sunt absolut consternat de nesimtirea unor angajati.La inceputul lunii octombrie angajatul savarseste o abatere disciplinara.Dupa ce afla ca abaterea a fost adusa la cunostinta conducerii soc. angajatul aduce un concediu medical la inceputul lunii urmatoare ,dar in termen (pe data de 4), emis chiar la inceputul lunii anterioare ,pentru ziua in care s-a comis abaterea si motiveaza ca a savarsit-o din cauza starii febrile pe care o avea.Deci prezenta in ziua in care a savarsit abaterea este consemnata in condica si pontaj.
Intrebarea mea ar fi: angajatul vinovat,care mai are anul acesta 2 sanctiuni si anul trecut altele,deci prin definitie stiut indisciplinat poate scapa de comisia de disciplina,de sanctiune,numai pentru motivul ca a avut CM si a venit la servici in stare febrila? Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:55, 6 Noiembrie 2009
1. In concediu medical nu poate sta mult timp asa ca puteti sa procedati la cercetarea disciplinara prealabila.
2. Il chemati la comisia de cercetare disciplinara prealabila imediat ce vine din concediu medical.
3. Puteti sa-l concediati si pe motiv de necorespundere profesionala sau, daca mai are steri febrile, pe motiv de inapt medical.
va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati oferit ajutorul. Cercetarea am facut-o ,bineinteles, dupa ce a revenit din concediu,dar faptul ca a savarsit abaterea cand era in concediu medical ,dar a venit totusi la servici,ma impiedeca sa-i dau sanctiune disciplinara pe masura abaterii,pe motiv ca era bolnav si nu stia ce face?
tudorvaleriu a scris:

3. Puteti sa-l concediati si pe motiv de necorespundere profesionala sau, daca mai are steri febrile, pe motiv de inapt medical.

Daca angajatul are stari febrile nu putem aprecia ca nu este apt medical.Si angajatorul poate avea stari febrile si nu inseamna ca nu este apt ca manager.
Pentru perioada in care a fost in concediu medical nu poate fi chemat in comisia de disciplina,dar angajatorul are posibilitatea de a face sesizare la CAS, prin care solicita verificarea modului de eliberarea a certificatului medical, specificand si suspiciunea ca angajatul doreste sa se sustraga de la atributiile de serviciu.
Daca acel certificat medical s/a eliberat mai tarziu,medicul nu avea cum sa il elibereze conform normelor in vigoare.Spun asta fiindca acel certificat medical are un numar de registru de consultatie,unde va trebui regasit in Registrul medicului.Daca certificatul a fost eliberat mult mai tarziu medicul nu mai avea cum sa gaseasca numar de inregistrare pentru acel certificat, iar in cotorul cu certificate medicale se va vedea daca nu a fost respectata cronologia.
Pana la finalizarea anchetei de la CAS si primirea unui raspuns oficial, angajatorul este protejat de lege pentru amanarea la plata a certificatului medical.
Si in functie si de raspunsul celor de CAS puteti aprecia daca s/a sustras cu rea credinta de la atributiile de serviciu.
va multumesc si am sa fac imediat sesizarea.Sincer sa fiu am auzit ca medicii de familie isi mai lasa concedii medicale necompletate in carnet ca sa le poata completa la astfel de "nevoi", dar trag speranta ca merg la risc pentru cazul in care nu vor fi reclamati.Registrul medicului se afla la cabinetul lor? Daca da cu siguranta ca si-ar pastra numere .Dar tot am sa fac sesizarea. Va multumesc inca odata!
Ruje:
:offtopic:
Puteti sa-l concediati si pe motiv de necorespundere profesionala sau, daca mai are steri febrile, pe motiv de inapt medical.

Ce am scris mai sus era o ironie la adresa salariatului, dar am uitat sa specific asta.

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca???? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Doi salariati nu s-au prezentat in ultimele 5 zile la serviciu (soferi). Care ar fi procedura pentru desfacerea contractelor de munca?? Le trimitem un ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - cercetare disciplinara prealabila vaspa vaspa Buna seara, In cazul in care un salariat savarseste doua abateri disciplinare diferite intr-o singura zi (la distanta de cateva ore), acestea se cerceteaza ... (vezi toată discuția)
Posibile erori la cercetarea disciplinara HRcons HRcons Buna ziua, Firma la care lucrez este actionata in judecata de un angajat pentru anularea deciziei de concediere. Mai exact angajatul a fost testat pozitiv cu ... (vezi toată discuția)