avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parintii au construit pe terenul bunicilor acum 32 de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parintii au construit pe terenul bunicilor acum 32 de ani, cum pot dobandi proprietatea?

In urma cu 32 de ani (in anul 1977), parintii mei si-au construit o casa in curtea bunicilor din partea tatalui. In anul 1986 a decedat bunica, iar in 1987 a decedat si bunicul. Dupa moartea bunicilor, casa in care locuiau a fost demolata si toata suprafata curtii a revenit parintilor mei. Bunicii mei au avut impreuna doi copii, o fata care este mama tatalui meu si un baiat care a decedat si are la randul lui o fata. Dupa moartea lor nu s-a facut succesiunea.
In anul 1999 a decedat si tatal meu.
Parintii mei nu au titlu de proprietate pe casa sau vreun alt document care sa ateste dreptul de proprietatea asupra imobilului in care locuim.As vrea sa fac demersurile necesare obtinerii documentelor respective. Cum trebuie sa procedez?
MULTUMESC MULT!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:11, 13 Noiembrie 2009
se poate obtine titlu de proprietate pentru parintii dvs invocand uzucapiunea.Luati legatura cu un avocat in acest sens.
succes
Ar merge si o actiune in constatare!
in acest caz puteti investi instanta de judecata cu o actiune in uzucapiune . avand in vedere ca este vorba despre o posesie inceputa ulterior adoptarii legilor 58 si 59 /1974 , termenul privind dobandirea dreptului de proprietate curge in cazul de fata de la data abrogarii acestor legi, respectiv anul 1989 .
se va invoca in acest caz, uzucapiunea de scurta durata .
ce presupune asta?
Ordinul Prefectului, procedura administrativa cea mai simpla in astfel de situatii! Mergeti la primarie si solicitati intocmirea documentatiei pentru eliberarea Ordinului prefectului pentru casa si curtea aferenta.
Documente necesare:
- extras registrul posesorilor 1990 (se afla la primarie) cu suprafata casei si a curtii aferente pentru persoana care locuia in imobil la acea data (banuiesc ca tatal dvs.).
- extras registrul agricol 1988-1990 (tot de la primarie), pentru fila apartinand tatalui dvs.
- schita cadastrala pentru casa si curte realizata de un expert autorizat;
- certificat de calitate de mostenitor de pe urma tatalui dvs.
- copie acte stare civila ale mostenitorilor tatalui dvs.
- cerere depusa la primarie.
Mentionez ca Ordinul prefectului se emite, de regula, pe numele persoanei prinsa in registrul posesorilor din anul 1990 (in speta, tatal dvs.).
Ordinul prefectului constata proprietatea pentru casa si curte, in baza caruia se face cadastrul si intabularea imobilului in cartea funciara.
Succes!

Alte discuții în legătură

Uzucapiune in baza dl 1938 grandanat grandanat Buna ziua, Am si eu o problema cu dobandirea terenului de sub propria casa. Datele sunt urmatoarele. Casa a fost cumparata de parintii mei in 1980. A ... (vezi toată discuția)
Avem drept de uzucapiune? ruscrina77 ruscrina77 buna ziua tatalui meu ia construit bunicul o casa cam prin 1968 , deatunci parintii mei folosesc terenul de sub casa si inca vreo 15 arii in spatele surii, nu ... (vezi toată discuția)
Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)